Panele akustyczne.
- zelazny
Panele akustyczne.
Myślę o panelach akustycznych. Na przykład takich: https://www.ebay.co.uk/itm/Acoustic-Pan ... 8HzrUoxtiw
Ktoś miał do czynienia z takimi panelami?
Czy dają jakiś efekt?
Ktoś miał do czynienia z takimi panelami?
Czy dają jakiś efekt?
- kriss
- Gramofon: Sony PS-X50
Re: Panele akustyczne.
A to musi być ta pianka aż z eBaya? Bo z tego co widzę to oferowana jest sama pianka tak ?
Z panelem akustycznym ma nie wiele wspólnego.
Jednakże po własnych doświadczeniach uważam że lepsze to niż nic. Jak masz trochę narzędzi i podstawowe zdolności manualne to sam zarobisz lepsze chociażby z wełny mineralnej, które biją na łeb piankę.
Jak chcesz to mam kilka takich pianek , wysokość kopułki bodajże 5 cm.
Mam też lepszej jakości pianki , którym bliżej trochę do właściwości akustycznych. Są bardziej zbite i bardziej gęste w strukturze, bardziej sprężyste i milsze w dotyku.Lepiej chłoną ale są w formie ośmiokątów (plaster miodu). Nowe kosztowały chyba 18 zł/szt. Widzę że nie ma ich już na allegro. Jakoś się dogadamy jakby co, dużo nie wezmę
Z panelem akustycznym ma nie wiele wspólnego.
Jednakże po własnych doświadczeniach uważam że lepsze to niż nic. Jak masz trochę narzędzi i podstawowe zdolności manualne to sam zarobisz lepsze chociażby z wełny mineralnej, które biją na łeb piankę.
Jak chcesz to mam kilka takich pianek , wysokość kopułki bodajże 5 cm.
Mam też lepszej jakości pianki , którym bliżej trochę do właściwości akustycznych. Są bardziej zbite i bardziej gęste w strukturze, bardziej sprężyste i milsze w dotyku.Lepiej chłoną ale są w formie ośmiokątów (plaster miodu). Nowe kosztowały chyba 18 zł/szt. Widzę że nie ma ich już na allegro. Jakoś się dogadamy jakby co, dużo nie wezmę

- zelazny
- kriss
- Gramofon: Sony PS-X50
- MMarek
- Gramofon: DP-59L / PS-X50
Bardzo dobrze popieram.
Ło matko...
Seba nie idź tą drogą....

A teraz trochę poważniej.
Jeśli masz gołe ściany (zupełnie gołe) to nawet te "panele" z pianki coś dadzą. Nie ma bata - tak będzie.
Wiem, bo miałem takie.
Jeśli jednak myślisz nad w miarę dobrą adaptacją akustyczną - to pianki się nie sprawdzą. Tu trzeba, jak @kriss napisał, iść w wełnę mineralną.
- MMarek
No dobra - nie wytrzymałem i otworzyłem paczkę, która przyszła do mnie jakieś 3 dni temu (pierwsza partia) - są fajne chyba - potwierdzcie proszę, że są...
120x60x10cm szt. na oko coś koło 5-7kg
wypełnienie - wełna mineralna
grafika - jakieś tam moje zdjęcie
Miałem nie otwierać i czekać aż pomaluję pokój, ale wiadomo

grafika - jakieś tam moje zdjęcie

Miałem nie otwierać i czekać aż pomaluję pokój, ale wiadomo

- chudy_b
Ja zrealizowałem pomysł o którym już gdzieś tutaj wspominałem. Płyty do sufitów podwieszanych z serii Rigitone. Na razie trudno ocenić mi efekt przy odsłuchu muzyki, bo jak widać salon jeszcze w proszku, ale zdecydowanie zniknęło echo. Zupełnie inaczej rozmawia się w salonie, inaczej w pomieszczeniach gdzie tych płyt nie ma.
- MMarek
- MMarek
"Echo – fala akustyczna odbita od przeszkody i docierająca do obserwatora po zaniku wrażenia słuchowego fali docierającej bezpośrednio. Wrażenie echa pojawia się, gdy opóźnienie pomiędzy falą bezpośrednią a falą odbitą jest większe niż 100 ms. Przy krótszym opóźnieniu ma się do czynienia z pogłosem."
"Pogłos (rewerberacja) – zjawisko stopniowego zanikania energii dźwięku po ucichnięciu źródła, związane z występowaniem dużej liczby fal odbitych od powierzchni pomieszczenia. Ucho ludzkie odczuwa pogłos jako przedłużenie dźwięku. Pogłos jest określany ilościowo przez czas pogłosu, czyli ilość sekund potrzebną na spadek poziomu ciśnienia akustycznego o 60 dB. Zjawiskiem odwrotnym (narastania dźwięku po włączeniu źródła) jest dogłos.
Zjawisko to można spotkać w życiu codziennym na klatkach schodowych, korytarzach, w pustych pomieszczeniach – wszędzie tam, gdzie występują duże powierzchnie dobrze odbijające dźwięk."
Powyższe skopiowałem z wikipedii, bo nie chciało mi się w książce szukać.... leniwy jestem...
"Pogłos (rewerberacja) – zjawisko stopniowego zanikania energii dźwięku po ucichnięciu źródła, związane z występowaniem dużej liczby fal odbitych od powierzchni pomieszczenia. Ucho ludzkie odczuwa pogłos jako przedłużenie dźwięku. Pogłos jest określany ilościowo przez czas pogłosu, czyli ilość sekund potrzebną na spadek poziomu ciśnienia akustycznego o 60 dB. Zjawiskiem odwrotnym (narastania dźwięku po włączeniu źródła) jest dogłos.
Zjawisko to można spotkać w życiu codziennym na klatkach schodowych, korytarzach, w pustych pomieszczeniach – wszędzie tam, gdzie występują duże powierzchnie dobrze odbijające dźwięk."
Powyższe skopiowałem z wikipedii, bo nie chciało mi się w książce szukać.... leniwy jestem...

-
Kto Ci to robił?MMarek pisze: ↑15 gru 2019, 16:23No dobra - nie wytrzymałem i otworzyłem paczkę, która przyszła do mnie jakieś 3 dni temu (pierwsza partia) - są fajne chyba - potwierdzcie proszę, że są...![]()
grafika - jakieś tam moje zdjęcie![]()
Miałem nie otwierać i czekać aż pomaluję pokój, ale wiadomo![]()
- Cracker
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
- Myszor
- Gramofon: PD-300
A co jest z drugiej strony? Też takie dziurki ?chudy_b pisze: ↑15 gru 2019, 16:45Ja zrealizowałem pomysł o którym już gdzieś tutaj wspominałem. Płyty do sufitów podwieszanych z serii Rigitone. Na razie trudno ocenić mi efekt przy odsłuchu muzyki, bo jak widać salon jeszcze w proszku, ale zdecydowanie zniknęło echo. Zupełnie inaczej rozmawia się w salonie, inaczej w pomieszczeniach gdzie tych płyt nie ma.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- SimonTemplar