AT-101P ?

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
m.f

AT-101P ?

Post autor: m.f »

Całkiem niedawno kupiłam gramofon kenwood kd-1033 z wkładką audio technica AT101P (niestety, nie posiadam lepszego zdjęcia, nie wiem również czy dałabym radę zrobić wyraźniejsze):
Obrazek
Z racji tego, że jest to sprzęt używany, podejrzewam, że igłę warto zmienić. Nie znalazłam jednak zbyt wielu informacji o samej wkładce, dlatego chciałam zapytać, czy jest ona w ogóle warta uwagi? Jest sens wymieniać tylko igłę, czy lepiej od razu całą wkładkę? Nie przesłuchiwałam jeszcze żadnych płyt (jestem na etapie kupna reszty sprzętu), stąd nie wiem jak brzmi, choć podejrzewam, że jako początkująca słuchaczka niewiele potrafiłabym samodzielnie stwierdzić.
(Nie wiem, czy piszę w dobrym temacie, ale nie chciałam zakładać nowego. W razie czego proszę o przeniesienie)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

AT-101P ?

Post autor: Wojtek »

Wydzieliłem temat, bo dyskusje w wątku "jaka to wkładka?" dotyczą identyfikacji nierozpoznanych wkładek, a nie sytuacji kiedy wiemy o jaki model chodzi :)

To jest wkładka T4P zawieszona przy pomocy adaptera w standardowym headshellu, na śrubki 1/2''. Ten model to mniej więcej ten sam poziom co wkładki AT-92E i AT-311EP (gdzie niegdzie nadal do dostania). Jest to dobry model, ale mając do dyspozycji montaż 1/2'', nie wiem czy jest sens trzymać się tej wkładki.

Ewentualny zakup igły do tej wkładki lub wymiany wkładki na coś innego jest też uzależniony od kwoty jaką moglibyśmy na ten cel przeznaczyć.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
m.f

Re: AT-101P ?

O, dobrze wiedzieć! Znalazłam wcześniej jakąś informację, że jest to wkładka T4P i nawet zmartwiłam się, kiedy doczytałam, że jest ich mniejszy wybór. Później z kolei zgłupiałam, przeglądając temat dotyczący wkładek do tego kenwooda, w którym polecano wkładki z montażem 1/2''. Nie wpadłam na adapter;) Budżet naprawdę niewielki, powiedzmy, że 100zł, dlatego też skłaniałam się bardziej ku wymianie igły, a kiedy budżet się nieco zwiększy jakiejś lepszej wkładki. Jeśli cena nowej igły wypada porównywalnie lub jedynie odrobinę taniej niż nowej wkładki z igłą, to oczywiście wolałabym komplet (dodam jeszcze, że zależało by mi na jakimś lepszym szlifie niż sferyczny).
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

AT-101P ?

Post autor: Wojtek »

Oryginalna igła eliptyczna do Twojej wkładki: http://allegro.pl/igla-atn-3472-ep-do-w ... 99979.html http://wamataudio.pl/igly/audio-technic ... 74-ep.html
Wamat podaje zły nacisk dla tej igły. W rzeczywistości optymalne będzie ustawienie 1.25g.
W praktyce, z tą igłą wkładka Twoja przeistoczy się w model AT-3474EP ;)

Cała wkładka AT-95E z oryginalna igłą: http://allegro.pl/wkladka-gramofonowa-a ... 44451.html

Moim zdaniem, jest spora szansa, że Twoja wkładka z nową eliptyczną igłą może zabrzmieć lepiej niż AT-95E.

W kwestii kompatybilności z ramieniem w relacji do jego masy efektywnej to wkładka T4P + adapter wypada ciężej niż typowe wkładki MM, ale ramię Twojego gramofonu powinno dobrze znieść różnicę na poziomie 1-2g dodanej wagi, także tym bym się nie przejmował.
Konkretnie mówiąc, wkładki T4P wg standardu ważą 6g. Adapterek do montażu na koszyku 1/2'' to jakieś 1.5g. AT-95E sama w sobie waży 5.7g.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
m.f

Re: AT-101P ?

Dziękuję za odpowiedź.;)
ODPOWIEDZ