Wymiana igły i wkładki w Hollywood DJP-1011
-
Witam
tak wiem, gramofon lipny, ale nie o to chodzi. Kupiłem po prostu po to żeby zgrać sobie kilka winyli, które nabyłem. Jednak po dłuższym czasie stwierdziłem, że potrzebuje czegoś lepszego, żeby wykorzystać potencjał posiadanych wosków. Na obecnej igle i wkładce jakość pozostawia sporo do życzenia. Nie sztuką kupić gramofon za grubą kase, sztuką jest zmodyfikować ten obecny. Jako, że jestem zielony w tej kwestii proszę Was o pomoc, co kupić niedrogiego, w miarę dobre i żeby pasowało do gramofonu itd.
Podglądowe zdjęcia:
https://www.google.pl/search?q=Hollywoo ... l&tbm=isch
Gdyby trzeba jakieś konkretne to zrobię.
tak wiem, gramofon lipny, ale nie o to chodzi. Kupiłem po prostu po to żeby zgrać sobie kilka winyli, które nabyłem. Jednak po dłuższym czasie stwierdziłem, że potrzebuje czegoś lepszego, żeby wykorzystać potencjał posiadanych wosków. Na obecnej igle i wkładce jakość pozostawia sporo do życzenia. Nie sztuką kupić gramofon za grubą kase, sztuką jest zmodyfikować ten obecny. Jako, że jestem zielony w tej kwestii proszę Was o pomoc, co kupić niedrogiego, w miarę dobre i żeby pasowało do gramofonu itd.
Podglądowe zdjęcia:
https://www.google.pl/search?q=Hollywoo ... l&tbm=isch
Gdyby trzeba jakieś konkretne to zrobię.
- motown
Zdecyduj się - kupujesz nowy gramofon czy wkładkę? Czy jedno i drugie?
Nie inwestowałbym w tego plastikowego rzęcha - nie wiem czy w ogóle da się w nim wkładkę wymienić... Nawet jeśli się da - nie zagra to dobrze. Zapamiętaj, że tanie gramofony z wyjściem USB to najgorsze co może być - unikaj ich jak ognia ;]
Kup nowy gramofon. Jak określisz budżet, dopisz się do wątków zakupowych.
Działy zakupowe:
Wkładki - http://winyl.net/viewforum.php?f=48
Gramofony - http://winyl.net/viewforum.php?f=46
Nie inwestowałbym w tego plastikowego rzęcha - nie wiem czy w ogóle da się w nim wkładkę wymienić... Nawet jeśli się da - nie zagra to dobrze. Zapamiętaj, że tanie gramofony z wyjściem USB to najgorsze co może być - unikaj ich jak ognia ;]
Kup nowy gramofon. Jak określisz budżet, dopisz się do wątków zakupowych.
Działy zakupowe:
Wkładki - http://winyl.net/viewforum.php?f=48
Gramofony - http://winyl.net/viewforum.php?f=46
Pay for that motherfucker record
The Motown Sound™
The Motown Sound™
-
Re: Wymiana igły i wkładki w Hollywood DJP-1011
Przecież tytuł powinien rozwiać wątpliwości bo przecież mówi wszystko. Ma też złącze RCA. Ale skoro tak mówisz to chyba faktycznie nie ma co w to inwestować i kupić lepszy gramofon.
- motown
No racja, chyba wczoraj zmęczony byłem i może mnie ten fragment zmylił:
Jak już mówiłem, słabiuteńki to gramofon i szkoda zakładać na niego lepszą wkładkę. Kup porządny gramofon i wtedy dobierzemy wkładkę.
;]chyzy pisze:Nie sztuką kupić gramofon za grubą kase
Jak już mówiłem, słabiuteńki to gramofon i szkoda zakładać na niego lepszą wkładkę. Kup porządny gramofon i wtedy dobierzemy wkładkę.
Pay for that motherfucker record
The Motown Sound™
The Motown Sound™
-
Bo ja tylko kupiłem go po to by zgrać kilka vinyli. Nie jestem tam jakimś koneserem czy coś, nie musze mieć jakiejś mega wypasionej nie wiadomo jak jakości. A nie da rady kupić już gramofonu z zamontowaną wkładką i igłą na w miare dobrym poziomie?
- Kocewicz
- Kontakt:
Jak ja nie lubię takiego myślenia. Nie musisz być koneserem wina, żeby odróżnić "Leśny Dzban" czy innego jabola od czegoś, co można faktycznie nazwać winem.chyzy pisze:Nie jestem tam jakimś koneserem czy coś, nie musze mieć jakiejś mega wypasionej nie wiadomo jak jakości.
Jasne, że da. Określ wymagania, budżet i podepnij się pod odpowiedni wątek zakupowy.chyzy pisze: A nie da rady kupić już gramofonu z zamontowaną wkładką i igłą na w miare dobrym poziomie?
Are you Shure?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
W tym gramofonie w praktyce nie da się wymienić wkładki. Typowy gramofon supermarketowy.
Igłę można dostać, ale chyba nie o to Tobie chodzi.

