Pytam bo po kupieniu kilku kompletów śrubek mam nadmiar wkrętów, natomiast nie mam nakrętek, no i średnio mi sie opłaca kupować kolejny komplet 6 śrubek, żeby zyskać 2 nakretki

Na Allegro znalazłem komplet 100 szt. nakrętek M2,5 za złotówkę

Nie żebym się czepiał ale czy mógłby mi w końcu ktoś wytłumaczyć jak można zepsuć igłę poprzez zastosowanie śrub / nakrętek z ferromagnetyka? Rozumiem zniekształcenia sygnału spowodowane zmianą kształtu pola magnetycznego - może ktoś to usłyszy, ale fizyczne uszkodzenie igły? i co z tymi wagami? będą źle ważyć?kangie pisze:Jesli uzywasz wkladek niskonapieciowych MC, ktore maja w srodku silne magnesy, srubki i/lub nakretki przy zblizaniu ich do wkladki beda przyciagane przez magnes i jest jakas tam szansa uwalenia igly. Problem podobny do uzywania wag jubilerskich z szalka wykonana z ferromagnetyka.
Ło matko, to co tam za magnesy siedząBacek pisze:Jak w trakcie montażu śrubkę/nakretke "wyrwie" Ci z palców i przykleić się w losowymi miejscu do wkładki.
Podobnie jak przy innych rodzajach wkładek, igła stanowi większą część ceny zestawuObywatel pisze:Nawet nie chcę sobie wyobrażać ile kosztuje najtańsza igła do MC
W sumie to ciekawe czemu producenci odeszli od tego patentu. Oszczędność produkcyjna? Zbytnia komplikacja designu kosztem pozostałych elementów wkładki?kangie pisze:Aczkolwiek istnieją wkładki MC LO z szybko wymiennymi igłami - tak jak to jest w przypadku MM.
To raz a dwa to to że malutkiej śrubki lub nakrętki wcale tak mocno w palcach nie trzymasz, szczególnie jak musisz wykony6wać z nią jakieś akrobacje żeby precyzyjnie ją osadzić w mały otworek.Obywatel pisze:Ło matko, to co tam za magnesy siedząBacek pisze:Jak w trakcie montażu śrubkę/nakretke "wyrwie" Ci z palców i przykleić się w losowymi miejscu do wkładki.![]()
![]()