Kable preamp amp dluuugie
-
Kable preamp amp dluuugie
Witam, Całe życie mówili że długość nie ma znaczenia, czasami wierzyłem, ale gdzieś tam w głębi wiedziałem. Dzisiaj znowu potrzebuję uwierzyć
Czy 4m kable z przedwzmacniacza do amplitunera to bardzo głupi pomysł?

- zelazny
-
Re: Kable preamp amp dluuugie
Tak. Mógłbym to zmienić, ale jest mi bardzo wygodnie jak stoję przed gramofonem. Ciekaw jestem jak rośnie poziom kompromisu do metra kabla.
Mam w koszyku mogami 2549 tylko nie wiem czy nie robię głupoty, przez którą wszyscy już przechodzili.
- zelazny
Możesz narysować w paincie pokój i rozstawienie sprzętu? Jestem ciekaw. 

-
Czy mam rozumieć że odpowiedź nie jest to do końca oczywista? Czy szukasz alternatywy w ustawieniu? Chyba bez kabli nie rozstrzygniemy 
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jest oczywista, ale zelazny raczej tobie na to nie odpowie.
Z mojej strony - tak, tak się nie robi. 1-1.5m to max.
Jak chcesz mieć długi kabel to niech to będzie interkonekt od preampa gramofonowego do wzmacniacza, a nie od gramofonu do preampa.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Ukaniu
- Kontakt:
Jak będzie wiadomo jakie kabel jest pojemności i jaką impedancję wyjściową ma przedwzmacniacz (schemat albo dane) to można oszacować wpływ. Powstanie filtr dolnoprzepustowy tnący powyżej jakiejś częstotliwości.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Tylko zobaczyć chciał. W niczym Ci (@zelazny) nie pomoże, bo nie wie.
76pF/m
niby w miarę niska, ale jakoś słabo to widzę również, zmniejszyłbym dystans od preampa do gramofonu zdecydowanie, no i tyle.

Generalnie złe ustawienie, coś a coś oczywiście, ale jak słychać to może i dobrze, że nie przeszkadza

aha, długość ma zasadnicze znaczenie, coś źle usłyszałeś kolego Furgon. nie idź tą drogą

-
O kabel 4m z gramofonu do preampa to chyba nie ośmielił bym się zapytaćdarkman pisze: ↑05 lut 2024, 08:27niby w miarę niska, ale jakoś słabo to widzę również, zmniejszyłbym dystans od preampa do gramofonu zdecydowanie, no i tyle.
Generalnie złe ustawienie, coś a coś oczywiście, ale jak słychać to może i dobrze, że nie przeszkadza
aha, długość ma zasadnicze znaczenie, coś źle usłyszałeś kolego Furgon. nie idź tą drogą![]()
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
No tak się w sumie domyślam, ale po mojemu to i tak marny kompromis. Po prostu żeby było lege art nie unikniesz tak czy siak zmiany ustawień klocków.
Jeśli Cię to pocieszy to problem znam z autopsji, bo też mi dużo wygodniej w podobnym ergonomicznie ustawieniu gramofonu, ale zrezygnowałem (dostawiłem drugą szfkę na gramofon i jest paskudnie, ale gra
) - na szcvzęście u mnie to tylko ustawienie zimowe...wiosna nasza! Czyli się poddałem i mam po Bożemu
Też używam m.in Mogami 2549 i QED Red, ale.. to metrówki 
Jeśli Cię to pocieszy to problem znam z autopsji, bo też mi dużo wygodniej w podobnym ergonomicznie ustawieniu gramofonu, ale zrezygnowałem (dostawiłem drugą szfkę na gramofon i jest paskudnie, ale gra

- caveas
- Gramofon: Telefunken CS20
Nie ma co rozdzierać szat.
Od strony technicznej niska impedancja wyjściowa pewnie poniżej 1kohm i wejściowa wejścia "line" rzędu 50kohm nie stawia przed kablami połączeniowymi wielkich wymagań.
Typowe kable ekranowane! 2x cinch- cinch takie dodatkowym przewodem sterującym (masowym) o długości 5m do samochodów załatwiają sprawę.
Można poeksperymentować wpływem podłączenia dodatkowej masy na poziom przydźwięku.
Na rynku jest b. szeroka oferta. Cenowo również.
Na pewno coś sobie wybierzesz i będzie działać poprawnie.
ps. Piękne nazwy firm kosztują, ale niekoniecznie zapewniają lepsze efekty. Polecam firmy znane z rynku pro. Nie za drogo, a solidnie.
Od strony technicznej niska impedancja wyjściowa pewnie poniżej 1kohm i wejściowa wejścia "line" rzędu 50kohm nie stawia przed kablami połączeniowymi wielkich wymagań.
Typowe kable ekranowane! 2x cinch- cinch takie dodatkowym przewodem sterującym (masowym) o długości 5m do samochodów załatwiają sprawę.
Można poeksperymentować wpływem podłączenia dodatkowej masy na poziom przydźwięku.
Na rynku jest b. szeroka oferta. Cenowo również.

ps. Piękne nazwy firm kosztują, ale niekoniecznie zapewniają lepsze efekty. Polecam firmy znane z rynku pro. Nie za drogo, a solidnie.
Ar2r
Carver 4000, C-500 Tannoy HPD315A
Carver 4000, C-500 Tannoy HPD315A