Polskie ciężkie brzmienie

Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Polskie ciężkie brzmienie

Post autor: darkman »

caveas pisze:
21 kwie 2017, 20:21
A Acidów 2 płytę (Dirty Money Dirty tricks), jak zapaliłem z G603 kuzynce z Anglii (wielbicielka wiecznie młodych punkowców z UK Subs), to jej szczęka opadła.
"To w Polsce się grają taką muzykę?" Wtedy po paru latach tak zaczął grać Slayer. :whistle:
No grają. Tylko, że Dirty Money Dirty tricks, Acidów jest z 1991 roku (17 czerwca Metal Mind Prod.). Do tego czasu Slayer nagrali następujące albumy studyjne:
Show no mercy 1983
Hell Awaits 1985
Reign in blood 1986
South of Heaven 1988
Seasons in the Abyss 1990

Tytuły jakby troszku znane :lol: :lol: ..
Tak czy siak. Rikitikitak, Acidy jaja mieli wtedy już jak arbuzy i tego rodzaju wątpliwej jakości wsparcie nie jest im potrzebne.
Rudinho
Gramofon: Micro Seiki DD-7

Post autor: Rudinho »

Mgły nikt nie wymienił, no i tego satanisty, tego... no jak mu tam... Nergala:)

Wątek nosi tytuł "polskie ciężkie brzmienie" a nawrzucane jakichś Izabeli Trojanowskich czy innych Budek Suflera. Polska muzyka rockowa jak najbardziej tak ale gdzie tam jej do "ciężkiego brzmienia". Idąc tym tropem to trzeba by Perfect, Maanam i wiele, wiele innych, zacnych kapel wymienić.

Z polskiego "ciężkiego" brzmienia to Acid Drinkers grało od samego początku zacny trash metal i słuchało się tych wszystkich "Dirty Money Dirty Tricks", "Are You a Rebel" i innych "Strip Tease" aż do porwania taśmy.

Pamiętam pierwszą płytę Vadera - "The Ultimate Incantation" (aż se kurde normalnie za chwilę w biurze puszczę). Ależ to brzmiało! Krótki epizod zaliczył też niejaki Hazael z płytą "Thor", KAT wiadomo klasa sama w sobie, słuchałem też oczywiście Turbo czy TSA.

Pamiętam też granie Flapjacka, Albert Rosenfield czy takiej krakowskiej kapeli Dynamind (jebaniutcy grali jak Dog Eat Dog) ale szybko słuch o nich zaginął...

W black metalu też ponoć jesteśmy potęgą - Behemoth, Mgła. Pierwszych nie do końca lubię choć doceniam za kunszt, o tych drugich dowiedziałem się na krakowskim koncercie Rotting Christ bo ludzie mieli naszywki:)

Za takie okołometalowe kapele można by chyba jeszcze uznać Sweet Noise. Z gothicu (wszak to też metal) to swego czasu zasłuchiwałem się w Closterkeller. Mogłem tego słuchać non-stop. Ależ to piękne czasy byli...

A jakiś czas temu przeczytałem książkę "Rzeźpospolita" Piotra Dorosińskiego. Super pozycja dla wszystkich miłośników gatunku. Ileż tam jest wymienionych kapel! Część z nich słyszałem, o części słyszałem, o większości nie. Generalnie droga metalowca ciężka i usłana (a jakże!) kolcami i należy się cieszyć, że tyle tego dobra u nas w przejebanych czasach transformacji mieliśmy...
Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II

Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Rudinho pisze:
26 sie 2025, 15:07
Mgły nikt nie wymienił, no i tego
Furia, też nie prezentowana zdaje się, a zacna. Mam chyba z 4 albumy, tytuły mają dalekie od utartych ścieżek i stereotypów.
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

Rudinho pisze:
26 sie 2025, 15:07
zacny trash metal
Acidzi nigdy nie grali trashu. Thrash owszem. A jeśli kogoś interesują polskie metalowe perełki sprzed lat, to nie ma wyjścia, musi zainteresować się ofertą wydawniczą Leszka Wojnicza-Sianożęckiego, który w minionych 15 latach wydał na CD, a czasem i na LP, wznowienia wielu klasyków, między innymi Betrayer, Armagedon, Egzekuthor, Holy Battalion, Ghost, Hektor, Hellias, Imperator, Lastwar, Merciless Death, Schismatic, Pascal, Scarecrow, etc., etc. https://www.facebook.com/OldschoolMetalManiac/
ODPOWIEDZ