Wymiana okablowania ramienia As212 Ortofon
- maniek
- Gramofon: Telefunken S600
Wymiana okablowania ramienia As212 Ortofon
Czy ktoś z kolegów podjąłby się wymiany okablowania ramienia As212?
Lux Kit PDK131, wzmacniacze lampowe od Misse, Nuda mini, JBL L166
-
Re: Wymiana okablowania ramienia As212 Ortofon
Znajomy fachowiec (robił mi Telefunkena S600), odradził mi wymianę tego okablowania. Wymieniłem tylko okablowanie wewnętrzne.
Ponoć te kabelki w oryginalnym wydaniu są na tyle dobrej jakości że nie warto ich wymieniać.
Ponoć te kabelki w oryginalnym wydaniu są na tyle dobrej jakości że nie warto ich wymieniać.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Czego to ludzie nie wymyślą jak im się nie chce chcieć!?
Kabelki są standardowe, jak w zasadzie wszędzie. Istotnie sama wymiana w większości przypadków nie jest potrzebna, podobnie jak i dorabianie do tego kosmicznych wymówek.
Puk, puk! Kto tam? Fachowcy
Natomiast nie znamy powodu dla którego Maniek zdecydował o wymianie. Być może to nie kaprys lecz konieczność.

Kabelki są standardowe, jak w zasadzie wszędzie. Istotnie sama wymiana w większości przypadków nie jest potrzebna, podobnie jak i dorabianie do tego kosmicznych wymówek.
Puk, puk! Kto tam? Fachowcy

Natomiast nie znamy powodu dla którego Maniek zdecydował o wymianie. Być może to nie kaprys lecz konieczność.
- maniek
- Gramofon: Telefunken S600
Po wymianie kondensatora, który palił bezpiecznik zwłoczny, zacząłem mieć problem blokującego się ramienia. Myślałem, że może przewody ramienia się zblokowały przy składaniu do kupy. Przewody były w porządku ale ramię blokowało dalej. Jak tylko chwyciłem moment, że blokada puściła ruszałem ramieniem w jedną i drugą patrząc od spodu co się dzieje. Namachałem się zdrowo i nic, dopiero potem zauważyłem, że to magnesy AS się odkleiły i haczyły o siebie nie pozwalając na ruch ramienia. Po naprawie zacząłem mieć problemy ze zniekształceniem dźwięku, do tego stopnia, że nie da się słuchać tak charczy.
Pomyślałem, że może coś z przewodami ramienia podczas tego machania się stało - wyglądają tak delikatnie. Też poczytałem relacje Ahaji z wymiany okablowania, gdzie zachęcał do tego, bo jak pisał przewody "w rekach się rwały".
Pomyślałem, że może coś z przewodami ramienia podczas tego machania się stało - wyglądają tak delikatnie. Też poczytałem relacje Ahaji z wymiany okablowania, gdzie zachęcał do tego, bo jak pisał przewody "w rekach się rwały".
Lux Kit PDK131, wzmacniacze lampowe od Misse, Nuda mini, JBL L166