Cześć
Chcę zakupić jakąś wkładkę z igłą do mojego dp-37f.
Kwota jaką mysle przeznaczyć to tak do około 2000zł może być z małym hakiem
może jakaś MC,
Co myślicie o hanie el?
Słucham rocka dire straits, Pink Floyd, dżem, Tina Turner, Phil Collins, trochę popu
Czyli rozumiem że Hana el będzie współgrać z dp-37f bez większych kombinacji.
A czy mając wzmacniacz Technics su-v620 który posiada wejście phono + uziemienie, będzie to grało czy bez przedwzmacniacza się nie obejdzie?
Poza tym że to dość kiepski wzmacniacz to nie ma on preampa MC, więc z automatu dochodzą nam dodatkowe koszty.
Może wymień go na jakieś Onkyo A-8xx0. Wiele egzemplarzy ma preamp MC, a ceny są nadal przystępne.
A masz jakąś wkładkę teraz w nim zamontowaną ? Najczęściej były tam DL z serii 110, rzadziej 160. Też bardzo dobrze grają. Czasem zużyta jest igła i wystarczy retip, żeby znowu dobrze grały. Duży plus - są do wysokonapięciowe MC, wystarczy wejście "phono".
Do niskonapięciowych MC musi być albo SUT albo odpowiedni przedwzmacniacz.
Dobrze brzmi klasyk DL-103. Bardziej zaawansowana DL-103R gra świetnie, bardzo muzykalnie i masz to szczęście, że nie masz problemu z ramieniem, żeby ją zamontować.
Wybór DL 301 - bardzo dobra wkładka, zarówno MK1, jak i MK2,
Bez dobrego przedwzmacniacza albo SUT szkoda pakować kasę w MC.
Teraz mam wkładkę goldringa 1042g. Niedawno kupiłem tego Denona z tą wkładką. I po wielu kalibracjach uznałem że albo coś robię źle albo igla do wymiany. Bo dźwięk mam lepszy na fonice z wkładką mf102.
Słyszałem że Paweł Nowak z audionowak poleca hane el.
EL można kupić za 1700zł a chyba lepsza od1042g. A sama igła 1042 1500zł.
Paweł poleca hane EL jako pierwszą MC do 2000zł.
No to co radzicie nowa igła 1042g czy nowa HanaEL igła+wkładka? A może inny komplet igła/wkładka. Tak do około 2000zł.
A może być tak że igła dobra a wkładka walnięta?
Przydał by się ktoś z okolic z tym goldringiem żeby sprawdzić.
Nie napisałeś zresztą co jest nie tak z Twoją wkładką/igłą, bo "dźwięk mam lepszy z X" mówi tyle co "tym Peugeot jeździ mi się lepiej niż tamtym Renault".
Równie dobrze może być że preferujesz cieplejsze wkładki z mniejszą rozdzielczością czy detalem
Jestem z Siemianowic Śląskich, okolice Katowic.
Co do igly hmm trudno mi to opisać. Na pewno MF102
na fonice gra czysciej. Goldring na pierwszych utworach gra jakby lepiej a na tych bliżej końca gorzej. Na niektórych utworach wokale jakby charczą.
Jako że w dp-37f nie zauważyłem możliwośći regulacji azymutu, to musiałem podłożyć podkładkę między headshell a wkładkę ale nic to nie dało.
A może być tak że mam zły szablon? https://allegro.pl/oferta/szablon-kalib ... 2051329089
Goldring na pierwszych utworach gra jakby lepiej a na tych bliżej końca gorzej. Na niektórych utworach wokale jakby charczą.
Brzmi jak albo problem z kalibracją (overhang) albo zużyta igła, albo jedno i drugie.
Do wykluczenia opcji igły wystarczy jakakolwiek igła do serii 1000, niekoniecznie 1042.
Jakby był problem z azymutem to byś zauważył problemy między kanałami, a nie po całości.
A jak ustawiasz overhang z pomocą tego szablonu od kroposa? Na podstawie danych fabrycznych i nad szpindlem?