Philips 406 Automatic + Pioneer X-HM50 - jak połączyć

Jak to wszystko połączyć?
Awatar użytkownika
hozjusz
Posty: 146
Rejestracja: 11 lip 2015, 22:15
Gramofon: Grundig PS 3500
Lokalizacja: Piastów

Philips 406 Automatic + Pioneer X-HM50 - jak połączyć

Post autor: hozjusz » 13 lip 2015, 14:15

Szanowni,

rozważam zakup tego pierwszego gramofonu, ale nie znam się na okablowaniu. 406 ma wyjście DIN5 a XHM50 ma tylko wejście AUX liniowe CHINCH.

Jak to by się dało połączyć?
- Grundig PS 3500/ATN-71e;
- Yamaha A-520;
- Sony STR 6046;
- Onkyo DX-6630;
- H/K HD 710;
- Fisher STE 170;
- Heco Profiton 360;
- Pioneer X-HM 50;
- Pioneer S-HM 50;

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 24238
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Philips 406 Automatic + Pioneer X-HM50 - jak połączyć

Post autor: Wojtek » 13 lip 2015, 14:53

Kupujesz taką przejściówkę: http://allegro.pl/kabel-adapter-2-rca-g ... 37960.html
+ jakiś przedwzmacniacz gramofonowy
+ jakiś kabelek 2xRCA-2xRCA

To tyle :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
hozjusz
Posty: 146
Rejestracja: 11 lip 2015, 22:15
Gramofon: Grundig PS 3500
Lokalizacja: Piastów

Re: Philips 406 Automatic + Pioneer X-HM50 - jak połączyć

Post autor: hozjusz » 13 lip 2015, 15:02

:D dzięki!

A jak montuję uziemienie?
- Grundig PS 3500/ATN-71e;
- Yamaha A-520;
- Sony STR 6046;
- Onkyo DX-6630;
- H/K HD 710;
- Fisher STE 170;
- Heco Profiton 360;
- Pioneer X-HM 50;
- Pioneer S-HM 50;

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 24238
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Philips 406 Automatic + Pioneer X-HM50 - jak połączyć

Post autor: Wojtek » 13 lip 2015, 16:01

Po stronie przedwzmacniacza.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
olsza84
Posty: 1394
Rejestracja: 09 lip 2015, 10:27
Gramofon: Dualis

Re: Philips 406 Automatic + Pioneer X-HM50 - jak połączyć

Post autor: olsza84 » 14 lip 2015, 10:28

Wojtek pisze:Kupujesz taką przejściówkę: http://allegro.pl/kabel-adapter-2-rca-g ... 37960.html
+ jakiś przedwzmacniacz gramofonowy
+ jakiś kabelek 2xRCA-2xRCA

To tyle :)
A wtyk DIN nie powinien być w tym przypadku "żeński"? Np. taki jakl ten: http://allegro.pl/adapter-gramofonu-din ... 84109.html
Dual 721 / Shure V15 III L-M / Yamaha CR 820 /Sony CDP-7F / Braun LS 120
Dual 704 / Dual M20 E / NAD 160a /Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 1019, 1019, 1019, 1218, 1218, 1226, 1228, 1229, 1229, Perpetuum Ebner 2020L

kielek
Posty: 3125
Rejestracja: 05 paź 2011, 08:34
Lokalizacja: Gdynia

Re: Philips 406 Automatic + Pioneer X-HM50 - jak połączyć

Post autor: kielek » 14 lip 2015, 10:48

olsza84 pisze:
Wojtek pisze:Kupujesz taką przejściówkę: http://allegro.pl/kabel-adapter-2-rca-g ... 37960.html
+ jakiś przedwzmacniacz gramofonowy
+ jakiś kabelek 2xRCA-2xRCA

To tyle :)
A wtyk DIN nie powinien być w tym przypadku "żeński"? Np. taki jakl ten: http://allegro.pl/adapter-gramofonu-din ... 84109.html
Raczej tak ;)

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 24238
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Philips 406 Automatic + Pioneer X-HM50 - jak połączyć

Post autor: Wojtek » 14 lip 2015, 12:13

Racja. Nie zwróciłem na to uwagi :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

damiannelus
Posty: 3
Rejestracja: 10 lip 2016, 19:29

Re: Philips 406 Automatic + Pioneer X-HM50 - jak połączyć

Post autor: damiannelus » 10 lip 2016, 19:33

Cześć,

czy moglibyście łopatlogicznie, a najlepiej z jakimiś zdjęciami pokazać gdzie umieścić w tym philipsie uziemienie? We wzmacniaczu mam na to wyjście, pięknie podpięty kabelek, ale próba dotknięcia drugą stroną tego kabla do obudowy, śrub nie poprawia ani trochę jakości dźwięku - cały czas szumi.

