At-95e Parametry

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Krzakoo

At-95e Parametry

Post autor: Krzakoo »

Cześć wszystkim.
Popełniam właśnie swój pierwszy post. Nie znalazłem nigdzie na forum. Jeżeli było już gdzieś to mnie poprawcie.
Jakie są parametry wkładki Audio-Technica AT-95E?
Chciałbym ustawić preampa pod tą wkładkę.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Re: At-95e Parametry

Post autor: pavlos »

https://sklep.lampyelektronowe.pl/?1029 ... o-technica
Zrzut ekranu_20250721_202039.png
Dla wkładek MM w preampie ustawia się pojemność. Oczywiście jeśli jest opcja. Wtedy najlepiej pojemność minimalną, a potem na ucho zwiększać, do pożądanego nasycenia wysokimi tonami. Wkładki nie zepsujesz "złym" ustawieniem.
Krzakoo

Tak dla pewności. Ustawiam wkładkę MM. Obciążenie wkładki to 47kOhm i potem pojemność od najniższej w górę i co mi przypasuje na ucho. A jakie wzmocnienie ustawić? Czy też można to regulować na bieżąco? Napomnę, że preamp to Iskra 1.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

Tak, 47kOhm.
3,5 Volta to bardzo standardowy poziom wyjściowy MM tej wkładki, nie jest to cicha wkładka. Więc wystarczy Gainstage1=20dB, a potem ustaw Gainstage2 najpierw na 15dB. Jak będzie grało dużo ciszej niż z innych źródeł (np. CD), to podnieś do 20dB. W sumie będzie 35-40dB. Świat i ludzie.
Mądrzy na tym forum słusznie piszą: "po co w preampie wzmacniać, żeby od razu tłumić zaraz na wejściu liniowym wzmacniacza"?
Więc wzmacniaj na preampie o tyle tylko, gdy będziesz chciał głośność podciągnąć do innych źródeł.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Krzakoo pisze:
21 lip 2025, 21:41
że preamp to Iskra 1.
W tym wypadku problem w ogóle nie występuje, bo Iskra1 ma tylko yo jedno ustawienie dla wkładek MM, to preamp o większych możliwościach dla wkładek MC. Wzmocnienie to tak j.w. by dopasować mniej więcej poziom do innych źródeł w torze.
Krzakoo

Bardzo Wam dziękuję chłopaki za pomoc.
Dokładnie tak mam ustawiony: gainstage1 dla wkładki MM daje 20dB i na gainstage2 20dB. Problem jest jak ustawię zworki na obciążenie 47kOhm to w głośnikach mam totalną ciszę. Jak ustawiłem na 1kOhm to gra ale jak pod grubym kocem albo w kiblu. Nie wiem przypadkiem czy Pre nie jest walniety
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Post autor: winylowy_luke »

Krzakoo pisze:
22 lip 2025, 10:38
Problem jest jak ustawię zworki na obciążenie 47kOhm to w głośnikach mam totalną ciszę.
:think: no dziwne, na 1kOhm nie ustawiaj bo to nie dla MM tylko dla MC HO.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
Schiit Kara F / HusaRIAA v2
Topping E50 / Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Nie raczej to błąd podłączenia lub zworek, zrób fotografię, podłączenia też.
nie wiemy jaki masz wzmak (zintegrowany zapewne) to pamiętaj proszę, że preampu Iskra (tyż) nie podłączamy do wejść "PHONO" ino mówi się tylko :) do np AUX (!) błąd koneksji to bardzo częsta ułomność pracy na szybko i nic wielkiego w sumie, bywa.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Jedynka była w dwóch wersjach w zależności od koloru diody i obciążenia wtedy inaczej w nich się ustawiało. Zerknij do instrukcji tam masz poszczególne przykłady rozrysowane.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Krzakoo

Napiszę po krótce. Z gramofonu kablami RCA podłączenie do PRE w wejścia in potem takim samym kablem z wyjść out do wejścia AUX na wzmaku zintegrowanym bez wbudowanego przedwzmacniacza (Audiolab 8200). Źródło wybrane na AUX i dalej głośniki ;) . Uziemienie podpiąłem z gramiaka do wzmaka bo tyle mam kabla. I to wszystko. Wydaje się żadną filozofią. Iskrę mam w drugiej wersji z żółtą diodą. I takie ustawienia poczyniłem zgodnie z instrukcją. Przy okazji jest błąd w opisie ustawienia zworek dla gainstage 1. Pewnie było kopiuj wklej :D . Te ustawienia w PRE to też nie żaden lot w kosmos a cisza w głośnikach. Napiszę jeszcze do Audiokultura żeby podesłali mi ustawienia dla tej wkładki i sprawdzę. Jeżeli będzie tak jak mam ustawione to odsyłam PRE NA gwarancję. Nie będę drapał się po głowie. Niech inni główkują a ja oddam się słuchaniu muzyki dalej na pre zintegrowanym z gramiakiem.
Awatar użytkownika
Bacek

Krzakoo pisze:
22 lip 2025, 14:31
Napiszę jeszcze do Audiokultura żeby podesłali mi ustawienia dla tej wkładki i sprawdzę. Jeżeli będzie tak jak mam ustawione to odsyłam PRE NA gwarancję. Nie będę drapał się po głowie. Niech inni główkują a ja oddam się słuchaniu muzyki dalej na pre zintegrowanym z gramiakiem.
:clap:

Jedyne co mi jeszcze do głowy przychodzi gto że wkładka źle podłączona na pinach ale to raczej zamiast cicho nic było by chyba głośne zakłócenia.
Ale zweryfikować niezaszkodzi.
A generalnie cały zestaw jest nowy? Grało to na czymś poprawnie i po zmianie na at95 albo iskrę przestało?
Krzakoo

Też przeszło mi to przez myśl ale skoro na pre wbudowanym gra całkiem ładnie to wycofałem się z tej myśli. Gramofon kupiłem jako nowy z tą wkładką (Thorens TD 204) mój pierwszy. Także wszystko nowe i działało bez zarzutu i działa nadal. Dopiero po podpięciu Iskry przestało. Iskrę kupiłem teraz na OLX ale ma jeszcze ponad rok gwarancji. Niby użyta kilka razy do testów ale może te testy robiono nie zgodnie z zastosowaniem :D
Awatar użytkownika
Bacek

O widzisz i to jest zestaw przydatnych informacji które powinny się znaleść w pierwszym poście.

Wiem że pytanie głupie ale zakładam że wewnętrzne pre wyłączyłeś? Może skobelek nie do końca się przesuwa/łączy? Popróbuj kilka razy przełączyć w tą i z powrotem.
Krzakoo

Niby przeskoczył ładnie z kliknięciem ale zrobię jak radzisz :pray:
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Bacek pisze:
22 lip 2025, 15:31
Wiem że pytanie głupie ale zakładam że wewnętrzne pre wyłączyłeś?
Ja zakładam, że kol. nie wyłączył. hehe... a wydawało się żadną filozofią :).. pewnie się kolega i tak nie przyzna, ale my tu na forum wiemy swoje :D :D tak czy siak.
Nie ma głupich pytań Backu, mogą być za to głupie odpowiedzi.

p.s. po prawdzie to w Iskrze za bardzo nie ma opcji "psuciasiem", która dawała by taki efekt. No ale jeśli wszytko sprawdzisz, to fru i odsyłaj.
ODPOWIEDZ