Kabelki do headshell’a
- nadzorca2
- Gramofon: YAMAHA PX-3
Kabelki do headshell’a
Czesc… mam pytanie, czy jakość kabelków przy headshell’u mogą mieć wpływ na lekkie brumienie. Pytam, ponieważ kupiłem Reloopa Turn 5 z zainstalowaną wkładką 2M Ortofona i dość, że są nieprawidłowo podpięte kabelki w headshellu’u to jeszcze lekko brumi. Jak podmieniłem headshell’a od Technicsa to jak ręką odjął cisza, a przecież mam dobrze uziemioną obudowę i prawidłowe pomiary w gniazdku zasilającym. To co zauważyłem w koszyczku Technicsa kabelki są 4 cm a Reloopie 5 cm. Dodam, że przewody już przepiąłem prawidłowo.
Pioneer PL-707, Reloop Turn 5, Technics SL-1600 mk II, Sony X-555 ES, PrimaLuna DiaLogue Premium HP, WLM Diva, WLM Duo 15 Activ, Audeze LCD-4
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Kabelki do headshell’a
Walnięte przewody mogą powodować nie tylko brum, ale i zanik sygnału.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- nadzorca2
- Gramofon: YAMAHA PX-3
Dzięki, jeden kabelek od gnd lewego kanału był słabiej zaciśnięty, niby się poprawiło, ale ułożenie kabelków w koszyczku ma niesamowity wpływ na brumienie. Zamówię nowe na RMS chyba, że polecacie inne źródło zakupu dobrych kabelków..
Pioneer PL-707, Reloop Turn 5, Technics SL-1600 mk II, Sony X-555 ES, PrimaLuna DiaLogue Premium HP, WLM Diva, WLM Duo 15 Activ, Audeze LCD-4
- Robert_p
- Gramofon: Pionieer pl-50 II
Też miałem ten problem, że nagle zaczęło brumieć. Ki diabeł sobie myślę ! I jak się przyjrzałem kabelki były w słabej kondycji i jak się dotykały to brumiało. Chcąc je odpowiednio ułożyć wyszło na jaw, że luty i zaciski też nie trzymają dobrze, dwa odpadły...
Po zlutowaniu wszystkiego i zaciśnięciu wróciło do cichej normy
Po zlutowaniu wszystkiego i zaciśnięciu wróciło do cichej normy

Ostatnio zmieniony 08 kwie 2025, 16:54 przez Robert_p, łącznie zmieniany 1 raz.
Pioneer PL-30L II, Telefunken S-800, Rotel 1592MK2, HD990, B&W 703 s3
- hansolo
- Gramofon: Metz tx 4963
https://allegro.pl/oferta/ortofon-leadw ... 6919912667
Na Rms też je widziałem. Tu razem z wysyłką. Jak poszukasz na allegro to też jest oferta z Rms.
Będą w sam raz.
Na Rms też je widziałem. Tu razem z wysyłką. Jak poszukasz na allegro to też jest oferta z Rms.
Będą w sam raz.