Ortofon 2m Bronze - opinie?

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KUTI

Ortofon 2m Bronze - opinie?

Post autor: KUTI »

Witam wszystkich forumowiczów, mam pytanie odnośnie wkładki Ortofon 2 m Bronze. Miał ktoś do czynienia z tą wkładką? Kupiłem niedawno PJ Debut III dwu letni za dobre pieniądze, bo tylko £103.99, jak dla mnie to niecały dzien pracy. W zestawie w dobrym stanie 2m Red, dopasowany balans, mata korkowa i nowy anty skating. Musiałem dokupić ProAmpa CA AZUR 651p, bo mój Onkyo nie posiada Phono, a kolumny to Tannoy M3.
Wyrzuciłem juz org kable i wstawiłem RCA Box. Jestem bardzo zadowolony z dźwięku, jak dla mnie na początek jest ok. Muzyka ma inne znaczenie, słucham w większości Depeche Mode. Strasznie mnie pochłonął ten temat, jeszcze przed zakupem czego kolwieg szukałem, Google wiecznie odsyłało mnie do Waszego forum :D
Fakt, ze jestem w tym świeżakiem, ale juz pierwszych zmian dokonałem!!! Następnie chce zmienić przewody w ramieniu i wkładkę na 2m BRONZE. Dajcie tu wpisy jeśli ktoś miał z nią do czynienia, będę bardzo wdzięczny!!!
PS Sorki za takie rozpisanie sie, ale jestem szczęśliwy, ze w końcu dźwięk ma dla mnie inne znaczenie, choć to nie AD FONTES... Moze jak będę w Pl to moze uda sie go odsłuchać na żywo, bo bardzo mnie ciekawi.
Pozdrawiam wszystkich, Kuti
Luxman PD-444, ANK / ASR Emitter I HD, KEF 107
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
MISSE
Gramofon: Micro Seiki DDX

Ortofon 2m Bronze

Post autor: MISSE »

Ortofon Bronze to kilka klas wyżej niż Red. Lepszy szlif igły i sam przetwornik. Pomysł fajny ale jak mieszkasz na wyspach i nieźle zarabiasz to na początek zmień gramofon. Szukaj coś z ramieniem SME 3009 II i można przekablować ramię itd.

Resztę ogranicza tylko kasa, fantazja, słuch no i teściowa :lol:
Awatar użytkownika
KUTI

Re: Ortofon 2m Bronze

Dzieki za podpowiedz, wiem ze sam gramofon szału nie robi, mój brat jest bardziej na bieżąco w temacie audio :)
To był tylko wybór ze względu na okazje (cena kup teraz była £195) zapłaciłem i tak tylko za osprzęt w nim, no i jak na początek wydawał sie ok. Nawet wystawiając go na eBaya i tak nie stracę. Patrzyłem na Thorseny i Techniksy, ale wiesz jakie są ceny, a w dodatku do starych nie mogę sie przemóc w wyglądzie. Moze zachwycę sie AD FONTES jak go zobaczę i usłyszę. Mam poprostu niedosyt, a wkładkę zawsze moge założyć aktualną. Chce eksperymentować z dźwiękiem, ale bez zbędnego wyrzucania kasy, dlatego myślałem o 2m Bronze lub jakimś Goldringu...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ortofon 2m Bronze

Post autor: Wojtek »

KUTI pisze:Patrzyłem na Thorseny i Techniksy, ale wiesz jakie są ceny, a w dodatku do starych nie mogę sie przemóc w wyglądzie.
Skoro nie możesz się przemóc do starszych modeli to ten niby to nowy Technics to jaki model?
Jeśli chodzi o SL-1200 mk2 to czy nowy czy stary, wygląda tak samo :morda:
KUTI pisze:Moze zachwycę sie AD FONTES jak go zobaczę i usłyszę.
Z braku lepszego porównania z pewnością Ci się spodoba :)
KUTI pisze:Chce eksperymentować z dźwiękiem, ale bez zbędnego wyrzucania kasy, dlatego myślałem o 2m Bronze lub jakimś Goldringu...
Pomyśl. Niby nie chcesz zbędnie wyrzucać kasy, a piszesz mniej więcej o sensowności montażu silnika Audi A6 do Syrenki.

