Sumator - KAB RF1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zelazny

Sumator - KAB RF1

Post autor: zelazny »

Troszkę spędziłem czasu na zgłębianiu tematu sumatorów. Mam wkładkę Zephyr MIMC Star i pre MCP-2 MKII, i sporą kolekcję płyt mono. Pomijam sprawy techniczne i sposób działania takiego sumatora. Peter Ledermann poleca urządzenie KAB RF1 do wkładek stereo, aby móc w pełni cieszyć się z walorów monofonicznych. Pytanie: czy warto wydać 178 funtów? Link do sklepu: https://www.analogueseduction.net/phono ... ABRF1.html Wiem, że szliw Contact LIne nie degraduje rowka mono, wręcz przeciwnie, bardzo dobrze go odczytuje.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Sumator - KAB RF1

Post autor: Wojtek »

(drapię się po głowie)
Ty chyba czegoś nie zrozumiałeś Seba.

Jaki sumator? Kanałów? Przecież mono to jeden kanał albo (nowocześnie) dwa zdublowane kanały.
To co masz na myśli zwykle służy z robienia sygnału mono ze stereo (bo sumujemy dwa kanały).
Wiele wzmacniaczy czy preampów sygnałowych ma taką funkcję wbudowaną (tzw. tryb mono).

KAB RF1 to żaden sumator tylko zewnętrzny filtr subsoniczny.
Trzepoczą tobie niskotonowce przy odsłuchu? Buczy?
zelazny pisze:
wczoraj, 22:31
Pytanie: czy warto wydać 178 funtów?
To zależy czy lubisz palić pieniądze skoro nie bardzo rozumiesz co chcesz kupować i po co.
zelazny pisze:
wczoraj, 22:31
Wiem, że szliw Contact LIne nie degraduje rowka mono, wręcz przeciwnie, bardzo dobrze go odczytuje.
Do starych płyt normalnorowkowych się nie nadaje.
Szlif, a nie szliw.
Line Contact, a nie Contact Line.

Jak chcesz rzeczywiście wejść na wyższy level to kup sobie prawdziwą wkładkę mono tj. Denon DL-102.
Omawialiśmy już to kiedyś na forum w dedykowanym wątku. Z tego co pamiętam też tam coś pytałeś.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