Wkładka Sony XL-20 - jaka igła?
-
Wkładka Sony XL-20 - jaka igła?
Witam wszystkich na forum.
Historia jakich wiele, posiadam Sony PS-X45 kupionego w sumie w ciemno i naprawdę ( za te pieniądze ) w nie złym stanie, miał być na początek ale zostanie na dłużej. Polerka pokrywy oraz nowy smar w windzie i będzie jak z sklepu.
Jedynym mankamentem tego gramofonu była uszkodzona igła w wkładce którą wymieniłem na pierwszą dostępną czyli na igłę z Wamat. Jak już wcześniej pisałem soniak zostaje i tu pojawia się pytanie, czy zachować oryginalną wkładkę XL-20 i pokusić się o lepszą igłę, czy szukać nowej wkładki?
Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o koszty, nowa igła Astatic to +-150zł, nowa wkładka to w moim przypadku góra 300zł.
Jakie są wasze opinie o wkładce XL-20?
Historia jakich wiele, posiadam Sony PS-X45 kupionego w sumie w ciemno i naprawdę ( za te pieniądze ) w nie złym stanie, miał być na początek ale zostanie na dłużej. Polerka pokrywy oraz nowy smar w windzie i będzie jak z sklepu.
Jedynym mankamentem tego gramofonu była uszkodzona igła w wkładce którą wymieniłem na pierwszą dostępną czyli na igłę z Wamat. Jak już wcześniej pisałem soniak zostaje i tu pojawia się pytanie, czy zachować oryginalną wkładkę XL-20 i pokusić się o lepszą igłę, czy szukać nowej wkładki?
Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o koszty, nowa igła Astatic to +-150zł, nowa wkładka to w moim przypadku góra 300zł.
Jakie są wasze opinie o wkładce XL-20?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Wkładka Sony XL-20 - jaka igła?
Dobry podstawczak z epoki (1980).
Nie kupisz lepszej wkładki z takim budżetem - co najwyżej będzie inna, ale nadal obracamy się w tej samej klasie.
Thakker też oferuje igły do tego modelu.
Nie kupisz lepszej wkładki z takim budżetem - co najwyżej będzie inna, ale nadal obracamy się w tej samej klasie.
Thakker też oferuje igły do tego modelu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dzięki za szybką odpowiedź.
Wybór padła na ASTATIC PKG SO 116-7D z ebaya (97zł z przesyłką), za dwa tygodnie powinna dojść to zobaczymy.
Wybór padła na ASTATIC PKG SO 116-7D z ebaya (97zł z przesyłką), za dwa tygodnie powinna dojść to zobaczymy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wiesz co... zamiast sferyka z USA już lepiej byłoby brać eliptyka z Niemiec.
Czym się kierowałeś przy wyborze?
Czym się kierowałeś przy wyborze?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
z 3-ch pasujących igieł wybrałeś najsłabszą???
Napisz szybko do Eda dopłać ok 40zł i będziesz miał fajnego eliptyka
https://www.ebay.pl/itm/SONY-ND-30E-pho ... Sw0UdXs16n
https://www.ebay.pl/itm/PHONOGRAPH-NEED ... SwMtxXs2Fh
pierwsza zalecany nacisk to 1,5g druga 1-2g
Napisz szybko do Eda dopłać ok 40zł i będziesz miał fajnego eliptyka
https://www.ebay.pl/itm/SONY-ND-30E-pho ... Sw0UdXs16n
https://www.ebay.pl/itm/PHONOGRAPH-NEED ... SwMtxXs2Fh
pierwsza zalecany nacisk to 1,5g druga 1-2g
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czyli jedno i to samo tak jakby

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Decydowała cena i moje doświadczenie czyli nie miałem zielonego pojęcia, gdyby opis igły był szerszy i zauważył różnice to może...
Zapytałem się o wymianę, zobaczymy.
Dzięki za zwrócenie uwagi.
Zapytałem się o wymianę, zobaczymy.
Dzięki za zwrócenie uwagi.
-
- StarRock
Ostatnio nic nie grałem, bo zrobiłem mały przegląd gramofonu i przesmarowałem silnik, windę oraz co się dało (dzięki Łukasz).
Ale przede wszystim mając samo body, czekałem na igły od Eda, polecone przez Missego (dzięki Marek).
Wreszcie, są, a ta pierwsza z nich zagrała.
Choć to pierwsze podrygi.....instrumenty oderwały się od się, a dźwięk pełniejszy, głębszy, trącący większą naturalnością. Wojtek napisał, że ta wkładka dobrym podstawczakiem z epoki. No to zazdraszczam kolegom, bo u nich one w szufladach, a wiszą te po liceach, nie mówiąc o tych po studiach.
Jednakże zadowolonym usłyszawszy XL-20, odstawiam AT-13. Trza będzie zorgować (to babcia) kasę na coś po liceum (na razie).

Ale przede wszystim mając samo body, czekałem na igły od Eda, polecone przez Missego (dzięki Marek).

Jednakże zadowolonym usłyszawszy XL-20, odstawiam AT-13. Trza będzie zorgować (to babcia) kasę na coś po liceum (na razie).