Igła do Technics SL-1210MK2 Ortofon DJ S czy 2M Red

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
mixchris

Igła do Technics SL-1210MK2 Ortofon DJ S czy 2M Red

Post autor: mixchris »

Najpierw chciałbym się przywitać, gdyż jest to mój pierwszy post, także Witam Wszystkich :)

Jakiś czas temu wyciągnąłem jednego ze swoich Technics'ów na których grywałem swego czasu w klubach. Naszła mnie nostalgia, by odkurzyć trochę sprzęt, ale tym razem chciałbym słuchać płyt. Zastanawiam się nad nową wkładką. Gramofon jest podłączony do Pionner NC-50DAB a muzyka płynie z głośników Pylon Sapphire 25. Obecnie mam igłę Ortofon DJ S (OM) która ma już ponad 13lat, ale gra nie najgorzej... tak mi się wydaje, nie ma żadnych trzasków, gładko sunie po rowku i działa przy dedykowanym obciążeniu. Szukam igły max do 400zł która będzie miała sporo dołu, ciepła i dynamikę, by ogarnąć szybszą muzykę elektroniczną. Przede wszystkim czy usłyszę różnicę, gdy kupie nową, bo może wystarczy jak zmienię wkładkę na DJ E (ponoć eliptyczny szlif lepiej brzmi) Zastanawiam się nad igłą Ortofon 2M Red czy zagra lepiej od mojej aktualnej, "słyszalnie" lepiej? Muzyka, jaką zmierzam słuchać to szeroko pojęta muzyka elektroniczna z mocnym basem trochę POP'u i klasyczny Rock.

Pomożecie?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Igła do Technics SL-1210MK2 Ortofon DJ S czy 2M Red

Post autor: Wojtek »

A planujesz "grać" na płytach czy ich słuchać?
mixchris pisze:
29 kwie 2018, 10:32
Zastanawiam się nad igłą Ortofon 2M Red czy zagra lepiej od mojej aktualnej, "słyszalnie" lepiej?
A to jest coś takiego jak "niesłyszalnie lepiej"? Brzmi bezsensownie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
mixchris

Nie, na nowej igle nie będę grał, szukam igły do słuchania. Słyszalnie... niesłyszalnie, chodzi o to, czy warto dopłacać do droższej igły przy moim sprzęcie i muzyce, jaką zamierzam słuchać.
Awatar użytkownika
songo

Post autor: songo »

mixchris pisze:
29 kwie 2018, 17:53
Nie, na nowej igle nie będę grał, szukam igły do słuchania. Słyszalnie... niesłyszalnie, chodzi o to, czy warto dopłacać do droższej igły przy moim sprzęcie i muzyce, jaką zamierzam słuchać.
Moja z kolei rada jest niezmienna. Masz trochę próbek różnych wkładek/igieł na YT. Posłuchaj. Może któraś Cię urzeknie i postanowisz coś zmienić. Każdy słyszy inaczej, każdy dąży do czegoś innego. Więc coś, co brzmi „słyszalnie lepiej” dla Ciebie, niekoniecznie musi tak brzmieć dla mnie. I odwrotnie.

W sumie jeśli wszystko Ci pasuje w brzmieniu Twojego zestawu, to chyba nie warto nic zmieniać? Lepsza będzie inwestycja w płyty.
mixchris

songo pisze:
29 kwie 2018, 21:11
W sumie jeśli wszystko Ci pasuje w brzmieniu Twojego zestawu, to chyba nie warto nic zmieniać? Lepsza będzie inwestycja w płyty.
Tak, to dobra rada ale nie wiem jak może brzmieć inna igła. Spoko, dzięki za radę z YT na pewno daje to jakiś pogląd nie omieszkam posłuchać.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

songo pisze:
Moja z kolei rada jest niezmienna. Masz trochę próbek różnych wkładek/igieł na YT. Posłuchaj.
To nie jest zbyt dobra rada :(

mixchris:
Odstaw DJskie Ortofony i postaw na Shure M44G.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
songo

Wojtek pisze:
30 kwie 2018, 08:26
songo pisze:
Moja z kolei rada jest niezmienna. Masz trochę próbek różnych wkładek/igieł na YT. Posłuchaj.
To nie jest zbyt dobra rada :(
Zawsze można brać w ciemno. Kto co lubi. :>
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

songo pisze:
30 kwie 2018, 10:40
Wiesz, jak to jest klip gdzie mamy bezpośredni zgryw z preampa to jeszcze "jak Cię mogę" bo może to oddać charakter wkładki (choć potem u nas i tak nie zagra to tak samo, siłą rzeczy), ale jak to jest typowe nagranie przez mikforon telefonu czy lustrzanki dźwięku płynącego z kolumn to wybacz, ale bądźmy poważni :)

Ogólnie analiza odsłuchowa sprzętu audio przez youtube jest arcy-zabawna :)

Gdybym na tej podstawie wybierał które wkładki warto/niewarto kupić to wiele fajnych modeli by mi przeszło bokiem.
Już nie wspominając o tych co na YT póki co nie uświadczysz.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
songo

Wojtek pisze:
30 kwie 2018, 10:51
songo pisze:
30 kwie 2018, 10:40
Wiesz, jak to jest klip gdzie mamy bezpośredni zgryw z preampa to jeszcze "jak Cię mogę" bo może to oddać charakter wkładki (choć potem u nas i tak nie zagra to tak samo, siłą rzeczy),
Identycznie być może nie zagra. Ale porządne nagranie daje bardzo duże przybliżenie. I jest do dużo lepsze, niż zakup „na wiarę”, bo wrażenia odsłuchowe (przepraszam za truizm) to rzecz bardzo indywidualna.
Wojtek pisze:
ale jak to jest typowe nagranie przez mikforon telefonu czy lustrzanki dźwięku płynącego z kolumn to wybacz, ale bądźmy poważni :)
Hej… Przecież wiadomo, że wszystko trzeba robić z głową! Nawet nie chodzi o nagrania komórą z 200 metrów w pobliżu budowy marketu. Sporo część klipów jest źle nagrana, za cicho, za głośno, ze zniekształceniami etc. Ale można też znaleźć dużo dobrych i te jak najbardziej są świetną pomocą przy wyborze sprzętu.
Wojtek pisze:
Ogólnie analiza odsłuchowa sprzętu audio przez youtube jest arcy-zabawna :)
Cóż, pozwolę sobie na odmienne zdanie (z zastrzeżeniami j.w.).
Wojtek pisze:
Gdybym na tej podstawie wybierał które wkładki warto/niewarto kupić to wiele fajnych modeli by mi przeszło bokiem.
Już nie wspominając o tych co na YT póki co nie uświadczysz.
Ja tam się nie znam. Ale chyba ciężko podjąć decyzję o zakupie wkładki na podstawie klipów YT, których nie ma. :D
mixchris

Wojtek pisze:
30 kwie 2018, 08:26
mixchris:
Odstaw DJskie Ortofony i postaw na Shure M44G.
Widzę że ten Shure ma bardzo zbliżoną specyfikację do mojej wkładki Ortofon DJ S i też ma sferyczny szlif, czy eliptyczne igły nie grają lepiej?
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Możesz do niej założyć igłę eliptyczną N44e lub N55e, są różni producenci do wyboru.
viewtopic.php?t=8952

2MRed wymaga posłuchania (nie na YT), wkładka ma specyficzny dość rodzaj strojenia. Warto o tym wiedzieć, a niekoniecznie usłyszysz to z plików oraz ze zgrania obcego toru.
ODPOWIEDZ