Stary temat, więc trzeba reanimować
Mój wujek ma z lat młodości, a mojego dzieciństwa, sporo taśm, które nagrywał na jakimś polskim magnetowonie, chyba czterościeżkowy, ale jak nagrywał to nie wiem.
I teraz zagwostka jest taka, czy te taśmy da się odtworzyć na dowolnym magnetofonie? Tam chyba było i tak, że był I wybór ilosci ścieżek i prędkości.
Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Widzę ze kolega blisko mieszka więc proponuję spakować taśmy i zapraszam na odsłuch zobaczymy co tam wujek nagrał.
Zależy jaka marka taśm i gdzie były przechowywane jeżeli nie było wilgoci i temp. na plusie to mogą być ok.
Sansui SR-838,Sansui SR-212,Sansui SR-535,Sansui 7000,Sansui SD-7000,Sansui SC 700,Sansui A-80,Sansui T-80,Sansui D-100,Sansui LM-330,Sansui HS-200
Nakamichi BX-300E,Nakamichi CDP-2E - mod by Martynka,Dual CD 5150 RC - mod by Martynka.
I teraz zagwostka jest taka, czy te taśmy da się odtworzyć na dowolnym magnetofonie? Tam chyba było i tak, że był I wybór ilosci ścieżek i prędkości.
Z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, że odtworzy je większość magnetofonów 4-ścieżkowych, czyli stereo zapisujących z "obu" stron taśmę. Trzeba pędzić do kolegi Zbyszka! tylko jak on pisze - duża szansa, że się kleją. Tzw sticky shed syndrome. Wtedy jeśli są wartościowe to wygrzewanie, smarowanie olejem silikonowym i wtedy dopiero odczyt. Są tematy opisane w Internecie jak to zrobić.
Ja w zasadzie nic nie zbieram nie kolekcjonuję ale koło szpulowca obojętnie nie przejdę, w rękach miałem albo stałem obok albo naprawiałem dużą część istniejących typów.
To bardziej użytkowa część zbiorów
Łukasz Długosz
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio https://www.facebook.com/ldlelektronika
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Dzięki wielkie! Muszę pogadać z wujkiem i zapytać czy w ogóle jest tematem zainteresowany bo po prostu niedawno z nim rozmawiałem, rozmowa zeszła na wspomnienia i tak doszliśmy do muzyki i okazalo sie, ze swojego szpulowca i tasmy ma w piwnicy, magnetofon nie domaga, nie trzyma obrotów, no wiadomo ma juz coś kolo 40ki. Jakby co odezwę się na PW
Nic nie straciłeś,zawsze można posłuchać u kogoś znajomego kto taki sprzęt posiada.
Kiedyś czytałem że właśnie taśma szpulowa najbardziej jest zbliżona do orginału nagrania.
W studiach nagraniowych nagrywano na tzw. taśmę matkę i z tego powstawał materiał na płytę winylową.
Oczywiście muszą być spełnione pewne warunki,mam tu na myśli dobry magnetofon studyjny i dobrą taśmę.
Sansui SR-838,Sansui SR-212,Sansui SR-535,Sansui 7000,Sansui SD-7000,Sansui SC 700,Sansui A-80,Sansui T-80,Sansui D-100,Sansui LM-330,Sansui HS-200
Nakamichi BX-300E,Nakamichi CDP-2E - mod by Martynka,Dual CD 5150 RC - mod by Martynka.