Dual 621 Shure M75 mało wysokich
- szy_a
Piszę na ogólnym bo sprawa zapewne jest dość indywidualna.
Złożyłem wszystko do kupy - wymiana DIN na RCA (Cordial), podpięte do Yamaha 761 (wej. Fhono), nowa igła N75 eliptyczna.
Wrażenia: bas miękki i aż nadto ale średnica wycofana i najważniejsze - przede wszytkim za mało wysokich (bez względu na "docisk" igły).
Co może być przyczyną? Może jszeszcze coś do dopracowania?
Złożyłem wszystko do kupy - wymiana DIN na RCA (Cordial), podpięte do Yamaha 761 (wej. Fhono), nowa igła N75 eliptyczna.
Wrażenia: bas miękki i aż nadto ale średnica wycofana i najważniejsze - przede wszytkim za mało wysokich (bez względu na "docisk" igły).
Co może być przyczyną? Może jszeszcze coś do dopracowania?
Dual CS 621 / Shure M75 D / Shure N75 ED / MingDa MC-88PL
Yamaha RX-V 671 jako odtwarzacz sieciowy / IC - Atlas Voyager / Monitor Audio BX2
Yamaha RX-V 671 jako odtwarzacz sieciowy / IC - Atlas Voyager / Monitor Audio BX2
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wiesz, Shure'y ogółem nie słyną z "krzykliwej/ostrej" góry pasma, więc nie wiem jakie masz oczekiwania.
Czego słuchasz albo jakich płyt? Jeśli nie masz ich za wiele to może być to sama kwestia płyt, a nie sprzętu
Czego słuchasz albo jakich płyt? Jeśli nie masz ich za wiele to może być to sama kwestia płyt, a nie sprzętu

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- szy_a
Dzięki za przeniesienie do właściwego działu.
Porównywałem na nowych płytach. Mam dwie: Depeche mode - Delta Machine oraz Dead Can Dance - Anastasis.
A czy wymiana okablowania w ramieniu lub styki wkładki mogą mieć znaczenie?
Na poprzedniej wkładce - DMS242 i igła DN242 podobnie było z wysokimi, dlatego zmieniłem na shure.
Porównywałem na nowych płytach. Mam dwie: Depeche mode - Delta Machine oraz Dead Can Dance - Anastasis.
A czy wymiana okablowania w ramieniu lub styki wkładki mogą mieć znaczenie?
Na poprzedniej wkładce - DMS242 i igła DN242 podobnie było z wysokimi, dlatego zmieniłem na shure.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Te wkładki DMS to produkt Audio Technici dla Duala. Jeśli i tu miałeś problem z wysokimi tonami to albo oczekujesz bardzo krzykliwej góry albo problem jest gdzieś dalej. A co jeśli to wina preampa w Yamaszce? 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- szy_a
Hmmmm. Dało mi do myślenia. Góry raczej nie oczekuję krzykliwych. Nawet nie mam podbitych sopranów. Słucham raczej na neutralnym ustawieniu, żeby nie ingerować w dźwięk.
Muszę więc podpiąć źródło o niskim poziomie wyjściowym do wej. phono lub załatwić choć na 10 min preampa.
Muszę więc podpiąć źródło o niskim poziomie wyjściowym do wej. phono lub załatwić choć na 10 min preampa.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Szczerze mówiąc to nie wiem co by Tobie to dało...szy_a pisze:Muszę więc podpiąć źródło o niskim poziomie wyjściowym do wej. phono
Spróbuj.szy_a pisze:lub załatwić choć na 10 min preampa.
Co najwyżej możesz też spróbować nagrać jakieś próbki dźwiękowe. Właścicieli M75 trochę tutaj jest

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- szy_a
Jeśli podepnę źródło o niskim poziomie na wej preamp yamahy to porównam jakość dźwięku między dualem a plikiem flac oraz takim samym plikiem odtworzonym poprzez preamp i bez czyli przez normalne wejście liniowe.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tylko że to źródło o niskim napięciu raczej nie będzie/jest wkładką gramofonową, w wyniku czego, gówno wyjdzie z takiego porównania.
Dlatego daruj je sobie. Korekta RIAA w preampie gramofonowym nie polega jedynie na prostym jak kreska podbijaniu siły sygnału.
Oczywiście spróbować sobie możesz, ale jak dla mnie nie wniesie to nic do dyskusji
Dlatego daruj je sobie. Korekta RIAA w preampie gramofonowym nie polega jedynie na prostym jak kreska podbijaniu siły sygnału.
Oczywiście spróbować sobie możesz, ale jak dla mnie nie wniesie to nic do dyskusji

