Marzy mi się naprawdę dobry DAC ze streamer'em Raczej w jednym pudełku, ale mogą to też być osobne urządzenia.
Budżet tak do 5000 zł.
Wyjście zbalansowane XLR.
Fajnie jak by miał opcję przedwzmacniacza.
W miarę spory wyświetlacz i brak zbędnych dodatków jak wejście phono czy wzmacniacz słuchawkowy.
Wiim Ultra raczej odpada.
Myślę o EverSolo DMP-A6, podstawowym albo Master Edition.
Myślę o EverSolo DMP-A6, podstawowym albo Master Edition.
Dysponując takim budżetem, wszędzie czytam i słyszę, że nie ma lepszego wyboru niż to o czym myślisz. Przydałby się jednak ktoś, ze swoim zdaniem, kto miał możliwość obcować z tym urządzenie i mógłby Cię utwierdzić w słuszności Twojego wyboru.
Mam od grudnia 2023 Eversolo DMP-A6 ME. Wcześniej miałem różne zabawki. Yamahę NP-S303, Pioneera N-50AE, Onkyo NS-6170. Dodatkowo różne DAC-i Hegla HD11, HD12, HD20, Toppingi itd... Eversolo sprawiło, że już mi się nie chce nic więcej. Można szukać różnych Wiimów, Blue Sound itd. Jak dla mnie Eversolo jest najbardziej kompletne. Ma wszystko co chciałem, co mi się marzyło a czego nigdy w jednym kompletnym kawałku dostać nie mogłem. Jeżeli nie zamierzasz dzielić włosa na czworo, jeżeli po prostu chcesz słuchać muzyki z praktycznie wszystkich dostępnych źródeł typu S Connect, Td Connect z NAS-a po uPnP z BT z dysków przenośnych, wbudowanych to wszystko to Eversolo robi. Może czasem do kompletu brakuje Chromecasta ale podobno sprawa jest rozwojowa. Dźwiękowo... po prostu jest bardzo dobrze. Nie będę epopei wypisywał to zostawię jednostkom z bardziej zaawansowanym stadium choroby zwanej audiofilią. Wystarczy poczytać na zagranicznych forach. Niektórzy naprawdę wiele sprzętu przewalili i na Eversolo poprzestali. Spinali je z DAC-ami z naprawdę wysokiej półki (cenowej) i koniec końców odpuścili bo różnice były na granicy percepcji. Eversolo staniało i jeżeli ktoś jest w stanie odżałować tą kasę to nie pożałuje.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2024, 11:59 przez sk-victor, łącznie zmieniany 1 raz.
Osobiście mam kombajn złożony na malince. Parametrami jakościowymi odczytu nie ustępuje ES. ES ma przewagę związaną z wyjściami XLR i zdublowanym przetwornikiem DAC. Oba te rozwiązania mają swoje wady i zalety (malinka i ES), obecnie, bardzo prawdopodobne było by, ze kupił bym gotowe rozwiązanie, ale wtedy ES był jeszcze zaporowo drogi, no i chciałem spróbować własnych sił.
Ciekawy produkt i super, że rodzima produkcja z Czech! Bardzo mi się podoba, tylko że zgubili mnie w tym miejscu:
Ja nie chcę niczego wgrywac ani niczego konfigurować. Za dużo mam tego na co dzień w pracy... Chcę po robocie odpalić coś co po prostu będzie samo z siebie działało, a najlepiej z apki na telefonie
Z tym że to jest już grubo ponad budżet zakładany... 7 tys plus.
I to jest sam DAC
Jak widać na stronie którą podałem w moim uprzedim wpisie jest możliwość dodania "maliny" do strimingu. Wszystko mogą już skonfigurować na miejscu w fabryce. A dostajemy gotowca do działania. A kwota z maliną to 1408 Euro to raczej kwota bliższa 6tys.zł. Używki trafiają sie poniżej 5tyś. Ale nieważne. Nikogo nie namawiam. To tylko inna ciekawa propozycja w tym morzu chińskich produktów.
Z tym że to jest już grubo ponad budżet zakładany... 7 tys plus.
I to jest sam DAC
[...] A kwota z maliną to 1408 Euro to raczej kwota bliższa 6tys.zł. Używki trafiają sie poniżej 5tyś. Ale nieważne. Nikogo nie namawiam. To tylko inna ciekawa propozycja w tym morzu chińskich produktów.
Jak wrzucę w koszyk na stronie producenta, to z malinką i kosztami wysyłki, wychodzi ponad 1750 Euro...
DAC w EverSolo oparty jest o układ delta-sigma ES9038Q2M. Musieli porządnie zainwestować w sekcję analogową, skoro zbiera pozytywne opinie o brzmieniu, mimo iż to nie jest ani najnowszy, ani najwyższy scalak od ESS.
Jeśli już delta-sigma, to subiektywnie wyżej oceniam brzmieniowo dobre implementacje układu AKM AK4499EQ. Gdy szukałem dla siebie DAC-a, to s.m.s.l. M400 wyprosił do kąta Myteka Brooklyn Bridge (ten jeszcze z czasów produkcji w Pruszkowie).
Ja natomiast jestem urzeczony konstrukcjami opartymi o R2R. Jeszcze przy dobrej amplifikacji analogowej może dać efekty brzmieniowe już nieśmiało spoglądające na wynalazki dCS-a. Dobrze urządzony R2R potrafi zabrzmieć jak ...winyl. (Tylko proszę nie rzucać kamieniami... )
I konkurs piękności (dla uszu) wygrał u mnie Denafrips. Dosłownie pozamiatał wszystko do okolic 10kPLN.
Wracając do wątku: w tym segmencie cenowym rekomenduję rzut ucha na "HIFIMAN Goldenwave Serenade DAC" https://m.sklep.rms.pl/hifiman-goldenwa ... -0-aptx-hd
O, właśnie mają wyprzedaż na koniec roku. W budżecie!
Kombajn ma wszystko jak trzeba. Poczytać... Posłuchać... Może trafi?...
Wracając do wątku: w tym segmencie cenowym rekomenduję rzut ucha na "HIFIMAN Goldenwave Serenade DAC" https://m.sklep.rms.pl/hifiman-goldenwa ... -0-aptx-hd
O, właśnie mają wyprzedaż na koniec roku. W budżecie!
Kombajn ma wszystko jak trzeba. Poczytać... Posłuchać... Może trafi?...
Ale to tylko DAC (chyba że się mylę) a stremera brak.
fajnie tyle że klin chce strumieniowca a to co polecasz nim nie jest z tego co widzę chyba że źle widzę, polecanie R-2R spoko tyle że nie w tym budżecie sam DAC R2R płaciłem ponad 6kpln chyba że ktoś lubi ryzykować od Chińczyka a może się uda ale owszem nie ma co po tym od Sabre zbierać po USB przenos tyle ile w specyfikacji a nie w papierowym bełkocie
generalnie powiem tak... klin nie określił żadnych potrzeb względem tego a to co określił wystarczy na Wiima coś więcej powie to można rzeczywiście poważnie pogadać
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo