DAC SMSL M400...
-
DAC SMSL M400...
Witam kolegów,
pytanie dotyczy tytułowego bohatera czyli przetwornika M400 a mianowicie czy ktoś z Was taki posiada i potrafi coś o nim napisać w każdym aspekcie zarówno pozytywnym jak i negatywnym. W weekend naszła mnie myśl dołożenia do DMP A6 ME zewnętrznego przetwornika i chociaż chciałbym żeby to była drabinka R2R to jednak kasa inna a i sprzętów mniej na rynku. Z wersji R2R w grę wchodzi Gustard R26, cos od Denafripsa (ale opinie o awaryjności ochłodziły apetyt) oraz ewentualnie Musician Pegasus. Niestety wersje na drabince kosztują minimum 100% ceny M400 więc tutaj chwilowo zatrzymały się pomysły bo kiedyś nad nim sporo siedziałem w lekturze i był bardzo wysoko oceniany jeśli chodzi o walory dźwiękowe oraz to co zawiera w środku.
W związku z powyższym jeśli ktoś jest w stanie pomóc w tym temacie będę niezmiernie wdzięczny lub podsunie inne ciekawe rozwiązania do rozpatrzenia. Zaznaczam że nie jest to temat must have a jedynie chęć dodania czegoś innego/lepszego do wbudowanego DACa w Eversolo.
z życzeniami miłego dnia dla wszystkich czekam na jakieś ciekawie wieści oraz sugestie...
Aloha!
pytanie dotyczy tytułowego bohatera czyli przetwornika M400 a mianowicie czy ktoś z Was taki posiada i potrafi coś o nim napisać w każdym aspekcie zarówno pozytywnym jak i negatywnym. W weekend naszła mnie myśl dołożenia do DMP A6 ME zewnętrznego przetwornika i chociaż chciałbym żeby to była drabinka R2R to jednak kasa inna a i sprzętów mniej na rynku. Z wersji R2R w grę wchodzi Gustard R26, cos od Denafripsa (ale opinie o awaryjności ochłodziły apetyt) oraz ewentualnie Musician Pegasus. Niestety wersje na drabince kosztują minimum 100% ceny M400 więc tutaj chwilowo zatrzymały się pomysły bo kiedyś nad nim sporo siedziałem w lekturze i był bardzo wysoko oceniany jeśli chodzi o walory dźwiękowe oraz to co zawiera w środku.
W związku z powyższym jeśli ktoś jest w stanie pomóc w tym temacie będę niezmiernie wdzięczny lub podsunie inne ciekawe rozwiązania do rozpatrzenia. Zaznaczam że nie jest to temat must have a jedynie chęć dodania czegoś innego/lepszego do wbudowanego DACa w Eversolo.
z życzeniami miłego dnia dla wszystkich czekam na jakieś ciekawie wieści oraz sugestie...
Aloha!
Nie ciesz się gdy niosą na rękach... mogą iść na cmentarz...
- Frey
- Gramofon: Dual 604
Re: DAC SMSL M400...
Na podstawie moich doświadczeń zaryzykuję stwierdzenie, że albo nie usłyszysz różnicy albo będzie ona bardzo niewielka. Jeżeli mimo wszystko chciałbyś sprawdzić temat to zamiast starego M400 sugerowałbym jednak zakup czegoś nowszego pokroju RAW-DAC1. Kupisz na polskim Amazonie, posłuchasz i bez problemu odeślesz. SMSL wydaje nowe modele co kilka miesięcy i wszystkie grają tak samo
Jedyną słuszną drogą wydaje się pójście w R2R i tutaj z najtańszych opcji masz albo Denafrips Enyo 15th albo Musician Draco. Od niedawno plusem Denafripsa jest fakt, iż mają oficjalną dystrybucję w Polsce.

Jedyną słuszną drogą wydaje się pójście w R2R i tutaj z najtańszych opcji masz albo Denafrips Enyo 15th albo Musician Draco. Od niedawno plusem Denafripsa jest fakt, iż mają oficjalną dystrybucję w Polsce.
