Wymienić wkładkę czy gramofon?
-
Re: Wymienić wkładkę czy gramofon?
Amplituner już kupiony i znowu mam pytanie. Mam kolumny Bowers & Wilkins 685 S2 czy mogę je podłączyć do Yamahy CR-820 tak samo jak mam je podłączone do R-N 500 - szczegóły na foto.
Technics SL 1600 MK2 + Yamaha CR-820 + Bowers & Wilkins 685 S2
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Możesz zastosować bi-wiring, o ile coś to Tobie daje.
Z przyczyn oczywistych nie chciałbym już dalej ciągnąć kwestii wzmacniacza czy kolumn w tym wątku wkładkowym.
Z przyczyn oczywistych nie chciałbym już dalej ciągnąć kwestii wzmacniacza czy kolumn w tym wątku wkładkowym.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Na gramofonie Kenwood DK52bf gra obecnie wkładka at95 której igła powoli dokonuje żywota i czas na wymianę - i tu jest pytanie - czy na tym sprzęcie warto założyć coś trochę lepszego?. Myślałem o używce AT13, AT120 a może Shure 97?. Czy po prostu kupić nową igłę do AT95 bo gra nie warta świeczki..?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Aha. Moim zdaniem bardziej sensowna byłaby zmiana gramofonu.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
-
Gramofon JVC L-A55 (kupiony na forum) i wkładka AT95. Za nimi Art DJ PRE II, ale to OT. Nie jestem zbyt zadowolony z brzmienia muzyki z płyt. Rozpatruję dwie opcje:
1. Wydać 400-500 na nową wkładkę (wyższa AT, albo Shure M97?).
2. Wydać 1x00 na nowy gramofon (jakiś Technics z Allegro, albo Sony PS-X60 z forum).
Co robić?
1. Wydać 400-500 na nową wkładkę (wyższa AT, albo Shure M97?).
2. Wydać 1x00 na nowy gramofon (jakiś Technics z Allegro, albo Sony PS-X60 z forum).
Co robić?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Bo? Czego brakuje?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Ha! Jak to opisać? W uproszczeniu, dźwięk jest gorszy niż streaming z Apple Music. Jakiś taki rozlazły, brakuje wysokich tonów, a i bas nie porusza wnętrznościami. Oczywiście dopuszczam możliwość, że jestem ofiarą loudness war i już zapomniałem jak brzmi naprawdę muzyka. Ale nawet wtedy poradźcie na co lepiej wyrzucić pieniądze.
Dla ustalenia uwagi. Za Art DJ-em jest amplituner HK AVR 370 (w trybie stereo), a ostatnio w desperacji podłączyłem stary wzmacniacz stereo HK 610 jako końcówkę mocy. Głośniki Elac EL 91S.
- songo
Posłuchaj np. tego wideo, tu AT-95e staje w szranki z Ortofonem Red. Podstawowe pytanie, czy AT z filmu gra od Twojej lepiej/gorzej/tak samo/żadne z powyższych?tomkan pisze: ↑23 kwie 2018, 21:09Ha! Jak to opisać? W uproszczeniu, dźwięk jest gorszy niż streaming z Apple Music. Jakiś taki rozlazły, brakuje wysokich tonów, a i bas nie porusza wnętrznościami. Oczywiście dopuszczam możliwość, że jestem ofiarą loudness war i już zapomniałem jak brzmi naprawdę muzyka. Ale nawet wtedy poradźcie na co lepiej wyrzucić pieniądze.
Jeśli jest podobnie, to znaczy, że 95e Ci nie odpowiada i czas na zmianę. Jeśli brzmienie na filmie jest wg Ciebie dużo lepsze, to problem leży gdzieś indziej (może błąd w regulacji, zużyta igła etc.).
-
Ale wybrałeś... Nie znoszę tej piosenki, nie lubiłem jej nawet wtedy kiedy Knopflera słuchałem nabożnie:).
Tak, AT z filmu gra podobnie jak u mnie. I pomimo Youtubowej kompresji + streamu z telefonu do amplitunera przez AirPlay, słychać różnicę na korzyść Ortofona. Sprawdziłem tez jak gra wersja z Apple Music - nie lepiej, ale też nie znacząco gorzej. Choć pamiętam, że Making Movies z mojego winyla grało duuuużo lepiej niż wersja ze streamingu.
Jaki wniosek? Kupować Ortofona? Czy jednak pokusić się najpierw o nowy/lepszy/droższy gramofon?
Tak, AT z filmu gra podobnie jak u mnie. I pomimo Youtubowej kompresji + streamu z telefonu do amplitunera przez AirPlay, słychać różnicę na korzyść Ortofona. Sprawdziłem tez jak gra wersja z Apple Music - nie lepiej, ale też nie znacząco gorzej. Choć pamiętam, że Making Movies z mojego winyla grało duuuużo lepiej niż wersja ze streamingu.
Jaki wniosek? Kupować Ortofona? Czy jednak pokusić się najpierw o nowy/lepszy/droższy gramofon?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ło Boże. Uwielbiam takie porównania. A dlaczego ma być kiedykolwiek lepszy, w każdym calu, od cyfry ze streamingu?

Ponownie: porównujesz winyl z cyfrą, więc możesz mieć nieco wygórowane oczekiwania.
To już zależy od porównywanej muzyki

Zmienić wkładkę

Może być Ortofon 2M Red/Blue albo jakiś Shure z epoki, jak np. M75 czy M91. M97xE w ostateczności.
Ortofony 2M są znane z bułowatości, a Shure'y to takie śpiochy do rocka

Tak czy siak - na pewno bardziej "muzykalne" od AT95, a tego chyba właśnie szukasz

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Odpowiem tutaj, choć temat wymaga chyba osobnego wątku.
Nie musi być lepszy zawsze i w każdym calu, ale mógłby choć czasami. No i czasami jest, nawet podawałem przykład. Ale póki co, u mnie zbyt rzadko.
Używanie płyt jest dużo bardziej kłopotliwe niż sięgnięcie po telefon. Do tego w telefonie wybór jest wielokrotnie większy. Cenowo to też jest nieporównywalne, bo za cenę jednej płyty z Biedry mam miesiąc słuchania dla całej rodziny.
Ale jest też drugi koniec kijka. Od kiedy słucham winyli bardziej zwracam uwagę na to czego słucham, a nie używam muzyki jako wypełniacza przestrzeni. Do tego oczywiście dochodzi kwestia sentymentu, powrotu do młodości etc.
Kończę, bo to wszystko OT.
W każdym razie dziękuję za pomoc. Zaoszczędziłem 1000 zł:). Kupię nową wkładkę, zamiast gramofonu. Jeszcze nie wiem, czy Shure, czy OM, czy AT - poczytam forum pod tym kątem.
- songo
Pociesz się, że ja cierpiałem bardziej, gdyż rzeczonego nie lubiłem nigdy.

Dostałeś już dobrą poradę. Poszukaj więc wkładki, która będzie Ci w miarę brzmieniowo pasowała w odpowiednim zakresie cenowym. Moja rada jest taka, żeby jednak więcej słuchać, niż czytać. Czasami można się zdziwić, jak bardzo nie pasuje nam dźwiękowo to, za co inni dadzą się pokroić.

Święte słowa.