Nacisk igły w systemie T4P (SL-QD33)

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
spanish_inq
Gramofon: Technics SL-QD33

Nacisk igły w systemie T4P (SL-QD33)

Post autor: spanish_inq »

Cześć,

sprawiłem sobie wagę Ortofona, żeby z ciekawości sobie zobaczyć, czy jest dobrze (i żeby mieć na przyszłość).
Przeciwwagę mogę regulować w zakresie 1-1.5, obecnie podziałka na 1.25.
Z każdą z posiadanych igieł waga wskazuje, że nacisk jest mniejszy niż 1.25, po lekkim dociśnięciu waga szybko opada,
nie waha się w okolicach równowagi, więc pewnie sporo mniej. Ustawiłem na samym końcu wagi, w kierunku 1.0, jest jak widać poniżej.

Doczytałem: " They also all play at a nominal 1.25gm playing weight. "
http://p-mount.net/apps/faq/

Pytanie, czy regulować tak przeciwwagą, aby nacisk wyszedł 1.25? (instrukcja gramofonu mówi 1.25+/-0.25).
malynacisk.jpg
Edit: Zmieniłem. Dopiero w skrajnym położeniu przeciwwagi, tzn. 1.5, udało mi się wagę ustabilizować w okolicy 1.25. Mam wrażenie,
że niskie tony są fajniejsze, słychać też więcej na słuchawkach niż przedtem mam wrażenie, takie małe dodatki, tu cichutki talerz, etc.
tam, gdzie go wcześniej nie słyszałem. Może to subiektywne, ale wydaje mi się, że jest lepiej.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Nacisk igły w systemie T4P (SL-QD33)

Post autor: Wojtek »

Na moje oko to źle ważysz.

Punkt styku igły z wagą powinien być na równi z powierzchnią płyty.
Możliwe że w Twoim wypadku wystarczy zdjąć gumową matę z talerza.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
spanish_inq

To będzie miało znaczenie? Wydaje mi się, że jeżeli w ogóle, to marginalne. Jedyne, co będzie różne, o bardzo niedużą wartość to długość ramienia i kąt, ale sprawdzę po pracy :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Oczywiście pomijam kwestię tego że gramofon musi trzymać poziom :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Ważenie igły przy tym ramieniu, mocowaniu t4p oraz igle w ogóle jest marginalne własnie z założenia.
Oczywiście po ustawieniu można to zrobić dla poprawy humoru i zwykłego sprawdzenia. Natomiast sam gramofon umożliwia to w pełni i bez potrzeby użycia wagi zewnętrznej.

Osobiście tego nie robię mając co prawda inne mocowanie, ramię i igłę. Natomiast obecnie posiadam "bezdziurkowe bo rezonans" urządzenie EW PiD PSX60 co pozwala na precyzyjne b.ustawienie nacisku igły, więc może dlatego sobie nie zawracam głowy. Nawet mi padła bateria w wadze i nic sobie z tego nie robię :D
spanish_inq pisze: i kąt
Kąt niby czego? Trzech podstawowych parametrów geometrii w tym gramofonie się nie ustawia, bo są nie ustawialne, a ich ustawienie jest default fabrycznie.
Ramię, które pozwoli się tobie wyżyć :D to SME, Jelco, Stabi, Dynavector i parędziesiąt innych.
http://highfidelity.pl/@main-1681&lang=
Awatar użytkownika
spanish_inq

darkman pisze: Kąt niby czego?
Wkładki/igły względem wagi; ramię obraca się względem mocowania przy podnoszeniu/opuszczaniu, więc momenty sił/nacisk mogą się bardzo niewiele różnić w zależności od tego jak waga będzie ustawiona względem igły, ale wg mnie właśnie nieistotnie, ze względu na znikome wartości tych różnic z gumową nakładką na talerz i bez niej. Chodzi mi o te kąty, a nie regulację ramienia, która tak jak napisałeś w tym modelu nie istnieje.

Istnieje natomiast możliwość regulacji przeciwwagi, dlaczego więc tego nie sprawdzić i nie ustawić na ponoć optymalne 1.25? U mnie było ~1.0, zabrakło wagi, żeby to pokazać :)
darkman pisze: Natomiast sam gramofon umożliwia to w pełni i bez potrzeby użycia wagi zewnętrznej.
Wg mnie waga pokazała, że wskazanie przeciwwagi jest "oszukane" i nie jest to 1.25 wskazywane przez podziałkę. Poszukałem też trochę na forum i znalazłem co najmniej jeden wątek, w którym autor pisze, że właśnie na dopiero w skrajnym położeniu przeciwwagi (1.5) na wadze uzyskał ~1.25.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

No to deal :D Moim zdaniem to fetysz.
spanish_inq pisze: w którym autor pisze, że właśnie na dopiero w skrajnym położeniu przeciwwagi (1.5) na wadze uzyskał ~1.25.
Jestem pełen szacunku dla wyobraźni i determinacji autora. Na prawdę.

Pewnie jest fun jest zabawa. Nic mi do tego, ale koń jaki jest każdy widzi.
Aptekarz z Waści :D
Sonicznie to może być rewolucja 8-)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Nie no jeśli faktycznie jest przekłamanie to warto to podregulować ;)

Niektórzy producenci wkładek T4P (Ortofon, Elac) trochę oszukiwali bo niby to oficjalnie w papierach trzymali się standardowego nacisku 1.25g, a te same igły w odpowiednikach z mocowaniem 1/2'' już np. miały podawane optimum na 1.5g :morda:
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
spanish_inq

A więc jest tak: bez gumowej podkładki waga jest bardzo dobrze zrównoważona na 1.25.
A skala na przeciwwadze jest nawet za 1.5.
rownowaga.jpg
skalaprzeciwwagi.jpg
A teraz przydałaby się jeszcze jedna waga, żeby zobaczyć, czy to przypadkiem moja nie kłamie :lol:
Awatar użytkownika
spanish_inq

Jeszcze mały update: ustawienia przeciwwagi zgadzają się z pomiarem wagą dla oryginalnej igły Technics :)
Zmiana igły na Thakker/Wamat (najwyraźniej są lżejsze) zmienia nacisk na około 1.0, a pewnie mniej (przeciwwaga musi być ustawiona za podziałką 1.5, żeby osiągnąć 1.25 na wadze.)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Skoro igły odbiegają od standardu to nic dziwnego że nie wychodzi 1.25g.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