Dual 604 || Dual M20E || Buphono
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
- pavlos
- Gramofon: Thorens TD-160 MK-II
SMSL M400 jest na układzie AK4499 z linii produkcyjnej jeszcze sprzed pożaru w japońskiej fabryce AKM.
https://www.foto-kurier.pl/aktualnosci/ ... -ceny.html
Dosyć są spójne opinie, że obecnie produkowany w odbudowanej fabryce AK4499EX nie osiągnął sonicznie wyrafinowania pierwowzoru. Ostatecznie strojenie wersji pierwotnej zajęło im dobre dwa lata, premiera AK4499 (tego, co już nie istnieje) była opóźniana wielokrotnie.
https://rms.pl/aktualnosci/sprzet/3752- ... c-ak4499ex
Dlaczego o tym piszę? No bo właśnie dlatego SMSL zakończyło produkcję M400 i osobniki na aukcjach to coraz starszy użytek. Jak również dlatego, że właśnie M400 u mnie gościł na przesłuchaniu, gdy urządzałem mój tor cyfrowy. Oprócz niego w szeregu byli Mytek Brooklyn Bridge, Chord Qutest, Topping D90 i jeszcze jeden lampowy, którego nazwy nie pomnę. Z tego peletonu najrówniej grał właśnie ....M400. Tenże nadęty Mytek poległ - dźwięk techniczny, z cyfrowym nalotem. Mimo, że prawie dwukrotnie droższy. Topping to było jeszcze "dziecko w powijakach". A Chord nie moja bajka - dźwięk mocno przesycony, to jakby ktoś hebelkiem z saturacją pojechał po całości. Odpicowane granie. Stopień lampowy w ostatnim z zawodników zalał mnie ciepłym miodem. Też nie moja bajka, chociaż są niektórzy co wręcz za tym przepadają.
SMSL M400 był zwycięzcą mojego prywatnego konkursu piękności.
To czemu nie został? No bo ta cholerna ciekawość skłoniła mnie na wypożyczenie dwukrotnie droższego Denarfipsa. Żeby w ogóle zapoznać się "o co tyle hałasu". No i co? Odpowiedź jest chyba do przewidzenia - zapożyczyłem się i zastał Denafrips Pontus II. Nie podzielam opinii o ich awaryjności - u mnie działa bez zarzutu już bodajże 4 lata.
Więc zachęcam, aby dać szansę M400, bo tamten pierwotny "Velvet Sound" rzeczywiście stanowił na rynku DAC-ów typu delta-sigma znaczący odskok do przodu. Wtedy rozjechał wszelkie ESS-y. Obecnego rynku DAC-ów na układach D/S nie badałem, z pewnością się zmienia krajobraz. Czy na lepsze? Nie wiem i - prawdę powiedziawszy - niech młodsi uchem i duchem badają
Dla równowagi z pewnością postaraj się ugościć u siebie jakiś sensowny układ R/2R. To jest inna definicja dźwięku. Dla mnie - to ta właściwa. Ale to moja subiektywna opinia.
Dosyć są spójne opinie, że obecnie produkowany w odbudowanej fabryce AK4499EX nie osiągnął sonicznie wyrafinowania pierwowzoru. Ostatecznie strojenie wersji pierwotnej zajęło im dobre dwa lata, premiera AK4499 (tego, co już nie istnieje) była opóźniana wielokrotnie.
Dlaczego o tym piszę? No bo właśnie dlatego SMSL zakończyło produkcję M400 i osobniki na aukcjach to coraz starszy użytek. Jak również dlatego, że właśnie M400 u mnie gościł na przesłuchaniu, gdy urządzałem mój tor cyfrowy. Oprócz niego w szeregu byli Mytek Brooklyn Bridge, Chord Qutest, Topping D90 i jeszcze jeden lampowy, którego nazwy nie pomnę. Z tego peletonu najrówniej grał właśnie ....M400. Tenże nadęty Mytek poległ - dźwięk techniczny, z cyfrowym nalotem. Mimo, że prawie dwukrotnie droższy. Topping to było jeszcze "dziecko w powijakach". A Chord nie moja bajka - dźwięk mocno przesycony, to jakby ktoś hebelkiem z saturacją pojechał po całości. Odpicowane granie. Stopień lampowy w ostatnim z zawodników zalał mnie ciepłym miodem. Też nie moja bajka, chociaż są niektórzy co wręcz za tym przepadają.
