jaka wkładka do philips AF-887

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
wit

Post autor: wit »

witam.
philips 887 -nieoryginalny koszyczek -troszkę cięższy (obecny koszyczek waży 7g) wiec i masa efektywna ramienia minimalnie większa. jaką wkładkę radzicie?

obecnie w philipsie 887 siedzi "na próbę" stara polska mf104 -ale... beznadzieja.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

jaka wkładka do philips 887

Post autor: Wojtek »

Ten nieoryginalny koszyk to co to konkretnie jest? Tonar 3092 może? Możesz zrobić foto?
Pytanie czy headshell ten ma tylko jeden punkt mocowania śrub czy też są to szparki umożliwiające przesuwanie pozycji wkładki :)
To jest ważne gdyż w oryginale stosowano headshell z tylko jednym punktem montażu, co dość mocno ogranicza wybór wkładek (bo musi zgadzać się overhang).

Do Phillipsa chyba najlepiej sięgnąć po wkładkę Phillipsa z serii GP-4xx, jednakże tu jedynie rynek wtórny wchodzi w grę.

Alternatywnie do tego ramienia idealnie powinien się wpasować Ortofon OM :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
wit

Re: jaka wkładka do philips AF-887

koszyk jest samoróbka. ma szczeliny.
do philipsa żaden zamiennik nie pasuje. musi być oryginał -praktycznie nieosiągalny. koszt zakupu i wysyłki oryginalnego philipsowskiego headshell wyższy niż koszt zakupu gramofonu (gramofon mam używany)
Załączniki
koszyk1.JPG
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

wit pisze:do philipsa żaden zamiennik nie pasuje. musi być oryginał -praktycznie nieosiągalny.
Wiem. Igły GP-400 II chyba są nadal dość powszechne, pozostałe zależy jak się trafią :)
wit pisze: koszt zakupu i wysyłki oryginalnego philipsowskiego headshell wyższy niż koszt zakupu gramofonu (gramofon mam używany)
I.... co z tego?
Jakbyś dostał gramofon w prezencie, za friko, to nic byś do niego nie dokupił bo przekroczyłoby to poniesiony koszt (a raczej jego brak)? :)

Tak czy siak, nie ma problemu, jesteś zdolny i zrobiłeś samoróbkę :) Powinieneś uruchomić produkcję "na zamówienie" i zacząć własny handel ;)

W takim razie zostaje Ortofon jako taki swoisty pewniak do tych gramofonów. Zresztą, nie wiem nawet ile jesteś gotów wydać za nową wkładkę :)
Wsparcie finansowe forum
wit

dziękuję.

powiedzmy do 5 stów mogę wydać. o ile to ma sens -a wkładka "zabrzmi" w tym gramofonie...

jeśli nie będzie różnicy pomiędzy tańszą i droższa... jeśli do lepszej wkładki gramiak jest zbyt kiepski -to nie ma sensu przepłacać.

docelowo będę robił "lepsiejszy" gramiak DIY -i droższa wkładka ewentualnie do niego przewędruje z filipka...

za filipka dałem niecałą stówę -za koszyk w sumie syfiaty kawałek plastiku nie chciałem dawać drugiej... wolałem przyszoszczędzić na lepszą wkładkę ...

obecnie -po dokładniejszej kalibracji (wbudowana w Philipka waga i skala antysatingu przekłamują) -z użyciem płyty testowej i wagi nawet i MF-ka zaczęła sensownie grać...
choć np. do regi bias którą mam w drugim gramiaku -starym polskim Bernardzie mf-ce i filipkowi daleko...

proszę o dalsze rady.
-i ewentualne porównanie jak ma się dźwiękowo doradzana wkładka do regi bias. bo do MF-ki -chyba nie ma sensu porównywać...

reszta toru wzmak luxman LV 105u (bez preampa gramofonowego -bo ma wejście phono) i kolumny alr-jordan entry 5m

aha -dorobiony koszyk jest metalowy -dural. O ile ma to znaczenie przy doborze wkładki. I jest zamontowany do ramienia na stałe... w sensie, że nie jest "szybko wymienny" jak oryginał.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Tak sobie teraz myślę i mam następujące pytanie: jaką masz pewność, że twój samorobny headshell jest zgodny geometrycznie z oryginałem?
Bo jeśli tu jest zonk to nie wiem czy jest za bardzo sens w bawienie się tym :)

Raczej najlepiej z tym ramieniem dogadają się wkładki lekkie, o miękkim zawieszeniu, tym bardziej że masz cięższy headshell.
A w takiej sytuacji znowu pukają do drzwi Ortofony OM, model 10 najlepiej :)

Chyba nie łatwo będzie wybrać wkładkę w budżecie do 500 złotych, która byłaby świetna do zmodyfikowanego Phillipsa, a potem także do nieokreślonego DIY tworu :) Przynajmniej ja bym na to tak nie patrzył.

