XL-15A kłopot z naciskiem
-
- Gramofon: Sony PS-X75
XL-15A kłopot z naciskiem
Wodzowie!
Zapragnąłem sobie sprawdzić jak gra XL-15A bo w sumie jakoś tak zeszło, że nigdy tej wkładki nie miałem okazji posłuchać na swoim gramiaku (PS-X75). No i przyszła dzisiaj. Założyłem na SH-165 no i zonk. Maksymalnie skręcone obciążenie na ramieniu i bardziej niż 1.05 grama nie da rady jej docisnąć. Wyjmuje, zakładam ponownie, wymienam baterie w wadze i to samo. Wkładka razem z headshell-em waży 18.4 gram. Chyba normalnie. Tylko dlaczego nie moge tego docisnąć? Przecież to zestaw z jakim to chyba oryginalnie było sprzedawane...
Biorę drugi headshell, też SH-165 z Nagaoka MP-100 i zero problemu. Mogę regulować docisk jak potrzeba.
Ma ktoś pomysł co mogłem schrzanić?
Zapragnąłem sobie sprawdzić jak gra XL-15A bo w sumie jakoś tak zeszło, że nigdy tej wkładki nie miałem okazji posłuchać na swoim gramiaku (PS-X75). No i przyszła dzisiaj. Założyłem na SH-165 no i zonk. Maksymalnie skręcone obciążenie na ramieniu i bardziej niż 1.05 grama nie da rady jej docisnąć. Wyjmuje, zakładam ponownie, wymienam baterie w wadze i to samo. Wkładka razem z headshell-em waży 18.4 gram. Chyba normalnie. Tylko dlaczego nie moge tego docisnąć? Przecież to zestaw z jakim to chyba oryginalnie było sprzedawane...
Biorę drugi headshell, też SH-165 z Nagaoka MP-100 i zero problemu. Mogę regulować docisk jak potrzeba.
Ma ktoś pomysł co mogłem schrzanić?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: XL-15A kłopot z naciskiem
Nagaoka MP-100 zresztą jest chyba cięższa od XL-15 więc tym bardziej jest to dziwne.
Nie masz tam jakiegoś dystansu dociążającego założone czy coś?
Nie masz tam jakiegoś dystansu dociążającego założone czy coś?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wszystko wygląda na oryginalne, ale głowy nie dam, że takie jest. Gramofon kupiony we Włoszech cztery lata temu. Odświeżany w GrubaNuta.pl bo ramie czasami dostawało szajby. Typowy objaw podobno przy PS-X75. Teraz jest spokój aczkolwiek nie wszystkie funkcje działają. Na przykład nie wykrywa, że nie ma płyty i antiskatng też nie bangla. Poza tym jest OK i nie mam z nim żdanych problemów. Akurat ramie ma takie, że balans w kanałach mam idealny wręcz więc antiskating mi nie potrzebny.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to, że ktoś kiedyś majstrował przy ramieniu i może jakieś sprężyny inaczej poustawiał. Jest to w ogóle możliwe?
Jedyne co mi przychodzi do głowy to, że ktoś kiedyś majstrował przy ramieniu i może jakieś sprężyny inaczej poustawiał. Jest to w ogóle możliwe?
Ostatnio zmieniony 23 sty 2020, 22:34 przez Obserwator, łącznie zmieniany 2 razy.
- Regsoft
Jeśli masz oryginalną, prawidłowo założoną matę i świecącą żarówkę latarni to trzeba sprawdzić i naprawić lub skalibrować elektronikę. Raczej to jakiś drobiazg ...
To jest Biotracer. Nie ma żadnych sprężyn. AS realizowany jest elektronicznie silnikiem bezpośrednim ramienia. Tym samym co likwiduje rezonans na składowej poziomej czy porusza ramieniem w czasie startu, powrotu czy na żądanie przyciskami. Kalibracja tego silnika nie jest banalna (serwisówka, dwukanałowy oscyloskop i trochę wiedzy) a u Ciebie wydaje się konieczna ...
-
Z tym wykrywaniem płyty to nie jest tak, że światełko z latarni jest wykrywane przez fotorezystor? Na oryginalnej macie są takie plastikowe półprzezroczyste wstawki i przez nie przedostaje się pewnie światło. W sumie w ogóle mi to nie przeszkadza, że nie wykrywa braku płyty, ale jakby się dało to przy okazji sprawdzić i może łatwo naprawić to czemu nie...
Z silnikiem to nie wypowiadam się bo nie wiem. Jedyne co wiem na pewno to, że obroty trzyma idealnie i poziom sygnału w obu kanałach jest ten sam.
Noszę się z zamiarem oddania go w jakieś dobre ręce celem sprawdzenia, ale w GrubejNucie powiedzieli, że niedziałający antiskating to prawdopodobnie wina procesora, który w tym modelu znany jest z tego, że jest nie do dostania - MB8841-327 lub MB8841-209L.
Myślałem o NOMOS, ale tam kolejka okropna i ceny trochę z kosmosu. A może Wy polecicie kogoś, dla kogo PS-X75 to znana konstrukcja? W Grubej Nucie miałem wrażenie, że wcześniej nie mieli doświadczeń z PS-X75.
Z silnikiem to nie wypowiadam się bo nie wiem. Jedyne co wiem na pewno to, że obroty trzyma idealnie i poziom sygnału w obu kanałach jest ten sam.
Noszę się z zamiarem oddania go w jakieś dobre ręce celem sprawdzenia, ale w GrubejNucie powiedzieli, że niedziałający antiskating to prawdopodobnie wina procesora, który w tym modelu znany jest z tego, że jest nie do dostania - MB8841-327 lub MB8841-209L.
Myślałem o NOMOS, ale tam kolejka okropna i ceny trochę z kosmosu. A może Wy polecicie kogoś, dla kogo PS-X75 to znana konstrukcja? W Grubej Nucie miałem wrażenie, że wcześniej nie mieli doświadczeń z PS-X75.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Do Draganta się odezwij 
Wrzuć może foto tej swojej XL-15A na headshellu.

