Autor ma gramofon Technicsa.
Stosowny obszerny wątek /i to nie jeden

I tak i nie, o ile da się przykręcić wkładkę na dany przesięg tak żeby śledziła cały łuk to wszytko jest ok, nie ważne czy na Sony będziemy ustawiać wg szablonu Technicsa, ważne żeby igła śledziła cały łuk a nie jeden punkt, dwa, czy trzy. W każdym ramieniu ze względu na otwory fasolkowe w headshelu jakiś margines overhangu jest. Jasne szablon dwukropkowy jest uniwesalniejszy, ale jest też trudniejszy do ustawienia. Mało kto ma 20 gramofonów z różnymi ramionami, a nawet jak ma to nie ma problemu wydrukować sobie takie szablony z łukiem żeby pasowały do każdego, koszt 20 kartek papieru.
Z 55 zjechałem na 52. A dopiero póxniej zastosowałem metode Bemko i cofnąłem jeszcze o 0,5, czyli wyszło na gotowo 51,5. A moze jest 52, bo trudno to dokładnie zmierzyc suwmiarką jak to kolega wyzej wspomniał. Na stevensonie wpasowało się idealnie. Nie grzebię więcej bo poprawie nawet uległo brzmienie.Bacek pisze: ↑16 gru 2019, 12:52Zdjęcie które zamieściłeś nie przystaje trochę do opisu procedury Bemko a dodatkowo 55mm czy nawet 54mm minus 0.5mm nie da Stevensonwa (a na takiej kropce masz zdjęcie). W każdym razie dobrze że jest lepiej ale podejrzewam że może być jeszcze lepiej..