Pickering XEV 3001 z Dustamatic nie trzyma się w rowku

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Mariozdt
Gramofon: V.TT81 + S.PUA 1600s

Pickering XEV 3001 z Dustamatic nie trzyma się w rowku

Post autor: Mariozdt »

Mam wkładkę jak w tytule. Nie jestem w stanie skalibrować jej z pędzelkiem tak żeby igła nie wypadała z rowka. Ramię Sony Pua 1600s.
Walczę z tym już dłuższy czas z przerwami - zaraz będzie miesiąc. Podsumowując.

1. Opisywany problem dotyczy dwóch płyt z testowanych ok 40.
2. Na 38 płytach igła z pędzelkiem śledzi rowek dobrze - nie ma przeskoków
3. na płycie Dire Straits "Brother In Arms" na pierwszym utworze So Far Away igła z pędzelkiem wyskakuje z rowka czterokrotnie , na drugim Money For Nothing dwa razy. Bez pędzelka z naciskiem 1.2 i antyskatingiem 1.2 jest idealnie
4. Na płycie Iron Maiden "Piece of Mind" z pędzelkiem jest problem na pierwszym utworze na stronie A - dwa razy wyskakuje. Bez pędzelka z naciskiem 1.2 i antyskatingiem 1.2 jest idealnie .
5. Z pędzelkiem próbowałem różnych ustawień nacisku - od 2.2 do 2.5 g co potwierdzałem dodatkowo na wadze . Co Ciekawe żeby uzyskać z pędzelkiem nacisk 2.5 g musiałem ustawić przeciwwagę na ok 3,2 g.W przypadku nacisku bez pędzelka ustawienie nacisku na przeciwadze pokrywa się ze wskazaniami wagi
6. Na tych dwóch ww. płytach pozostałe 15 wkładek gra ok .
7. Pędzelek myłem , moczyłem i rozczesywałem włosie w roztworze wody z płynem do mycia naczyń , potem moczyłem w roztworze IPA i woda destylowana 50% na 50 %. Czyściłem mocowania zawiasów IPA jak i te wypustki które wchodzą w dziurki w obudowie igły.
8. Jedna uwaga - w tej wkładce jest oryginalna igła, która wchodzi i wychodzi z body nie stawiając praktycznie żadnego oporu - nie mam drugiej takiej wkładki żeby igła w taki sposób wchodziła w body - może to jest to że jak dochodzi pędzelek to w miejscach dynamicznych gdzie np jest ostro nacięty rowek pędzelek daje opór i igła się po prostu nie trzyma wtedy body

Oczywiście gram bez pędzelka bo to w sumie najprostsze wyjście ale jestem ciekaw jaką postawicie diagnozę i czy będzie inna niż zużyty ze starości pędzelek.
Victor TT 81
Sony PUA 1600s
PreamP DP MM/MC - Jaculek
Naim Nait 5si
Polk Signature Elite Es60
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Pickering XEV 3001 z Dustamatic nie trzyma się w rowku

Post autor: Wojtek »

Antiskating też zwiększasz przy pędzelku czy zostawiasz na 1.2?

Ja przy pędzelkach nie bawię się wagą - w sensie, mierzę co najwyżej nacisk igły, nie igła + pędzel.
A w praktyce raczej nie ważę nawet tylko po ustaleniu punktu równowagi ustawiam 2g nacisku.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Mariozdt
Gramofon: V.TT81 + S.PUA 1600s

Re: Pickering XEV 3001 z Dustamatic nie trzyma się w rowku

Post autor: Mariozdt »

Wojtek pisze:
dzisiaj, 12:36
Antiskating też zwiększasz przy pędzelku czy zostawiasz na 1.2?

Ja przy pędzelkach nie bawię się wagą - w sensie, mierzę co najwyżej nacisk igły, nie igła + pędzel.
A w praktyce raczej nie ważę nawet tylko po ustaleniu punktu równowagi ustawiam 2g nacisku.
Zwiększam adekwatnie - jak 2,5 g z pędzlem to AS na 2,5 ale próbowałem też nastaw AS i mniejszych i większych.
Ale też ustawiałem różne naciski igły i mniejsze i większe i różne nastawy AS.
Victor TT 81
Sony PUA 1600s
PreamP DP MM/MC - Jaculek
Naim Nait 5si
Polk Signature Elite Es60
ODPOWIEDZ