Wrzuć może foto tej swojej XL-15A na headshellu.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Regsoft
Starałem się napisać precyzyjnie w czym problem ...
Silnik ramienia (ten od AS a nie ten od talerza) nie ma obrotów ...
Nie sądzę ...
memberlist.php?mode=viewprofile&u=4603
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wygląda OK.
Tak jak napisałem wcześniej, ten zestaw powinien być jednak lżejszy od SH-165 + MP-100, więc na pewno da się ustalić o co tutaj chodzi
Zważ może obydwa headshelle z wkładkami.
Tak jak napisałem wcześniej, ten zestaw powinien być jednak lżejszy od SH-165 + MP-100, więc na pewno da się ustalić o co tutaj chodzi

Zważ może obydwa headshelle z wkładkami.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Sony XL-15 + Sony SH-165 -> 18.14 gram
Nagaoka MP-100 + Sony SH-165 -> 19.37 gram
Tak teraz jeszcze sprawdziłem. MP-100 + SH-165 daje się docisnąć na 2.24 grama i dalej już nie da rady. Odważniki dokręcone na maksa do osi ramienia.
Nagaoka MP-100 + Sony SH-165 -> 19.37 gram
Tak teraz jeszcze sprawdziłem. MP-100 + SH-165 daje się docisnąć na 2.24 grama i dalej już nie da rady. Odważniki dokręcone na maksa do osi ramienia.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No dobra... a overhang masz na obydwu taki sam?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
W instrukcji od wkładek XL-15/35/45 jest napisane, że igła ma być dokładnie 49 mm od punktu styku headshell-a z ramieniem. Tak ustawiłem dla obu wkładek. Nagaoka jest wkładką dłuższą niż XL-15 i z tego powodu nieco wystaje poza obrys headshell-a. To by miało aż takie znaczenie?
- Regsoft
Przepraszam za pytanie, ale czy przeczytałeś w instrukcji jak się ustawia ramię w X75?
Przeczytałem ten wątek parę razy i albo nie mogę zrozumieć o czym piszesz albo coś robisz niewłaściwie.
Odważniki?
Ile ich masz jeden czy dwa?
Powyżej 19g (wkładka + headshell) należałoby wkręcić dodatkowy lub liczyć się z mniejszym naciskiem ...
Dobrze rozumiem, że w trybie kalibracji ramienia (przekręcona stopka, winda opuszczona, ramię zaraz przy stopce poniżej punktu podparcia) nie uzyskujesz równowagi kręcąc mechaniczną przeciwwagą na końcu ramienia?
PS. Sam nacisk ustalasz pokrętłem na panelu (wraz z AS który realizuje się tak jak wspominałem).
To by się zgadzało ...Obserwator pisze: ↑24 sty 2020, 00:23MP-100 + SH-165 daje się docisnąć na 2.24 grama i dalej już nie da rady
Przede wszystkim masz to w instrukcji od gramofonu ...
49mm od igły do końca ramienia niezależnie od wkładki.
Oczywiście wkładka może wystawać poza obrys headshell.
Przy okazji uprzedzam, że zastępcza igła sferyczna do XL-15 gra tak fatalnie, że srodze się rozczarujesz (w porównaniu do MP-110).
Wrzuć mu eliptyka ND25e (może być zastępczy) aby z niej zrobić XL-25 (różnią się tylko igłą) bo inaczej o nawiązaniu walki z Nagaoka nie ma mowy ...
Zerknij na ofertę Wojtka: viewtopic.php?p=277820#p277820
W zasadzie to jest to wątek gramofonowy a nie wkładkowy ...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
OK.
Siłą rzeczy środek masy może być nieco inny dzięki temu

W sumie tak, jeśli faktycznie to kwestia kalibracji ramienia.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum