Dźwięk z gramofonu na 1 kanał, pomocy!

Jak to wszystko połączyć?
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
giea

Post autor: giea »

Kupiłem gramofon, przyszedł, wszystko pięknie chciałem go podłączyć i przygotowałem już nowy, kupiony w zeszłym tygodniu przedwzmacniacz. No to podłączamy: gramofon "czinczami" na "in" z drugiej strony kabel podłączony na "out" i z drugiej strony do amplitunera, przedwzmacniacz do prądu. Kładę płytę, odpalam i działa tylko jeden głośnik. Zobaczyłem, czy wszystko podłączone, docisnąłem czincze, ale dalej nie działa 1 głośnik, (jak przełączyłem amplituner na "FM" to grały obydwa, tak więc sam głośnik jest ok). Myślałem, że to uszkodzony kabel od gramofonu, ale podłączony do innego sprzętu grał na dwa głośniki. Następnym celem był kabel podłączony do przedwzmacniacza na "out" i z drugiej strony do tunera więc przed chwilą kupiłem nowy, podłączyłem i dalej gra tylko 1 głośnik (w zależności od tego jak podłącze - lewy lub prawy). Co to może być? Miał ktoś już kiedyś podobny problem?
Spin the black circle!
eenneell

Pomóżcie!

Post autor: eenneell »

A bez przedwzmacniacza jak jest? to że cicho- to wiadomo- ale 1 czy 2głośniki :?:
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: Pomóżcie!

Post autor: JacK »

Popraw połączenia styków kabelków z ramienia z pinami wkładki.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
giea

Re: Pomóżcie!

eenneell pisze:A bez przedwzmacniacza jak jest? to że cicho- to wiadomo- ale 1 czy 2głośniki :?:
Bez przedwzmacniacza jest na 2.
Spin the black circle!
eenneell

Pomóżcie!

Post autor: eenneell »

giea pisze: Bez przedwzmacniacza jest na 2.
To Masz odpowiedź, że przedwzmacniacz jest "nie teges".
Jeszcze można by sprawdzić przedwzmacniacz w innym zestawie; gram=>.wzmak ;) :?:
I pobawic kabelkami (zamieniając "L"=>"R" w przedwzmacniaczu "in" i "out" :?:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Pomóżcie!

Post autor: Wojtek »

Zgadza się. Brzmi jak felerny preamp albo kable między preampem, a wzmacniaczem.
JacK pisze:Popraw połączenia styków kabelków z ramienia z pinami wkładki.
W sytuacji kiedy bezpośredni sygnał z gramofonu jest OK to nie ma co się "bawić" z kabelkami od wkładki :)

PS:
Pozwoliłem sobie zmienić tytuł wątku, bo "Pomóżcie!!!" nic nie mówi o problemie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
giea

Doszedłem o co chodzi, prawy kanał na "out" jest uszkodzony. Ogólnie wszystko mi się dzisiaj pieprzy; przedwzmacniacz, karta dźwiękowa i 2 kable. Dzięki za pomoc ;]
Spin the black circle!
ODPOWIEDZ