dale pisze: ↑08 gru 2022, 14:30
strzałek
Ja się nie znam ale strzałki są nawet wewnątrz Rotela RHB-10 w przewodach łączących wyjścia z układów do gniazd RCA.
Jedni mówią że to voodoo i ściema. Inni słyszą różnicę. Po co strzałki moim zdaniem:
Zauwazyles kiedyś zmiany w dźwięku podłączając nowy kabel?? Zmiany w tonacji albo dynamice czy jasności odbioru dźwięku aż nabierze on stałej słyszałnej wartości??
To samo z kondensatorami, które po wrzuceniu w system na wyjściu najpierw potrafią grać spokojnie, potem dzień krzyczeć a po kolejnych dwóch się wszystko układa.
Ja tam fizykiem nie jestem ale słuch mam w miarę dobry i system który coś tam przekazać potrafi i różnicować zmiany i te właśnie zmiany podczas grania na nowych elementach systemu słyszę. Podobno ma to związek z układaniem się tych tam cośków pod wpływem przepływu prądu.
Teraz jeżeli już ten przewód uformowales to dobrze go kolejny raz podłączyć w tym samym kierunku. Po to są te strzałki. Zresztą wielu producentów zaznacza w opisie " przewód jest wstępnie formowany, prosimy podłączyć wedlug strzałek"
Pewnie podłączenie strzałka "pod prąd" nie wniesie żadnej zmiany, ewentualnie będziesz dłużej dochodził do momentu aż kabel bedzie miał stałe powtarzalne brzmienie.
Martin Logan CLS, Ayon Triton KT150 z KT88 zamiennie, DAC Stax Talent (2 x PCM63 na 6N26P) + Volumio Pi5 Waveshare 11,9", CD Rotel RCD955 (TDA1541 na 6N9S)... no i oczywiście gramofon Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (shibata na boronie)