Prosił bym o usystematyzowanie nieco mojej wiedzy - być może z pożytkiem dla potomnych

Rozumiem że obecnie produkowana jest seria wkładek typu AT95, 100, 120, 440... nie pisze tu o igłach - tylko generatorach.
Dawniej były produkowane wkładki AT 12, AT 13 ...
Były też inne wkładki i serie... czy mógłby ktoś podesłać jakiegoś linka, albo w skrócie opisać jakie to były wkładki - zwłaszcza te starsze, oraz jak zmieniała się ich jakość czy wpływ na odtwarzaną muzykę (np. AT 12 - niższa półka od AT13 itp... czy np. ta wkładka bardziej do basów, a ta szczegółów...
Pytam, bo ciągle jeszcze szukam swojej "drogi smoka", a jest wiele detali, na których można polecieć, ostatnio np. dowiedziałem się - że lepiej zabrzmi zestaw (wkładka i igła), nawet nieco niżej stojąca w szeregu, ale mniej wymagająca pod względem ustawień. Chodziło o porównanie at120 i 440 ML - przyjąłem do wiadomości że nie mam możliwości ustawienia wysokości ramienia, w związku z tym 440ML, może nie wykazać całości swoich możliwości i wystarczy AT120. Ale teraz czytam w wątku obok zachwyty nad wkładkami starszymi, no i mam mętlik w głowie.
Jak to Panowie jest?
Od razu mówię że nie mam pokoju dostoswanego stricte do słuchania i sprzętu hi-end. Ot, stabilne obroty na gramku, wzmacniacz rotela (co prawda z regulacją parametrów preampa) i kolumny - dla mnie bardzo dobrze grające (widzę instrumenty w różnych miejscach pokoju, dźwięk jest czysty, dokładny, kiedy trzeba, trzepnie basem).
Pomożecie