Problem: jeden głośnik głośno gra i szumi/buczy, drugi głośnik cicho gra

Jak to wszystko połączyć?
AdamU
Posty: 4
Rejestracja: 07 lis 2016, 15:32

Problem: jeden głośnik głośno gra i szumi/buczy, drugi głośnik cicho gra

Postautor: AdamU » 07 lis 2016, 15:57

Dzień Dobry,

Mój zestaw (mocno budżetowy):
Gramofon - Silvercrest (Lidl sic!)
Przedwzmacniacz - Vivanco 115
Ampli

Jestem laikiem.

Najpierw podłączyłem gramofon bezpośrednio pod amplituner pod aux, bo w instrukcji gramofonu napisane było, że gramofon daje już wzmocniony sygnał i nie należy go podłączać pod gniazdo Phono, bo grozi to usterką (i tak takiego gniazda nie mam w ampli).
Objawy: cicha gra z jednego głośnika i cichy szum z drugiego. Jak się bardzo mocno zgłośni, słychać też buczenie.

Pomyślałem, że jednak przedwzmacniacz potrzebny i kupiłem Vivanco. Podłączyłem to wszystko.
Objawy: głośna gra i buczenie/szum z jednego głośnika, szum i cicha gra z drugiego głośnika.

O ile bez przedwzmacniacza dzwięk nie był mocno zniekształcony, to już z Vivanco nie da się tego słuchać. Ledwo możno rozpoznać co aktualnie się kręci.

Kable na pewno są sprawne, sprawdzałem kilka zestawów.
Gramofon wcześniej był podłączony do innego zestawu i działał prawidłowo.
Ampli prawidłowo odtwarza dzwięk z innych zródeł, problem tylko z gramofonem.

Przeszukałem fora, ale bez rezultatu. Pomóżcie proszę!

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 2556
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Braun PS500
Lokalizacja: Kraków

Re: Problem: jeden głośnik głośno gra i szumi/buczy, drugi głośnik cicho gra

Postautor: zbyszek1982 » 07 lis 2016, 16:26

Skoro z gramofonu wychodzi sygnał liniowy, to nie ma potrzeby podłączania przedwzmacniacza phono. Przedwzmacniacz gramofonowy poza wzmocnieniem sygnału aplikuje jeszcze krzywą korekcyjną, tj podbija basy i obniża wysokie. Odłącz ten dodatkowy przedwzmacniacz bo przesterujesz wejście w amplitunerze, albo wyłącz przedwzmacniacz wbudowany w gramofon (jeżeli się da).
Braun PS500 | CD4 | CSV13 | L60
Nagaoka MP110, Audio-Technica AT440mlb, Ortofon 2M Bronze

AdamU
Posty: 4
Rejestracja: 07 lis 2016, 15:32

Re: Problem: jeden głośnik głośno gra i szumi/buczy, drugi głośnik cicho gra

Postautor: AdamU » 07 lis 2016, 16:57

Niestety nie rozwiązuje to problemu z cicha grą z jednego głośnika i jeszcze cichszą z drugiego (gdy przedwzmacniacz nie jest podłączony).

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2528
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Re: Problem: jeden głośnik głośno gra i szumi/buczy, drugi głośnik cicho gra

Postautor: chudy_b » 07 lis 2016, 18:29

Może uszkodziłeś igłę? Musisz znaleźć inny wzmacniacz na którym przetestujesz ten gramofon.

AdamU
Posty: 4
Rejestracja: 07 lis 2016, 15:32

Re: Problem: jeden głośnik głośno gra i szumi/buczy, drugi głośnik cicho gra

Postautor: AdamU » 08 lis 2016, 16:10

#4 autor: chudy_b » wczoraj, 18:29

Może uszkodziłeś igłę? Musisz znaleźć inny wzmacniacz na którym przetestujesz ten gramofon.


Masz rację. Podłaczyłem do innego wzmacniacza i te same objawy, czyli to gramofon.

Chudy_b, jak myślisz, czy to jakaś poważniejsza usterka, czy np. wystarczy wymienić igłę? Gramofon jest jeszcze na gwarancji i nie wiem, czy sam się bawić, czy oddać do serwisu.

Dzięki!

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2528
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Re: Problem: jeden głośnik głośno gra i szumi/buczy, drugi głośnik cicho gra

Postautor: chudy_b » 08 lis 2016, 20:28

AdamU pisze:Źródło posta Gramofon jest jeszcze na gwarancji


Oddaj go do tego Lidla i licz, że Ci oddadzą pieniądze. Może tak się zdarzyć jeśli nie widać mechanicznego uszkodzenia igły.

A potem kup gramofon. Bo to co masz nim niestety nie jest.

AdamU
Posty: 4
Rejestracja: 07 lis 2016, 15:32

Re: Problem: jeden głośnik głośno gra i szumi/buczy, drugi głośnik cicho gra

Postautor: AdamU » 09 lis 2016, 15:10

Dzięki!

Taki będzie mój plan :)


Wróć do „Okablowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 0 gości