To czemu nie został? No bo ta cholerna ciekawość skłoniła mnie na wypożyczenie dwukrotnie droższego Denarfipsa. Żeby w ogóle zapoznać się "o co tyle hałasu". No i co? Odpowiedź jest chyba do przewidzenia - zapożyczyłem się i zastał Denafrips Pontus II. Nie podzielam opinii o ich awaryjności - u mnie działa bez zarzutu już bodajże 4 lata.
Więc zachęcam, aby dać szansę M400, bo tamten pierwotny "Velvet Sound" rzeczywiście stanowił na rynku DAC-ów typu delta-sigma znaczący odskok do przodu. Wtedy rozjechał wszelkie ESS-y. Obecnego rynku DAC-ów na układach D/S nie badałem, z pewnością się zmienia krajobraz. Czy na lepsze? Nie wiem i - prawdę powiedziawszy - niech młodsi uchem i duchem badają

Dla równowagi z pewnością postaraj się ugościć u siebie jakiś sensowny układ R/2R. To jest inna definicja dźwięku. Dla mnie - to ta właściwa. Ale to moja subiektywna opinia.
-
no i to jest rzetelne podejście do odpowiedzi. Co do tego, że R2R to dobry kierunek to ja nawet z tym nie dyskutuje i wiem o tym doskonale i tez mocno chodził i nadal chodzi po głowie własnie denafrips z tego też powodu, że jest dystrybucja w Polsce ale pontus 15 to koszt 11K i uważam że chyba to jedyny słuszny kierunek na lata bo Ares 15 taniej dość mocno ale to jeszcze nie to co być powinno wieć stąd pomysł na tego M400 bo o ile pamięć mnie nie myli to właśnie oceniany był jako nie cyfrowy w kierunku analogu ale nie też mułowaty i dlatego chciałem mu poświęcić trochę czasu ale problem że nie ma skąd wziąć na odsłuchy i jedynie zakup a potem bujando ze sprzedażą. Poczekam może ktoś jeszcze coś dopowie będzie zawsze łatwiej.pavlos pisze: ↑15 kwie 2025, 14:18SMSL M400 jest na układzie AK4499 z linii produkcyjnej jeszcze sprzed pożaru w japońskiej fabryce AKM.
Więc zachęcam, aby dać szansę M400, bo tamten pierwotny "Velvet Sound" rzeczywiście stanowił na rynku DAC-ów typu delta-sigma znaczący odskok do przodu. Wtedy rozjechał wszelkie ESS-y. Obecnego rynku DAC-ów na układach D/S nie badałem, z pewnością się zmienia krajobraz. Czy na lepsze? Nie wiem i - prawdę powiedziawszy - niech młodsi uchem i duchem badają![]()
- pavlos
Mieli od prawie samego początku. Tylko inaczej wyglądała struktura. Był jeden dystrybutor światowy Vinshine Audio w Singapurze i z nim podpisywali umowy dystrybutorzy lokalni. Wtedy w Polsce było to bodajże 4HiFi. A niedawno Chińczycy zerwali współpracę z Vinshine Audio i sami rozpięli sieć dystrybucji. Ale to właśnie Vinshine Audio zrobiło robotę, dzięki nim marka DENAFRIPS wjechała na rynek buldożerem i R/2R weszło na top.
