Problem z igłą
- mastacezar
Problem z igłą
Cześć,mam kłopot z igłą,tzn.gdy np.kłade wkladke na wadze,cała wkładka opiera się o wage a nie sama igła,może igła jest złamana? Postaram się przesłać kilka zdięć.
- Załączniki
-
- rps20160130_115557.jpg (4.48 KiB) Przejrzano 573 razy
Ostatnio zmieniony 30 sty 2016, 12:11 przez mastacezar, łącznie zmieniany 2 razy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Problem z igłą
Jak się zgina na tyle że chowa się w wkładce to jest to więcej niż pewnemastacezar pisze:może igła jest złamana?

Przydałoby się.mastacezar pisze:Postaram się przesłać kilka zdięć.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- mastacezar
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Problem z igłą
Wydaje się że wagę kładziesz strasznie wysoko.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- KUTI
Problem z igłą
A przy kalibracji ramienia w jaki sposób to robisz? Może problem jest od tej strony? Możesz to opisać w skrócie?
Chociaż patrzeć na Twój staż, raczej nie powinno być z tym problemu.
Chociaż patrzeć na Twój staż, raczej nie powinno być z tym problemu.
- mastacezar
Re: Problem z igłą
Chodzi Ci,o ustawienie docisku igły?KUTI pisze:A przy kalibracji ramienia w jaki sposób to robisz?
KUTI pisze: Chociaż patrzeć na Twój staż, raczej nie powinno być z tym problemu.
po czym oceniasz mój staż

- mastacezar
Wojtek pisze:Wydaje się że wagę kładziesz strasznie wysoko.
Tzn.że na talerzu nie bardzo? Tez się zastanawiałem,czy lepiej nie położyć ją na obudowie gramofonu.
- KUTI
Problem z igłą
Czy najpierw równoważysz ramię, a pózniej ustawiasz zalecany nacisk...
Jesteś na forum od 2011-go roku, o to mi chodziło
Jeśli Twoja waga jest wysoka, poszukaj czegoś co zbliży wysokością to coś z wagą razem do wysokości talerza (płyty na nim) i spróbuj zważyć nacisk.
Jesteś na forum od 2011-go roku, o to mi chodziło

Jeśli Twoja waga jest wysoka, poszukaj czegoś co zbliży wysokością to coś z wagą razem do wysokości talerza (płyty na nim) i spróbuj zważyć nacisk.
- mastacezar
Jeśli chodzi o ustawienie docisku igły,to oczywiście pierwsze co to trzeba ustawić tak ciężarek,aby ramię nie opadało w dół,a zarazem nie uciekało do góry,następnie ustawiamy skale ciêżarka na pozycje 0,i dokręcamy ciężarek na odpowiednią wartość dla danej wkładki.Ostatnio zakupiłem wage jubilerską i korzystam z niej również,tylko musze sprawdzić gdzie ustawić ją najlepiej.KUTI pisze:Czy najpierw równoważysz ramię, a pózniej ustawiasz zalecany nacisk...
Jesteś na forum od 2011-go roku, o to mi chodziło![]()
- KUTI
Problem z igłą
Na początku posiłkowałeś się też wagą jubilerską, która była wyższa. Dobrze można było dopasować wysokość równą z płytą na talerzu kładąc pudełko od tabletek, a na nią wagę.... Pomiary były bezbłędne i działało to dobrze. W tej chwili nie używam już wagi.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Problem z igłą
No właśnie nie bardzo.mastacezar pisze:Tzn.że na talerzu nie bardzo?
Żeby taki pomiar miał sens, płaszczyzna wagi musi być mniej więcej równa z płaszczyzną płyty na talerzu.
I teraz pytanie: albo zawieszenie igły już poszło się walić albo jest na tyle giętkie że pod kątem jest w stanie tak się wygiąć i "schować" w body

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- mastacezar
Wydaje mi się,że za bardzo się chowa,masz jakis namiar na igłe do tego modelu, at-95?Wojtek pisze:No właśnie nie bardzo.mastacezar pisze:Tzn.że na talerzu nie bardzo?
Żeby taki pomiar miał sens, płaszczyzna wagi musi być mniej więcej równa z płaszczyzną płyty na talerzu.
No musze coś z tym pokombinować,albo np zdiąć slipmate.
I teraz pytanie: albo zawieszenie igły już poszło się walić albo jest na tyle giętkie że pod kątem jest w stanie tak się wygiąć i "schować" w body
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Widziałem tylko zdjęcia z wagą tutaj. A może wkładka przyciąga się do wagi? Co prawda to mm ale może....
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Problem z igłą
Spróbowałeś odtworzyć płytę? Też tak się ugina że wkładka spodem prawie że ociera o winyl? Jeśli tak to nie ma co kombinować, igła do wymiany.mastacezar pisze:Wydaje mi się,że za bardzo się chowa
Znajdziesz na allegro.mastacezar pisze:masz jakis namiar na igłe do tego modelu, at-95?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- mastacezar
Wkladka podczas odtwarzania,akurat nie ociera sie wlasnie o plyte.Wojtek pisze:Spróbowałeś odtworzyć płytę? Też tak się ugina że wkładka spodem prawie że ociera o winyl? Jeśli tak to nie ma co kombinować, igła do wymiany.mastacezar pisze:Wydaje mi się,że za bardzo się chowa
Znajdziesz na allegro.mastacezar pisze:masz jakis namiar na igłe do tego modelu, at-95?