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Kup sobie eliptyczną igłę od Wamata do tego Shura i będą wysokie
, na oryginalnym sferyku( póki mi nie skruszał ze starości
) też mi brakowało nieco góry(choć wiem,że to taka specyfika brzmienia Shure).
Wielu ludzi nie ma najlepszego zdania o zamiennikach z Wamatu,ale ten do Shure 75 uważam za niezły

Wielu ludzi nie ma najlepszego zdania o zamiennikach z Wamatu,ale ten do Shure 75 uważam za niezły

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
kielek, kolega chyba już to zrobił, skoro napisał:
szy_a pisze:nowa igła N75 eliptyczna.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- szy_a
Może po prostu mam zły punkt odniesienia. Wyjściem do porównania jakości jest raczej ideał - pliki bezstratne flac. Podbicie basu = 0, podpicie wysokich =0, kontur czy jak to zwał loudness = 0. Mam możliwość szybkiego przełączenia między odtwarzaniem sieciowym flac (wejście NET) a wejściem PHONO gdzie należy zwiększyć jedynie głośność. Porównuję te same utwory włączone w prawie identycznym czasie - czyli analog i flac. Płyty do porównań są nowe. Wniosek jest cały czas taki sam (słucham od kilku dni zmieniając docisk igły) - jakby obciętye pasmo od góry i od samego dołu.
Muszę się jednak przejechać z całością i podłączyć pod inny wzmacniacz, choć uważam, że to niemożliwe żeby nagle tor audio przy wej phono zmieniał dźwięk w dzisiejszych amplitunerach w sposób tak diametralniy.
Muszę się jednak przejechać z całością i podłączyć pod inny wzmacniacz, choć uważam, że to niemożliwe żeby nagle tor audio przy wej phono zmieniał dźwięk w dzisiejszych amplitunerach w sposób tak diametralniy.
-
A nie jest odwrotnie? czyli winyl gra prawidłowo a kontur jest podbity we flac 

- szy_a
Raczej stawiałbym na punkt odniesienia raczej idealne źródło jeśłi chodzi opasmo czyli flac.
Poczytałem jeszcze że powodem może być kalibracja ramienia/wkładki z igłą. Jednak headshel czy koszyczek i wkładka shura montowana w dualach ma prawie zerowe możliwości regulacji. Całość więc sprowadza się do prawidłowego wyważenia i ustawienia nacisku dla Shure N75 (poruszam się w granicach 1.3 - 1.6 grama).
Co do "kontur" - nie zmieniam parametrów i ustawień amplitunera. Punktem odniesienia więc są te same nastawy, te same utwory tylko przełączane jest źródło w apli.A nie jest odwrotnie? czyli winyl gra prawidłowo a kontur jest podbity we flac
Poczytałem jeszcze że powodem może być kalibracja ramienia/wkładki z igłą. Jednak headshel czy koszyczek i wkładka shura montowana w dualach ma prawie zerowe możliwości regulacji. Całość więc sprowadza się do prawidłowego wyważenia i ustawienia nacisku dla Shure N75 (poruszam się w granicach 1.3 - 1.6 grama).
-
OK!szy_a pisze: Co do "kontur" - nie zmieniam parametrów i ustawień amplitunera.
Mnie chodziło o to że być może materiał zarejestrowany na flsc jest "pdbity"

Porównując Shura 44 czy 75 z CD to mam czasem takie wrażenie !
Wg mojego ucha Shury grają miękkim/wypukłym dołem, natomiast górę mają nie za ostrą

Ortofony OM grają "ostrą" / mocną górą!
Trzeba poświęcić trochę kasy i poeksperymentować z różnymi wkładkami!
I jeszcze jedno "analog" to analog- i nie ma za wiele sensu dochodzić do ideału porównując z innymi nośnikami...
Jeżeli ustawienia są ok (bez wielkiego błędu) to tak naprawdę niuanse nacisku, AS etc są niemal niezauważalne!