-
masz na myśli usłyszenie różnicy pomiędzy DMP a M400? no myślę że usłyszę bo nawet jakiś czas temu miałem okazję podłączyć za namową kolegi jako zewnętrzny DAC Aune S6 Pro ale to grało inaczej bez dwóch zdań w aspekcie basu i góry ale o ile bas do przeżycia to góra nie dla mnie a może nie do mojego toru bo niektóre numeru kompletnie nie do zrozumienia wokal jak np przy Yello lub mocno rozjaśniony i mniej wyraźny przy innych numerach- to jakoś mi nie podeszło ale za to skłoniło do poszukania czegoś innego. Nie mam nic do A6 ale wiem że to nie jest też nic specjalnego i u mnie jakoś to się nadaje biorąc pod uwagę, że obie opcje w porównaniu do winyla nie miały szans jako moje odczucia. A może też wzmacniacz lampowy nie jest do DACów i streamingu i stąd ta droga jest bezsensu. Z dwóch modeli r2r, które podałeś to chyba takie minimum to jest właśnie Ares z denafripsa i pegasus musician aczkolwiek pontus z opini w sieci bije to wszystko na łeb. W nowej wersji mocno poprawione zasilanie. Też gdzieś wyczytałem że nowe tzw apgrejdy modeli to nic innego jak poprzednia wersja wyższego wiec może być tak że ten Ares 15 to jest taki pontus II co ma kolega #pavlos? Może on coś podpowie w tej materii.Frey pisze: ↑15 kwie 2025, 10:58Na podstawie moich doświadczeń zaryzykuję stwierdzenie, że albo nie usłyszysz różnicy albo będzie ona bardzo niewielka. Jeżeli mimo wszystko chciałbyś sprawdzić temat to zamiast starego M400 sugerowałbym jednak zakup czegoś nowszego pokroju RAW-DAC1. Kupisz na polskim Amazonie, posłuchasz i bez problemu odeślesz. SMSL wydaje nowe modele co kilka miesięcy i wszystkie grają tak samo![]()
-
a skoro posiadasz tego Pontusa to wiesz coś na temat działań tej firmy jako marki i wypuszczania poszczególnych modeli? Gdzieś wyczytałem czy wysłyszałem że ponoć podwyższanie i tzw nowe modele jak np: Ares 15 to jest ponoć poprzednia wersja pontusa. Czy to tylko w tych wyższych tak jest bo to była wtedy mowa chyba o tej venus że nowa to stary terminator albo nowy pontus to stary model venus? Coś tutaj wiesz więcej? No i zasadniczo czy ten Ares to już gra czy nic poniżej Pontusa nie brać pod uwagę?pavlos pisze: ↑15 kwie 2025, 14:33Mieli od prawie samego początku. Tylko inaczej wyglądała struktura. Był jeden dystrybutor światowy Vinshine Audio w Singapurze i z nim podpisywali umowy dystrybutorzy lokalni. Wtedy w Polsce było to bodajże 4HiFi. A niedawno Chińczycy zerwali współpracę z Vinshine Audio i sami rozpięli sieć dystrybucji. Ale to właśnie Vinshine Audio zrobiło robotę, dzięki nim marka DENAFRIPS wjechała na rynek buldożerem i R/2R weszło na top.
- pavlos
Pontus II w stosunku do Pontus pierwotny (inaczej Pontus I) to znacznie rozbudowane zasilanie oraz inne układy na wejściu USB oraz inny układ FPGA.
Potem od Pontus II do Pontus 12th. - apgrejdy były w 99% software'owe - wymieniany firmware w układzie FPGA i pojedyncze kondensatory na (podobno) jeszcze lepsze.
I właśnie w wersji obecnej jest znowu istotna poprawa układu zasilania. Ale zdaje się układ cyfrowy, konwersji i wyjściowy są chyba te same. Więc urobek z pewnością mniejszy niż pomiędzy Pontus a Pontus II.
Poszukaj na YT kanału Vinshine Audio - świetne przewodniki jak upgrade'ować firmware. VA wydało ze dwa własne ulepszenia, których Chińczycy w Denafripsie już nie dostali (źródła zatrzymał sobie Alvin).
Ten filmik obejrzyj na pewno: https://youtu.be/7BCEz2lEpi0
A teraz Vinshine Audio weszło w spółkę z LaiV - zobaczcie ile hałasu i szumu wokół tych zabawek. Ślicznie - nieprawdaż? Jednak nie wiem jak toto gra... Obecna jazda LaiV turbo-windą na szczyty popytu to zasługa fantastycznego zmysłu biznesowego Alvina (właściciela VA).
Czy Denafrips zyskał na zmianie struktury dystrybucji? Nie wiem, nie mam możliwości sprawdzenia. Na pewno stracił wsparcie fantastycznego partnera biznesowego, który teraz robi interesy z konkurencją. Ale tak to już jest...
Na koniec: Denarfips lubi grać na XLR-ach. Dźwięk lepiej wypełniony niż na RCA. Warto wziąć pod uwagę, gdy tor buduje się od zera.
- pavlos
Nie słuchałem Aresa. Natomiast spotkałem wiele opinii, że "już gra".
