wkładka to wysokopoziomowa https://www.ortofon.com/spu-mono-p-608-n-4556
tylko proszę o opinie praktykantów a nie teoretyków

W sensie tych co już zaryzykowali i sobie przeorali kolekcję czy... ?
OK teraz już wiem czemu HO, pytanie tylko czy wbudowane trafo da lepszy efekt niż Twoje zewnętrzne
Raczej tak.
Te obecne są w ofercie bez zmian od 1989. Tak więc przez vintage należałoby chyba rozumieć stare CG/CA25 z 1948
Nie wiem tylko czy przez unit mieli na myśli generator? Raczej tak.The last cartridge in the series, the C-type, was designed for professional use and could run at 3 grams VTF on 33s. For all types, there was a choice of styli ranging from spherical 95um for old 78s, down to a spherical 25µm for microgroove records. The C-type with 25µm stylus has the same unit as the SPU CG 25 which is still produced today.
Tak. Płyty gramofonowe już od zarania były w stereo, tyle tylko że wkładki i igły początkowo były tylko mono
Jedno jakoś musi wejść w drugie.
Nie.
Wszystkie płyty mikrorowkowe "przyjmą" igłę 25um, więc to nie do końca tak
Samuraj nigdy nie był tani
Lundki są fajne ale przy mono nie ma to aż takiego znaczenia wielkiego, zakres przenoszenia rdzeń amorficzny etc, ten GM gra naprawdę fajnie, tyle że ileż można jechać na pożyczonym
Ale co ma stereo vs mono do tego?
Nie masz czasem na myśli regulacji balansu?
Jak i wszystkie moje SUTy (Technics SH-305MC to nawet 300kHz, też amorficzny), ale czy mówimy o mono, stereo czy kwadro to nie ma to chyba większego znaczenia akurat.
O to mi się rozchodzi.