Czy na spotify usłyszysz różnicę to ja nie wiem - w końcu to jakość mp3 i czy stream będzie przez default android 16/48khz czy wymuszenie za pomoca programu na windows np 16/44.1 coś zmieni to ja nie sprawdzałem ale zaryzykuje tezę, że będzie podobnie. Ale jak świat nie kończy się na spotify, tylko podamy coś lepsiejszego np przez pc i program, który poda bit perfect to wtedy zaczyna być słychać jak android ze swoim resamplingiem klęka. Niestety wymuszenie czegokolwiek innego na andku niż 16/48 plus wielokrotnosci khz niewiele daje. Dobrze to słuchać jak wezmiesz sobie płytke CD i zgrasz ją do pliku standardowego dla tego formatu czyli 16/44.1 khz. Odpal to przez jakiekolwiek androidowe srodowiska na dowolnym programie i porównaj jak brzmi w porównaniu z CD - dobrze byłoby gdyby przetwornik DAC był ten sam dla obu systemów

żeby odpały róznice w brzmieniu przetwornika. Na poczatku fora pekały w szwach od płaczu, że jeden czy drugi, kupili licencje Tidal master z gęstymi plikami i wydanie na tym samym masterze z tidala brzmi gówniano w porównaniu z plikiem zgranym z cd czy też samym cd. W końcu na andka pojawiły sie programy radzace sobie z MQA tidala w sposób zadowalajacy ale niestety są płatne i nie wiem nawet czy mają wbudowany jakiś odtwarzacz, który poda bit perfect z lokalnego pliku audio. Raczej nie znalazłem darmowego odtwarzacza pod andka, który ominie resampling i poda bit perfect lokalny plik na wyjściu. Koniec końców wyjść jest kilka na sieciowy stream muzy i trzeba się dobrze zastanowić na co postawimy bo gdy chcemy słuchać naprawdę gęstych plików to wszędzie czekają zasadzki. Jaka jest najlepsza opcja? Hehe napewno "wszystkomający" streamer sieciowy z wbudowanym wypaśnym DAC mielącym 32/384, mqa oraz sacd, chgw itp. Za około 20 kafli do kupienia od ręki. Jak ma być taniej to raczej zewnętrzny dac najlepiej "wszystkomający" i karmienie go po USB, a czy z peceta, malinki czy innego pudełka - jak kto lubi albo co ma sie pod ręką.
Można nawet z chromecasta cos wycisnąć pamietając, że wersja audio ma wbudowany DAC klasy... No dobra nie bede sie pastwił i napiszę entry level

. Poza tym to android - więc nie wiem czy mu lepszy dac pomoże

. Może w tych płatnych apkach są jakies odtwarzacze, które obejda systemowy mixer i wtedy mozna pomysleć o podebraniu sciezki audio z hdmi - niestety znowu wydatek na kolejne pudełko a w nim tylko toslink (24/96) lub coaxial (24/192) - Jak na mój gust zupełnie spoko ale 32/384 nie uświadczymy.
Także albo wypasny steamer za worek hajsu albo wypasny dac za pół worka hajsu plus jakaś sensowna skrzynka z softem - najlepiej i najdrożej pc ale i z maliny czy tv boxa mozna wycisnąc tyle samo za duzo mniej, albo rozwiązania najtańsze, najprostsze i najwygodniejsze i czekajace na nas z otwartymi androidami i ich bluetootami aptx hd i chgw i chwd... Każdemu wg potrzeb i bitcoinów