Wymiana igły w Dual CS620Q

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rafi40
Gramofon: Dual CS5000

Post autor: rafi40 »

Od niedawna jestem posiadaczem mojego pierwszego gramofonu typu Dual CS620q.
Gramofon nabyłem kilka miesięcy temu, w moim odczuciu brzmienie ma całkiem niezłe choć nie ukrywam, że nie mam porównania z innymi modelami.
Niestety nie znam historii tego gramofonu, na pewno igła która jest w nim zamontowana jest używana i nieoryginalna.
Ponieważ odtwarzałem na tej igle już kilkadziesiąt godzin muzyki i jak wspomniałem powyżej nie znam wcześniejszej historii gramofonu - chciałbym wymienić igłę na nową.
Kwota jaką chciałbym przeznaczyć na nową igłę - max. 100-130zł, więc na pewno nie uda mi się w tej cenie nabyć oryginalnej igły DN 165 E, która kosztuje ponad 200zł.
I w tym miejscu chciałbym poprosić o poradę w doborze jakiś niedrogich zamienników.
Z tego co udało mi się sprawdzić na aukcjach allegro - dominatem w tej dziedzinie na polskim rynku jest Wamat.
Oferuje on igły zamienne prod. Stylus Co. Japan - igła diamentowa eliptyczna w cenie ok. 60zł (prawdopodobnie taką mam obecnie zamontowaną).
Wamat oferuje na swoich aukcja także oryginalne wkładki typu OM5E w przystępnej cenie ok. 95zł. - opinie o tej wkładce są różne,choć wydaje mi się że byłaby to dobra wkładka do tego gramofonu.
Być może doradzicie mi igły zamienne jeszcze innego typu choć do tego ramienia (ULM) i w tej cenie chyba za dużego wyboru nie będzie.
Bardzo proszę o opinie oraz porady. Czy jest sens wymieniać wkładkę z igłą (w moim gramofonie znajduje się prawdopodobnie oryginalna wkładka typu ULM 65E), czy skupić się wyłącznie na wymianie igły ?

Z góry dziękuję za wszystkie porady i sugestie.
rafi40
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wymiana igły w gramofonie Dual

Post autor: Wojtek »

Tylko wymiana igły. Nie ugrasz nic zmieniając wkładkę na OM5, a OM10 jest poza Twoim zasięgiem budżetowym.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
rafi40

Re: Wymiana igły w Dual CS620Q

Wojtek pisze:Tylko wymiana igły. Nie ugrasz nic zmieniając wkładkę na OM5, a OM10 jest poza Twoim zasięgiem budżetowym.
Ale będzie jakaś odczuwalna różnica pomiędzy igłą diamentową eliptyczną Stylus Co. Japan a igłą Ortofon Stylus 5E ?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Oryginalna DN 165E to igła klasy OM 10E, ale jak to się porówna z zamiennikiem Wamatu tego nie wiem.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
rafi40

To może na początek zdecydować się na zestaw od Wamat-a - Ortofon OM 5E ? - mieści się w moim budżecie i chyba to nie jest najgorsza wkładka ?
W przyszłości będzie można do niej zastosować jakiś wyższy model igły: Stylus 10E, 20E ....
A jest duża różnica pomiędzy igłami Stylus 5E a 10E ?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

rafi40 pisze:To może na początek zdecydować się na zestaw od Wamat-a - Ortofon OM 5E ?
To byłaby gorsza decyzja.
rafi40 pisze:i chyba to nie jest najgorsza wkładka ?
Wkładka nie, igła dość słaba.
rafi40 pisze:W przyszłości będzie można do niej zastosować jakiś wyższy model igły: Stylus 10E, 20E ....
Popatrz może pierw na ich ceny :)
rafi40 pisze:A jest duża różnica pomiędzy igłami Stylus 5E a 10E ?
Tak.

Dlatego jeśli faktycznie chcesz coś zmieniać to lepiej dołóż/dozbieraj do wkładki OM10E. Nie pamiętam już czy aktualnie Wamat czy Conrad ma najlepszą ofertę cenową.

Przelicz sobie ile by Ciebie kosztowała operacja zakupu wkładki OM5 teraz, a później zakupienie samej oryginalnej igły 10. Myślę że wtedy zrozumiesz :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
rafi40

rafi40 pisze: rafi40 pisze:
A jest duża różnica pomiędzy igłami Stylus 5E a 10E ?

Tak.

Dlatego jeśli faktycznie chcesz coś zmieniać to lepiej dołóż/dozbieraj do wkładki OM10E. Nie pamiętam już czy aktualnie Wamat czy Conrad ma najlepszą ofertę cenową.
Chyba rzeczywiście rozważę zakup wkładki OM10E. Cenowo Wamat i Conrad wypadają podobnie (uwzględniając koszty przesyłki).
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

W takim wypadku nie trzeba było by zamieniać nawet wkładki tylko zdjąć igłę z Ortofona i założyć na Duala.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Zgadza się, igły są kompatybilne :) Szkoda tylko że ori igły Ortofona są takie drogie i bardziej się opłaca kupić całą wkładkę z igłą niż samą igłę ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
rafi40

Wojtek pisze:Zgadza się, igły są kompatybilne :) Szkoda tylko że ori igły Ortofona są takie drogie i bardziej się opłaca kupić całą wkładkę z igłą niż samą igłę ;)
Również zauważyłem taką tendencję - nie udało mi się nigdzie znaleźć oryginalnej igły Stylus 10E poniżej 200zł, natomiast oryginalna wkładka OM10E (wraz z igłą) kosztuje u Wamat-a lub Conrad-a w granicach 180zł, rozumiem że w tych wkładkach również jest zainstalowana oryginalna igła Stylus 10E ?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Tak. Tu nie ma kombinacji.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
rafi40

Decyzja podjęta - zakupiona wkładka Ortofon OM 10E, teraz pozostało poczekać cierpliwie na przesyłkę, później podmianka wkładek i porównanie starej wkładki z nową, na pewno podzielę się swoimi odczuciami :-)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

rafi40 pisze:później podmianka wkładek
Lepiej będzie zmienić samą igłę.
rafi40 pisze:i porównanie starej wkładki z nową, na pewno podzielę się swoimi odczuciami :-)
OK.

Jeśli jednak będziesz wymieniał wkładki to pamiętaj by wyjąć ciężarek z dachu Ortofona OM.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
rafi40

Wojtek pisze: Jeśli jednak będziesz wymieniał wkładki to pamiętaj by wyjąć ciężarek z dachu Ortofona OM.
Dzięki za podpowiedź - już gdzieś o tym czytałem, zauważyłem także że oryginalna wkładka wg danych producenta waży 2,5g a wkładka Ortofon 5g.
Zastanawiałem się czy jest konieczność usunięcia ciężarka z wkładki Ortofon bo w moim gramofonie prawdopodobnie (o ile się nie mylę) można montować wkładki o wadze (2,5-8)g
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

rafi40 pisze:zauważyłem także że oryginalna wkładka wg danych producenta waży 2,5g a wkładka Ortofon 5g.
Bo oryginalna nie ma dodatkowego ciężarka, a OM ma. Bez niego waży tyle samo co starsza wkładka ;)

One są prawie identyczne (te wkładki).
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