Można by wymieniać więcej starych i nowych wkładek z wysoką podatnością, ale w niektórych przypadkach obawiam się, że nie byłbyś w stanie dobrze skalibrować wkładki do ramienia, a to oczywiście też mija się z celem.

Pickering V-15/Stanton 500, Pickering XV-15, Shure V15 czy może nawet AT-12/13 byłyby dobrą propozycją do AF-877, ale tak jak pisałem, ryzykowna sprawa.
Wsparcie finansowe forum
wit

mój robiony headshell jest z dokładnoscią do 1mm zgodny z oryginałem -dostałem dokładne zdjęcia oryginału włącznie z linijką w tle..
ponadto niby dlaczego ma być zgodny -co gramofon -to inne wymiary ramion itd. i zazwyczaj działają.
ważne jedynie żeby geometria dała się ustawić -a się daje.

philipek z mf104 -ramię ma rezonans boczny 8Hz. -pionowy (wertykalny) 10-12Hz. -zmierzone płytą testową. boczny jest niższy -pewnie z powodu specyfiki łożyskowania ramienia -łożyskowanie pionowe -kiełki -poziome -jakieś kulowe..

twór DIY jest określony -podstawowe ramię będzie ciężkie -długie 12 lub 14cali też DIY.
drugie ramię będzie 8cali mikro seiki od polskiego G-601.

czyli będą mocno różne wymagania co do wkładek.

ale.... na razie dobieramy wkładkę do philipsa.
późniejsze przełożenie do DIY -to ewentualna alternatywa.
a modyfikacja -praktycznie niecałe 2g większa masa efektywna ramienia niż oryginał. czyli wpływ modyfikacji znikomy -minimalnie przesuwa rezonas w dół..
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

wit pisze:mój robiony headshell jest z dokładnoscią do 1mm zgodny z oryginałem -dostałem dokładne zdjęcia oryginału włącznie z linijką w tle..
OK, w takim razie spoko, chociaż ten 1mm... no dobra, ważne że się sprawdza :)
wit pisze:ponadto niby dlaczego ma być zgodny -co gramofon -to inne wymiary ramion itd. i zazwyczaj działają.
Chodziło mi tylko i wyłącznie o zgodność geometryczną z oryginałem, czyli wysokość, pozycje dziur, kąty, itd.
Skoro to jest spełnione to jest w porządku, wiadomo :)
wit pisze:ważne jedynie żeby geometria dała się ustawić -a się daje.
No.., na boki to już sobie wkładki nie przesuniesz, prawda? :) Dlatego dobrze, że headshell jest poprawnie wykonany i nie trzeba się martwić o takie rzeczy.

Ja już się co do wkładek wypowiedziałem.
Wsparcie finansowe forum
wit

na boki mogę wkładkę przekręcić -około +/- 5 stopni. - -i zmieniając kąt wkładki igła może się na boki przesunąć około +/-2mm ,

samo przesuniecie wzdłużne wkładki w wycięciach -przesuwa ją pod katem do ramienia -wiec też i naboki.
a jeśli zajdzie konieczność dodatkowej korekty overhang -w ostateczności mogę cały koszyczek wsunąć głębiej -płycej na rurke ramienia -i wywiercić nowy otworek pozycjonujący -lub tylko zacisnąć śrubka... wiec mogę praktycznie w każdą stronę -choć w niektóre to ciut kłopotliwe.

A
dlaczego piszesz nawet AT 12/13 ???
-w sensie, że parametry może się spasują ale są na styk?
-czy w sensie, że nawet może warto szarpnąć się na ciut droższą niż poprzednie?
znaczy się lepiej to AT 13 -czy gorzej?

pytam -bo namierzyłem używkę ...

a jest na allegro wkładka philips 500 -

http://allegro.pl/wkladka-philips-500-p ... 51387.html

warto? czy lepiej AT 13ea ?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Podumałem jeszcze trochę i w sumie wybranie AT-13 nie byłoby takim głupim pomysłem do tego Phillipsa.
Co do Twoich pytań to obawiałem się początkowo, że parametrowo może być na styk, ale teraz myślę, że nie powinno być problemu.
wit pisze:pytam -bo namierzyłem używkę ...
Heh, to są mega powszechne wkładki :)
wit pisze:warto? czy lepiej AT 13ea ?
Sam wiesz jaka jest sytuacja z igłami do Phillipsów :) Czy GP-500 jest lepsza od AT-13? Nie.
Wsparcie finansowe forum
wit

nie bardzo wiem jak jest z igłami do philipsów...
philipsa mam dopiero od miesiąca -a uruchomiłem 3 dni temu- i dopiero zdobywam o nim wiedzę.