Bo za mniej więcej tyle już dałoby się znaleźć coś lepszego i bardziej uniwersalnego (ale nie nowego oczywiście).
Igłę można dostać, ale chyba nie o to Tobie chodzi.
Pytanie tylko czy takie 200 złotych to już jest "gruba kasa" dla Ciebiechyzy pisze:Nie sztuką kupić gramofon za grubą kase

Bo za mniej więcej tyle już dałoby się znaleźć coś lepszego i bardziej uniwersalnego (ale nie nowego oczywiście).
Da radę, choć przy używanych gramofonach zawsze warto wymienić igłę na dzień dobry.chyzy pisze:A nie da rady kupić już gramofonu z zamontowaną wkładką i igłą na w miare dobrym poziomie?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Żeby była jasność, jakość jakaś tragiczna nie jest, że sie słuchać nie da. Poza tym, ja tylko zgrywam na kompa i więcej vinyla nie tykam
Budżet, hmm 200zł to mało. Miałem na myśli ok tysiąca i wyżej. Ja bym chciał coś najlepszego w dobrej cenie powiedzmy do 500 stów. Używka to jednak używka, a za nowy w miare sensownyy gramofon ile by trzeba dać?

- tollo
Z takim budżetem to możesz kupić na zamówienie, albo http://allegro.pl/acoustic-signature-th ... 13955.html, jeszcze Ci na wkładkę i akcesoria zostanie.chyzy pisze: Ja bym chciał coś najlepszego w dobrej cenie powiedzmy do 500 stów.

Ponad 2000zł. Rega RP3 to chyba coś koło 2500zł. Ewentualnie jakiś Pro Ject.chyzy pisze:Używka to jednak używka, a za nowy w miare sensownyy gramofon ile by trzeba dać?
Kup używany, do 500zł znajdziesz sporo sensownych gramofonów. Zresztą jak widzę dużo nie wymagasz.chyzy pisze: Poza tym, ja tylko zgrywam na kompa i więcej vinyla nie tykam![]()

-
Wiesz, teoretycznie moge wydać tysiaka na gramofon, ale praktycznie nie chce tyle wydać i tu jest pies pogrzebany. Wymagania mam na miarę swoich potrzeb 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To czemu jeszcze nie zgrywasz, skoro tragedii nie ma?chyzy pisze:Żeby była jasność, jakość jakaś tragiczna nie jest, że sie słuchać nie da. Poza tym, ja tylko zgrywam na kompa i więcej vinyla nie tykam
Dla jasności jak dla mnie ta zabawa z wymianą traci sens jeśli ma to być na jeden strzał.
Z jednej strony mało, a z drugiej strony tak jak Tobie napisałem, za tyle już dostaniesz coś lepszego niż masz.chyzy pisze:Budżet, hmm 200zł to mało.
Im więcej kasy w puli tym lepiej oczywiście

Ponad tysiąc za coś sensownego lub około 750 złotych za "dostatecznego Chińczyka" typu Reloop RP-2000.chyzy pisze:a za nowy w miare sensownyy gramofon ile by trzeba dać?
Na jeden strzał to Chińczyk raczej wystarczy.
Albo chcesz zapłacić X albo Y złotych.chyzy pisze:Wiesz, teoretycznie moge wydać tysiaka na gramofon, ale praktycznie nie chce tyle wydać i tu jest pies pogrzebany.
My nie jesteśmy Tobą więc nie wiemy co Ty tak właściwie chcesz osiągnąć i jakimi środkami.
Po takim wpisie zakładam, że jednak celujesz do 500 złotych, a nie do tysiąca.
Z drugiej strony, zgaduję że tak na prawdę sam nie masz pojęcia co można dostać za ile w tej kategorii sprzętowej.
Dlatego przychodzisz tutaj po radę.
Jeśli te potrzeby to "jednorazowe zgranie kilku płyt w OK jakości" to wystarczy używka do 200 złotych + lepsza wkładka (za 100 złotych) lub przynajmniej nowa igła (zależy od wkładki) i przedwzmacniacz gramofonowy (jeśli takowego nie posiadasz, około 7 dych).chyzy pisze:Wymagania mam na miarę swoich potrzeb
Jeśli chcesz wydać więcej na sam gramofon to spoko, w tysiaku za całość i tak się zmieścisz.
Nie wiem czy będziesz chciał to wszystko sprzedać po tym jak zrobisz swoje. Jeśli tak to miej świadomość, że na dobrze kupionej używce raczej nie stracisz, a przy opylaniu nowego gramofonu co najmniej te 10-20% tracisz w suchym.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Już dawno pozgrywałem :p Jedne brzmią dobrze, inne troche gorzej jak np Trzeci Wymiar.. Tak jak piszesz, nie znam sie w temacie gramofonów, igieł, wkładek. Przemyśle jeszcze na spokojnie wszystko i sie dopisze w odpowiednim wątku. Ale skoro tak to tego obecnego nie będę "modernizował". Żałuje, że wcześniej nie pytałem o radę zanim kupiłem ten obecny, ale wtedy inaczej myślałem