Witam
Jestem szczęśliwym posiadaczem Dual 626 oczywiście z wkładką ULM 55e. Według mnie brzmi bardzo dobrze, natomiast nie mam zbyt dużego porównania do innych wkładek i stąd ten temat.
Zdaję sobie sprawę, że wymiana wkładki wiązałaby się raczej z wymianą gramofonu, bo nie znalazłem żadnej pozytywnej opinii na zestaw ramię ULM + adapter + wkładka 1/2", a gramofonu póki co nie zamierzam zmieniać bo z mojego jestem zadowolony.
Zastanawia mnie jednak koszt takiego przedsięwzięcia i zasadnicze pytanie: czy w ogóle warto?
Z opinii znalezionych w internecie wygląda, że jest to całkiem porządna, acz nie rewelacyjna budżetowa wkładka, która była specjalnie zaprojektowana przez Duala dla ich ramion ULM i w tej konfiguracji gra co najmniej dobrze. Pojawiają się opinię, że brzmieniowo to to samo co OM10, natomiast moje odczucia po porównaniach są takie, że OM10 gra mniej szczegółowo a dźwięk jest zmulony w stosunku do mojej ULM 55e z nieoryginalną igłą.
Stad dwa pytania do szanownych kolegów (i koleżanek):
1. Do czego brzmieniowo można przyrównać wkładkę ULM 55e?
2. Czy są "lepsze" brzmieniowo wkładki w cenie do ~500 zł za nową w sklepie?
Dual ULM 55e - czy warto zmienić?
- PhantomLord
- Gramofon: Kenwood KP-990
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Dual ULM 55e - czy warto zmienić?
Bez przesady, jednak dostosowanie ramienia ULM do przyjęcia cięższych wkładek to trochę karkołomna robota, bo oprócz adaptera jeszcze trzeba by dociążyć przeciwwagę.
Niezbyt, chyba że BARDZO lubisz swój gramofon

Tak na serio to przez Ortofona dla Duala.
Czyli porównywałeś "coś" na "czymś" z "czymś innym" na "czymś innym", a odwołujesz się do opinii nt. jeszcze czegoś innego

Ortofon OM 10.
Oczywiście, cokolwiek to "lepsze" miałoby znaczyć. "Inne brzmieniowo" z pewnością

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- PhantomLord
- Gramofon: Kenwood KP-990
Dzięki wielkie za odpowiedź Panie Wojtek i pokazanie słabych stron mojego wpisu
, ale w sumie dowiedziałem się tego co chciałem.
Reasumując: Póki co mam ten gramofon, tą wkładkę, słabe możliwości na jej zmianę, a że mi się podoba jak gra, więc problem wyboru innej wkładki z głowy a piniondz pójdzie w płyty. W mistycznej krainie "kiedyś" kupię po prostu inny gramofon dostosowany do wkładek 1/2" i będę się męczył jaką wkładkę kupić
.
Pozdrawiam

Reasumując: Póki co mam ten gramofon, tą wkładkę, słabe możliwości na jej zmianę, a że mi się podoba jak gra, więc problem wyboru innej wkładki z głowy a piniondz pójdzie w płyty. W mistycznej krainie "kiedyś" kupię po prostu inny gramofon dostosowany do wkładek 1/2" i będę się męczył jaką wkładkę kupić

Pozdrawiam
-
- Gramofon: DUAL621,741Q,1246
Witam!
Mam pytanie do Pana Wojtka.Czy wkładkę DUAL ULM 55E /która jest w innym podkoszyku DUALA/mogę zamontowć w podkoszyku TKS 45E lub 52E.Pozdrawiam
Mam pytanie do Pana Wojtka.Czy wkładkę DUAL ULM 55E /która jest w innym podkoszyku DUALA/mogę zamontowć w podkoszyku TKS 45E lub 52E.Pozdrawiam
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pewnie. Podkoszyki są w sumie uniwersalne.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: DUAL621,741Q,1246