Serio, zmień gramofon jeśli chcesz zmieniać cokolwiek, a jak nie chcesz to rób po swojemu ;) Pieniądze są to można je nierozsądnie wydawać.
Tyle że wtedy nie ma co liczyć na poklask.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
KUTI

Wiem, ze dużo racji w tym co piszesz, wiec wezmę to pod uwagę i moze jednak odpuszczę sobie jakie kolwieg modernizacje. W jakim kierunku wiec pójść? Które modele sa godne polecenia?
Odnośnie Technicsa moze źle to ująłem, wiem co to za sprzęt, bo znajomy ma SL 1210 i ceni go na £700.
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Post autor: Ukaniu »

No to musisz poświęcić niecałe 7 dni pracy. Pomyśl, że u nas to musiał byś z rok pracować albo i lepiej :lol:
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
KUTI

Nie chodziło mi o jakieś przechwałki, wiem jakie zarobki są w Polsce i uwierz, ze nie siedzę tutaj, bo miałem takie widzi misie... W tej kwesti chodziło mi tylko o przykład ceny, okazji tego gramofonu dla mnie, wiec nie wylapuj dogryzienie z kontekstu, bo pracując tutaj i zarabiając większe pieniądze wydatki są tez większe.
Chciałem swoim wątkiem zasięgnąć tylko informacji czy ma to sens, nic poza tym, z nie zmieniać temat wątku...
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

KUTI pisze:Odnośnie Technicsa możne źle to ująłem, wiem co to za sprzęt, bo znajomy ma SL 1210 i ceni go na £700.
Nie wiem który to model bo może mk5 który niektórzy sobie cenią ale pod kątem grania nie różni się od zwykłego mk2 poza wyglądem. Natomiast w UK mk2 spokojnie powinieneś dostać za 350-400£. Za 500 to już musiał by być igła i z pudełkiem.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
KUTI

Ortofon 2m Bronze

Dzieki, nie mam jeszcze kierunku, którym pójść torem. Wiec myśle, ze musze jeszcze trochę poszperać i moze bardziej będę miał zawężone typowania. Znajomy ma tego Technicsa, ale nie na sprzedaż, to tylko jego oszacowanie wartości... ja nawet nie patrzę jak narazie w tej kategori cenowej, nie na tą chwilę. Najpier musze wiedzieć czego szukać, ale juz wiem ze będę zmieniał ten obecny, który posiadam. Dzieki
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ortofon 2m Bronze

KUTI pisze:to tylko jego oszacowanie wartości
A niech se szacuje. To żadna informacja :)

Może Dual 455 Ci się bardziej spodoba? Jest nadal produkowany.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
KUTI

Wojtek, widzę ze będzie to albo Dual albo Thorens. Musze poświecić chwile i poszukać czegoś w opisach. Kiedy juz cos upatrzę, pewnie wstawię jakieś zapytania na forum ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ortofon 2m Bronze

Nie kupuj nowego Thorensa, a szczególnie nie warto przepłacać kupując Thorensa, który jest droższym Dualem ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
KUTI

Czyli wejść w Duala? A które modele moge wziąć pod uwagę? oczywiście lepiej jest mieć wybór i podjąć decyzje z pośród paru.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ortofon 2m Bronze

Już napisałem jakim Dualem powinieneś się zarejestrować. Jeśli faktycznie szukasz gramofonu i chcesz o tym pogadać, lepiej będzie jak założysz nowy temat w stosownym dziale.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
KUTI

Ok, dzieki!!!
ODPOWIEDZ