Podzwoń po sklepach, do dystrybutora, stań na głowie, pożycz od znajomych kasę na depozyt i ściągnij do siebie. Porównaj.
Doświadczenie bezcenne !!!
I późniejsze decyzja oparte na skalistym fundamencie własnej bazy, a nie na mulistych i perfumowanych recenzjach...
-
Wracając do tematu jeszcze tego M400 to generalnie nie do końca kumam jak to się ma do pożaru. Wiem, że taki miał miejsce ale po pożarze były dalej w sprzedaży te DACi. Bo znalazłem w sprzedaży taki co został kupiony w 2023r. Czy to oznacza że on jest na tej nowej wersji kości czy to z jakichś zapasów może być? Nie wiem czy nie mylę ale widziałem gdzieś chyba opis tej kości w ogłoszeniu z M400 z dodstkowymi literami na końcu. Są też jakieś wersje z naklejką upgraded na boku. Wiesz może kolego o co w tym chodzi? Co to za abgrejd może wchodzić w grę?pavlos pisze: ↑15 kwie 2025, 15:31Nie słuchałem Aresa. Natomiast spotkałem wiele opinii, że "już gra".
Podzwoń po sklepach, do dystrybutora, stań na głowie, pożycz od znajomych kasę na depozyt i ściągnij do siebie. Porównaj.
Doświadczenie bezcenne !!!
I późniejsze decyzja oparte na skalistym fundamencie własnej bazy, a nie na mulistych i perfumowanych recenzjach...
- pavlos
Obstawiam, że ze Chińczyki stosowne zapasy poczynili na wypadek ...pożaru.
Ale kiedy został wyprodukowany?...
Sprawdzając co jakiś czas ofertę Chińczyków z SMSL, widzę, że to trochę jak z Zarą - krótkie serie i ciągła zmiana...
Ciężko mi doradzić, poza zachętą, byś się zorientował co masz w zasięgu by wypożyczyć do domu. A potem wybrać z tego co najbardziej Ci pasuje.
Nie zdobędziesz wszystkiego do posłuchania od razu... I zawsze się trafi coś, czego jeszcze nie słuchałeś.
Zdrowy rozsądek i poczucie, że jest "wystarczająco dobre". Coś, co jest "w ogóle najlepsze w moim budżecie" po prostu nie istnieje. Wybierz spośród tego co tu i teraz masz w zasięgu.
Szkoda życia. Słuchaj muzyki

-
Słuchać to ja słucham cały czas ale tknęło mnie żeby kupić zewnętrznego do tego streamera i jakoś się uparłem na tego smsl po dawnej lekturze ale jak przeglądam te ogłoszenia to właśnie są takie pytania w głowie. Znalazłem już ten opis co do liter i zdjęcia i jest on opisany jako 4499QX. Zastanawia mnie też kwestia tej naklejki na niektórych z informacja UPGRADED i gdzieś na amerykańskiej stronie koleś coś wspomniał że ten co sprzedaje jest poprawiony o jakieś 6 dB więc może to o to właśnie chodzi. No nic na razie nie mam klopsu na nowego debafripsa więc 2k wyszukam na tego M400 skoro też go oceniłeś po testach u siebie jako bardzo dobrego. Denafripsa wypożyczę z czasem albo zwyczajnie kupię nowy za jakiś czas.
- pavlos
Ocena brzmienia jest zawsze subiektywna. I przecież nie gra DAC, a kolumny, gdzie DAC, wzmacniacz i ...cała reszta zestawu się składają na brzmienie w kolumnach. Mam nadzieję, że i Tobie będzie pasował. Reszta w rękach ...a raczej w drutach wzmacniacza i kolumn

Dobór pojedynczego elementu w torze jest zawsze względny i w stosunku.
Porównujesz dany element od różnych producentów względem siebie (czy i w którą stronę jest zmiana, szukasz tego we właściwą)
oraz w stosunku do pozostałych elementów toru (bo może charakterystyka dźwiękowa pozostałych elementów oczekuje określonej charakterystyki elementu dobieranego).
I teraz najtrudniejsze: wcześniej trzeba nauczyć się nazywać to, czego się szuka, do czego się dąży ...

-
tego chyba nie umiem....