"od zawsze" -z kilkuletnią przerwą używałem troszkę "poprawionego" polskiego bernarda 464 z różnymi wkładkami... ostatnio z regą bias. gra bardzo fajnie. Ale i w Bernardzie igieł nigdy nie zmieniałem -tylko całe wkładki. W małym sklepiku elektronicznym w moim mieście -jeszcze z 5 lat temu leżały różne NOWE MF-ki po kilkanaście zeta... potem chcąc poprawić dźwięk kupiłem wkładkę regi. w międzyczasie na kilka lat gramofon trafił na pawlacz... niedawno zmieniałem wzmacniacz -i okazało się, że ma wejście phono -ściągnąłem Bernarda z pawlacza-posłuchałem... i "wsiąkłem" ... winyl kontra cd -winyl ma swój smaczek -jak dla mnie muzyka z winyla żyje -a cd -sterylne czyste ale... sztuczne. inne.

uszkodzonego philipka (jak i 3 inne uszkodzone gramofony) kupiłem... na części do zrobienia swojego gramofonu DIY
-ale okazał się zbyt ładny -a wszystko ruszyło po podlutowaniu urwanego przewodu -i zrobiło mi się go zwyczajnie szkoda demontować -do starych urządzeń podchodzę trochę sentymentalnie -nie lubię niszczyć -jak można reaktywować. więc philipek dostał swoją szansę...
ramię philipsa wygląda na dość lekkie -niestety nie znam masy efektywnej.

dziękuję za rady. każdy kawałek wiedzy się przyda.
wit

a jeszcze jedno spytam... nie wiem czy dobrze myślę... w oryginale -fabrycznie philips 887 obsadzany jest wkładką GP400 i pochodnymi -wszystkie o podatności 20.

bardzo chwalona AT 440 MLa ma podawaną podatność 10 -więc raczej do ciężkich ramion-a nie do philipka... tylko, że przeglądając net spotkałem opinie, że w rzeczywistości ma około 20... a jeden z Kolegów z forum audiostereo pisał, że ma AT 440MLa w philipsie -co prawda innym niż mój modelu -ale z dokładnie takim samym ramieniem. i że gra ładnie.

mój cięższy od oryginalnego koszyczek przesuwa troszkę wymagania w stronę mniej podatnych wkładek? -wiec może i z AT440MLa by się zgrało? cenowo wiele nie przekracza budżetu -można ją nową dostać za 550zł -z przesyłką w cenie...
ma sens AT 440MLa do philipsa 887 -czy to bezsensu?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

wit pisze:mój cięższy od oryginalnego koszyczek przesuwa troszkę wymagania w stronę mniej podatnych wkładek?
Żeby tak było to byś jeszcze musiał dociążyć tył, a nie tylko przód. Pamiętaj, że mniej podatne wkładki są z reguły też cięższe.
wit pisze:bardzo chwalona AT 440 MLa ma podawaną podatność 10 -więc raczej do ciężkich ramion-a nie do philipka... tylko, że przeglądając net spotkałem opinie, że w rzeczywistości ma około 20...
Tu nie chodzi o opinie. Audio Technica po prostu trochę inaczej mierzy dynamiczną podatność niż pozostali producenci, stąd te różnice.
AT robi to dla 100Hz, reszta świata dla 10Hz. Stąd to co AT podaje jest faktycznie relatywnie do 10Hz wyższą wartością.
Czy jest to tak naprawdę około 20 przy 10Hz, tego nie skomentuję, ale zgadzam się, że de facto jest to więcej niż 10.
wit pisze:ma sens AT 440MLa do philipsa 887 -czy to bezsensu?
Czy ja wiem... zagrać raczej zagra, ale byłaby to już naprawdę jazda po bandzie jeśli chodzi o "zgranie" z tym ramieniem.

Za bardzo kombinujesz, moim zdaniem.
Wsparcie finansowe forum
wit

lubię kombinować. ;)

w końcu bez kombinowania cieszyłbym się fabrycznym bernardem 464 i nie myślał o poprawie.
Kombinowałem... -i bernard ma przerobione okablowanie i wkładkę rega bias -gra bardzo fajnie...

ale lubię kombinować -więc kombinuję dalej - philipka.
dzięki serdeczne. pozdrawiam.

nie wiesz przypadkiem jaka jest masa efektywna ramienia philipsa 887 ? -takie samo ramie ma 877 , 977
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

wit pisze:takie samo ramie ma 877 , 977
A raczej AF-777 i AF-977. Wszak jest to ta sama seria, stąd nic dziwnego.

Masa efektywna? 11g, liczone razem z oryginalnym headshellem.
Tak więc oryginalnie ramię jest akurat na granicy między lekkimi, a średnimi ramionami.
Z tego też wynika ta "jazda po bandzie" z AT-440MLa.

Cóż, jeśli lubisz kombinacje i jesteś gotów na wydatek to najwyżej weź tą AT-440MLa.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