Wkładka JVC Victor X-1 ll kompatybilność

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zaurid
Gramofon: Victor QL A95

Wkładka JVC Victor X-1 ll kompatybilność

Post autor: Zaurid »

Cześć. Mam pytanie do kolegów z forum, a mianowicie chodzi o igłę do wkładki JVC Victor X-1 ll. Znalazłem na stronie
https://mrstylus.com/en/product/dt-x-1/
igłę ale do x-1 i tu moje pytanie czy jest ona kompatybilna z tą wkładką. Ewentualnie może ktoś ma namiary na igłę w dobrej cenie. Chcę wkładkę przetestować na taniej igle i rozważyć w przyszłości zakup shibaty. :D
Victor QL-A95>iFi Audio iPhono 3->AT-33PTG II->JVC Victor MC100IIEB, SHURE V15 type lll, SHURE V15 type IV, Victor X1 II,JVC Z1EB....
Awatar użytkownika
pablos
Gramofon: Technics SL-100c

Re: Wkładka JVC Victor X-1 ll kompatybilność

Post autor: pablos »

Po co testować :D Wkładka jest świetna. Masz z1s, a X1 jest tylko lepsza. Ale w sumie to sam tak zrobiłem. Kupiłem eliptyka od jico a chyba po miesiącu czy dwóch już shibata w X1 była wrzucona 8-)
Technics SL-100C, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
Awatar użytkownika
Zaurid

pablos pisze:
11 sie 2024, 16:41
Po co testować :D Wkładka jest świetna. Masz z1s, a X1 jest tylko lepsza. Ale w sumie to sam tak zrobiłem. Kupiłem eliptyka od jico a chyba po miesiącu czy dwóch już shibata w X1 była wrzucona 8-)
Po prześledzeniu zagranicznych stron winylowych też się do tego skłaniam. Ale szukam dobrego dealu. Na chwilę obecną znalazłem tylko tonara, ewentualnie jico. Jeśli ktoś ma namiary na lepsze oferty to bardzo poproszę :whistle:
Załączniki
Screenshot_2024-08-11-18-22-43-050_com.opera.browser.jpg
Victor QL-A95>iFi Audio iPhono 3->AT-33PTG II->JVC Victor MC100IIEB, SHURE V15 type lll, SHURE V15 type IV, Victor X1 II,JVC Z1EB....
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Oprawka jest bardzo charakterystyczna. Kolor odpowiada wersji E.

Kłopot w tym że z Analogisem to się można zrazić do tych wkładek. Nieudane igły. Może dlatego są takie tanie?
Podobna historia zresztą z Analogisami do Sony XL-15/25 i XL-35/45.
Nie mam na myśli że Analogis ogólnie jest zły tylko że do tych akurat wkładek JVC i Sony są to w mojej opinii lipne produkty.

Mam zapas Shibat do X-1 II, konkurencyjnych do Tonara, ale ty chyba szukasz igły "za stówę max dwie"? :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Zaurid

Wojtek pisze:
12 sie 2024, 09:57
Oprawka jest bardzo charakterystyczna. Kolor odpowiada wersji E.

Kłopot w tym że z Analogisem to się można zrazić do tych wkładek. Nieudane igły. Może dlatego są takie tanie?
Podobna historia zresztą z Analogisami do Sony XL-15/25 i XL-35/45.
Nie mam na myśli że Analogis ogólnie jest zły tylko że do tych akurat wkładek JVC i Sony są to w mojej opinii lipne produkty.

Mam zapas Shibat do X-1 II, konkurencyjnych do Tonara, ale ty chyba szukasz igły "za stówę max dwie"? :)
A te shibaty z twojego zapasu w jakiej cenie? Bo właśnie zamówiłem ale może będzie lepiej u ciebie?
leshekc

Post autor: leshekc »

Witam, a ja się chciałbym podłączyć z moim pytaniem, bo nie do końca zrozumiałem.
Kupiłem wkładkę Victor X1 z oryginalną igłą (napis X-1), i chciałbym do niej zakupić nową igłę.
Moje pytanie: Czy mogę do niej wstawić tę shibatę Tonara czy Jico przeznaczone do X-1/II?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Z praktyki mogę powiedzieć, że tak, choć dobrym pomysłem jest podklejenie oprawki do body wkładki cienką taśmą dwustronną czy czymś w tym stylu.

W sensie - jest tutaj kompatybilność z generatorem mk1, ale oprawka mk2 nie oferuje zbyt wiele trzymania/stabilności ze względu na różnicę w budowie.
Wsparcie finansowe forum
leshekc

Dziękuje ci Wojtku. Będę miał to na uwadze. Na razie brak środków. Może mi się uda znaleźć X-1 bez II.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

leshekc pisze:
07 sty 2025, 20:50
Może mi się uda znaleźć X-1 bez II.
W sensie że zamiennik dedykowany do X-1? Nie ma szans.
Nikt takich nie robił i nie robi, a przynajmniej przez te lata nigdzie nie widziałem takiego produktu.
Wsparcie finansowe forum
leshekc

A ten z pierwszego posta - Analogis? To chyba zamiennik?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Bez różnicy jaki producent, choć igły Analogis nie bez powodu są najtańsze na rynku.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Zaurid

leshekc pisze:
08 sty 2025, 09:31
A ten z pierwszego posta - Analogis? To chyba zamiennik?
Dokładnie analogis :D
Podobno nic ciekawego.
Awatar użytkownika
Zaurid

Pozostaje shibata od tonara, lub eliptyki jico. Chyba kupiłem ostatnią sztukę shibaty od jico. :violin:
https://www.dacapoaudio.com/3590-267656 ... -origin-ch
ODPOWIEDZ