gramofon pioneer pl-320 - jak podłączyć???

Jak to wszystko połączyć?
ODPOWIEDZ
mishello

Post autor: mishello »

Witam,
ostatnio zakupiłem gramofon PIONEER PL-320, jednak jest to moje pierwsze urządzenie tego typu, dlatego nie wiem zupełni jak go podłączyc do głośników/ewentualnie wieży....
Gramofon wygląda tak:
Obrazek

Proszę mi podpowiedzieć jak mam go podłączyć. Jak widać jest jeden kabel zasilający, i dwa kabelki typy chinch, jeden biały drugi czerwony. Czy potrzebny mi będzie jakiś wzmacniacz/przedwzmacniacz??? możecie powiedzieć jak dla laika jak mam to wszystko podłączyć, bo sam próbowałem, i po podłączeniu tych dwóch chinchów do kolumn, coś tam słychac, niemal wogóle nic, jakas melodia i szum, słyszalne bardzo słabo.... Kto mi pomoże??? z góry dziekuję....
Awatar użytkownika
wb83

Post autor: wb83 »

mishelo, do wieży to musisz mieć przedwzmacniacz. Gramofon wpinasz do przedwzacniacza, a przedwzacniacz z drugiej strony kablami do wiezy. Ten dodatkowy kabelek to uziemienie które przykrecasz do przedwzmacniacza. W dziale sprzedem znajdziesz przedwzmacniacz Vivanco ktory mam na sprzedasz' jesli chcialbys
mishello

już patrze na Twój przedwzmacniacz.... powiedz tylko jeszcze czy jest mozliwośc podłączenia gramofonu pod laptopa???
Awatar użytkownika
wb83

Bezpośrednio, nie
mishello

Re: gramofon pioneer pl-320 - jak podłączyć???

wb83 pisze:Bezpośrednio, nie
a czy wogóle można podłączyc gramofon pod laptopa??? jakich urządzen do tego potrzebuję???
Analogowe ucho

Post autor: Analogowe ucho »

mishello pisze:
wb83 pisze:Bezpośrednio, nie
a czy wogóle można podłączyc gramofon pod laptopa??? jakich urządzen do tego potrzebuję???
Przedwzmacniacz gramofonowy, stosowny kabel. zapewne 2xcinch do przedwzmacniacza, do laptopa mini-jack stereo.

Inna sprawa jakiej jakości przetworniki i wzmak karta dźwiękowa w laptopie, jak kiepskie, to będzie to grało kiepsko.
Lepiej wtedy kupić zewnętrzną kartę dźwiękowa na USB, np z wejściem słuchawkowym.

http://www.djshop.pl/i6809,emu,e-mu-0204-usb.html
mishello

fajnie, dzięki za odpowiedź. powiedzcie jeszcze czy po zakupie przedwzmacniacza i po podłączeniu go do gramofonu oraz do wiezy wszytsko juz bedzie działac prawidłowo??? czy bede musiał jakies urzadzenie dokupic...???

P.S.
aktualnie nie mam zbyt duzo finansów, wiec prosze o propozycje dobrego a taniego sprzetu....
Analogowe ucho

mishello pisze:fajnie, dzięki za odpowiedź. powiedzcie jeszcze czy po zakupie przedwzmacniacza i po podłączeniu go do gramofonu oraz do wiezy wszytsko juz bedzie działac prawidłowo??? czy bede musiał jakies urzadzenie dokupic...???
P.S.
aktualnie nie mam zbyt duzo finansów, wiec prosze o propozycje dobrego a taniego sprzetu....
Kabel uziemiający od gramofonu połącz z kaloryferem, zeskrob farbę ma kaloryferze aby połączyć kabel z metalem, farba raczej słabo prąd przewodzi. Wszystko po to aby gramofon nie buczał.
mishello

a tak na serio////>>
czy uważacie ze Przedwzmacniacz gramofonowy Vivanco PA115 (np.: http://allegro.pl/przedwzmacniacz-gramo ... 27181.html) będzie dobrze działał???
Awatar użytkownika
wb83

Analogowe ucho pisze:
mishello pisze:fajnie, dzięki za odpowiedź. powiedzcie jeszcze czy po zakupie przedwzmacniacza i po podłączeniu go do gramofonu oraz do wiezy wszytsko juz bedzie działac prawidłowo??? czy bede musiał jakies urzadzenie dokupic...???
P.S.
Kabel uziemiający od gramofonu połącz z kaloryferem, zeskrob farbę ma kaloryferze aby połączyć kabel z metalem, farba raczej słabo prąd przewodzi. Wszystko po to aby gramofon nie buczał.
Weź nie mąć człowiekowi w głowie. Jaki znowu kaloryefer. Odkręcasz śrubke przy przedwzmacniaczu i dokręcasz uziemienie.
Analogowe ucho

Weź nie mąć człowiekowi w głowie. Jaki znowu kaloryefer. Odkręcasz śrubke przy przedwzmacniaczu i dokręcasz uziemienie.
Kiedyś tak zrobiłem, i gramofon buczał nadal, nie wiem dlaczego, nie dochodziłem istoty dlaczego buczał nadal, bo przecież, nie powinien. Gramofon stoi nie daleko kaloryfera wiec naturalnie "podpiąłem" go pod kaloryfer :-)
Analogowe ucho

mishello pisze:a tak na serio////>>
czy uważacie ze Przedwzmacniacz gramofonowy Vivanco PA115 (np.: http://allegro.pl/przedwzmacniacz-gramo ... 27181.html) będzie dobrze działał???
Na tym etapie spokojnie da radę.

A jaka tam u ciebie wkładka w tym gramofonie jest, podaj symbol.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2012, 18:12 przez Analogowe ucho, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wb83

mishello pisze:a tak na serio////>>
Jeśli ma być tanio, to będzie dobry
eenneell

Post autor: eenneell »

Zastanawiam się czy połączenie:
gramofon=> kabel: cincz/mały jack=>komp nie da rady :?: ;) :?:
Analogowe ucho

eenneell pisze:Zastanawiam się czy połączenie:
gramofon=> kabel: cincz/mały jack=>komp nie da rady :?: ;) :?:
nie da rady.
ale może ta wieża ma wejście phono?, wtedy nie byłoby potrzeby zakup przedwzmacniacza gramofonowego.
ODPOWIEDZ