Może ktoś mi wyjaśni jedną rzecz.
Używam jako transport Node oraz alternatywnie Rpi z HifiBerry Digi+. Obydwa podpięte kablem optycznym do zewnętrznego DACa. Moje pytanie dlaczego jak odtwarzam coś ze spotyfi przez Rpi to mam możliwość regulacji głośności smartfonem, ale jak odtwarzam przez Node to juz ta regulacja kompletnie nie działa. Oba urządzenia są tylko jako transport. W HifiBerry nie ma daca więc wiadomo, że może robić tylko jako transport cyfrowego pliku. W Node jest dac wbudowany ale jego omijam i wychodzę optycznym kablem do daca zewnętrznego, więc też funkcjonalnie używany jest tylko jako transport. Dlaczego rpi potrafi sterować głośnością przez spotify a Node już nie? Jest jakaś rada żeby zmusić node do sterowania głośnością?
Rpi vs Node Bluesound - regulacja głośności
-
jajen
- Gramofon: KD990, Dual Golden11
Rpi vs Node Bluesound - regulacja głośności
Analog: Dual golden 11+Ortofon 2M Blue & Kenwood kd990+Nagaoka MP200>MaCaBRiaa>MF M6si>Buchardt s400
Cyfr: MF M3Scd, Yamaha WXC-50, DAC MF DIGILOG na 6N16B/6N2P reszta j.w. & Quad Artera Solus Play>MA Gold GX 50
Cyfr: MF M3Scd, Yamaha WXC-50, DAC MF DIGILOG na 6N16B/6N2P reszta j.w. & Quad Artera Solus Play>MA Gold GX 50
-
Artur K.
Re: Rpi vs Node Bluesound - regulacja głośności
Regulacja głośności odbywa się na drodze cyfrowej, DAC nie jest do niczego potrzebny.
Podejrzewam że problem są różnice w funkcjonalnościach/wersjach BT oraz oprogramowania obsługiwanych przez oba urządzenia. Po prostu jedno daje dostęp do regulacji głośności przez BT, a inne nie.
Podejrzewam że problem są różnice w funkcjonalnościach/wersjach BT oraz oprogramowania obsługiwanych przez oba urządzenia. Po prostu jedno daje dostęp do regulacji głośności przez BT, a inne nie.
-
Twonk
Re: Rpi vs Node Bluesound - regulacja głośności
Z Node lecisz po Spot connect czy BT? A jak z Rpi?
Metz TX 4963,VM520EB, VM540ML, ZEN Phono 3, NAD C356BEE, KEF iQ9
Dual CS 607, Phono Box S, Cambridge Audio A1, Kef iQ7
Dual CS 607, Phono Box S, Cambridge Audio A1, Kef iQ7