Awatar użytkownika
pawlos
Posty: 843
Rejestracja: 11 paź 2013, 15:28
Gramofon: l-75 l-78 s-500
Lokalizacja: Stargard

Re: Philips 406 Automatic + Pioneer X-HM50 - jak połączyć

Post autor: pawlos » 10 lip 2016, 19:50

A skąd my mamy wziąść zdjęcia twojego Philipsa ?
https://www.youtube.com/watch?v=rllm6h5PTF0
Może lepiej jakbyś TY wytłumaczył łopatologicznie co z czym i jakim kablem -najlepiej jakby były zdjęcia:)
Lenco B-55 L-75,L-78
Dual 1218 ,1219 ,1249 ,621
Thorens TD 146 II , TD-166 I
Telefunken S-500 , S-600
Yamaha ca-810,B&O CD-3300,JBL -L-80 t Gi,Braun L-810,Dual CL-720

damiannelus
Posty: 3
Rejestracja: 10 lip 2016, 19:29

Re: Philips 406 Automatic + Pioneer X-HM50 - jak połączyć

Post autor: damiannelus » 10 lip 2016, 20:45

Chodzi o sprzęt z tytułu wątku, dlatego przyjąłem to za oczywistość. Wygląda on tak: http://bilder.hifi-forum.de/max/534115/ ... _12820.jpg . Wzmacniacz, z którym próbuję go połączyć to YAMAHA RN-500. Generalnie - połączony przez phono - gra, ale buczenie jest nieznośne. Dlatego próba połączenia. Po stronie wzmacniacza mam uziemienie wystający bolec i kabel "widełkowy" ładnie przykręcony. Problemem jest - gdzie wetknąć kabel do gramofonu.

Awatar użytkownika
pawlos
Posty: 843
Rejestracja: 11 paź 2013, 15:28
Gramofon: l-75 l-78 s-500
Lokalizacja: Stargard

Re: Philips 406 Automatic + Pioneer X-HM50 - jak połączyć

Post autor: pawlos » 10 lip 2016, 20:55

A ten Philips nie ma wyjścia din 5 ?
Chodzi o to co wystaje z gramofonu ,czy ktoś prędzej nie nacudował . Zasadniczo żeby skorzystać z bolca we wzmacniaczu musi być wyprowadzony osobny kabel masowy lub trzeba zastosowaćprzejściówkę z din5 na 2xrca plus masa :
http://archiwum.allegro.pl/oferta/kabel ... 37960.html

ale myślałem ,że przeczytałeś te wątek przed zadaniem pytania.
Lenco B-55 L-75,L-78
Dual 1218 ,1219 ,1249 ,621
Thorens TD 146 II , TD-166 I
Telefunken S-500 , S-600
Yamaha ca-810,B&O CD-3300,JBL -L-80 t Gi,Braun L-810,Dual CL-720

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2690
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Re: Philips 406 Automatic + Pioneer X-HM50 - jak połączyć

Post autor: chudy_b » 10 lip 2016, 21:03

damiannelus pisze: Problemem jest - gdzie wetknąć kabel do gramofonu.
Poszukaj jakiejś "umasionej" śrubki w gramofonie. Jesli masz miernik, to z niego skorzystaj. Prawdopodobnie szpindel jest na masie. Nie wiem jakie ramię ma ten gramofon, jesli metalowe, to także jest na masie. Weź miernik i sprawdź czy któraś śrubka obudowy jest połączona z tymi elementami.
Oczywiście, jak wspominał pawlos, jesli w gramofonie masz wtyczkę DIN5 to sprawa trochę się może skomplikować.

damiannelus
Posty: 3
Rejestracja: 10 lip 2016, 19:29

Re: Philips 406 Automatic + Pioneer X-HM50 - jak połączyć

Post autor: damiannelus » 10 lip 2016, 22:02

philips ma wyjście DIN5.
Teraz odrobiłem lekcję domową: http://dual.pytalhost.eu/1226s/1226s-02.jpg i przetłumaczyłem co znaczy "masseblech".
Teraz zauważyłem jeszcze jedną rzecz - mój kabel din5 jest 4 bolcowy. Brakuje jednej "szpilki" (skrajnej).

Dziękuję za pomoc - już wiem jak ruszyć dalej :-)