Ustawianie wkładki
- aarset
- Gramofon: Scheu
Ustawianie wkładki
Dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc, ale mam jeszcze pytanie: mam problem ze Stevensonem, natomiast udało mi się idealnie ustawić wkładkę po łuku Lofgren'a B wydrukowanego z Arc Template Generator przy pivot to spindle = 222 (tak jak jest podane w instrukcji ramienia). Zostawić czy kombinować dalej ze Stevensonem?
Scheu Premier mkII -> Ikeda IT-407 (Scheu Classic mkII) -> Transfiguration Axia (Lyra Kleos) -> ASR Basis Exclusive -> ASR Emitter II -> Klipsch Forte IV
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ustawianie wkładki
Skoro udało się to po co zmieniać?
Jeśli nie znasz odpowiedzi to zostaw, bo pewnie jest dobrze.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Ustawianie wkładki
.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 11:22 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Osobiście nie widzę różnicy w trudności przy ustawianiu czy to Stevensona czy to Baerwalda czy czegokolwiek innego przy pomocy szablonu z łukiem. Każde z nich polega na trafieniu w łuk a potem odpowiednim przekrzywieniu wkładki.
Jedynie taką że z nich wszyskich Stevenson ma najkrótszy overhang co może mieć znaczenie jeżeli ktoś nie ma wystarczająco długich rowków w headshelu na ustawienie Lofgren A/Baerwald lub Lofgren B.
aarset,
Jeżeli przy końcu płyty nie będzie słyszalnych zniekształceń to możesz tak zostawić. Jak będą to popróbuj Lofgren A/Baerwald lub Stevenson.
Jedynie taką że z nich wszyskich Stevenson ma najkrótszy overhang co może mieć znaczenie jeżeli ktoś nie ma wystarczająco długich rowków w headshelu na ustawienie Lofgren A/Baerwald lub Lofgren B.
aarset,
Jeżeli przy końcu płyty nie będzie słyszalnych zniekształceń to możesz tak zostawić. Jak będą to popróbuj Lofgren A/Baerwald lub Stevenson.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- aarset
- Gramofon: Scheu
Ustawianie wkładki
Jeszcze raz dzięki Panowie. Zniekształceń nie słyszę, tak więc zostawiam tak jak jest. Przy wymianie wkładki na MC (już korci
) pobawię się od początku.

Scheu Premier mkII -> Ikeda IT-407 (Scheu Classic mkII) -> Transfiguration Axia (Lyra Kleos) -> ASR Basis Exclusive -> ASR Emitter II -> Klipsch Forte IV
-
.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 11:22 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
- yamahafan
- Gramofon: 1019
Bacek, wybacz proszę ciszę w temacie, byłem trochę wycięty. Szablon na którym mam ten 2-3mm "rozjazd" to Lofgren A dla zmierzonego Pivot Spindle = 185mm. Mierzyłem to co prawda nie suwmiarką (nie mam tak dużej) ale trzykrotnie i możliwie dokładnie, za każdym razem wychodziło podobnie. Effective Lenght: 204,31 / Overhand: 19,31. Tyle że to w standardzie DIN (Inner grove: 57,500 / Outer groove: 146,050). Zmierzę raz jeszcze i spróbuję w IEC / Stevensonie. Może któryś spasujeBacek pisze:Stewnson jest na pewno krótszy. Jeśli jest tam standard japoński czyli jis jego też można użyć powinno być trochę mniej.
Dla ramienia o pivot spindle = 215 mm Baerwald jest dłuższy od Stewensona o 2mm. A stewenson wg iec jest dłuższy o 1mm od stewensona jis. Czyli łącznie kolo 3 mm na takim ramieniu do zaoszczędzenia. Jaki jest ten twój pivot spindle?

Pozdrawiam,
Piotr.
Moje cuda "under re-construction": Dual 1019 & 1229 / Yamaha A-700/T-700/K-700/KX-930 RS/Denon DCD-1015/EPI120C
Piotr.
Moje cuda "under re-construction": Dual 1019 & 1229 / Yamaha A-700/T-700/K-700/KX-930 RS/Denon DCD-1015/EPI120C
- Bacek
Na sieci piszą że to ramie ma 185 więc pewnie dobrze zmierzyłeś. DIN będzie krótszy od IEC wiec spróbuj Stevensona/DIN.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Ustawianie wkładki
Przyznam, że nigdy nie przykładałem się do ustawiania wkładki poza siłą nacisku i as.
Ponieważ jestem chory to miałem troszkę czasu się przyjrzeć swoim ustawieniom no i tak...overhang z 30% za duży.
Nie pasuje do żadnego szablonu z VE.
Ustawiłem wszystko jak trza (mam nadzieję) i kurde tak mi się dzwięk zmienił, że się nie orientuję co się dzieje.
Do tej pory miałem fajny łagodny zrównoważony tonalnie dzwięk.
Teraz bas jest ostry jak brzytwa, soprany też, aż żałuję że nie mogę ich ściągnąć w dół.
Muszę się przyzwyczaić. Ale tęsknię za moim pierwotnym niedbałym ustawieniem
Ponieważ jestem chory to miałem troszkę czasu się przyjrzeć swoim ustawieniom no i tak...overhang z 30% za duży.
Nie pasuje do żadnego szablonu z VE.
Ustawiłem wszystko jak trza (mam nadzieję) i kurde tak mi się dzwięk zmienił, że się nie orientuję co się dzieje.
Do tej pory miałem fajny łagodny zrównoważony tonalnie dzwięk.
Teraz bas jest ostry jak brzytwa, soprany też, aż żałuję że nie mogę ich ściągnąć w dół.
Muszę się przyzwyczaić. Ale tęsknię za moim pierwotnym niedbałym ustawieniem

Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
Ustawianie wkładki
Ja ostatnio byłem w szoku, jak się przekonałem jaka jest różnica dźwięku z powodu luzu w gnieździe ramienia podczas wkładania headshella. Są te dwa bolce (górny i dolny), a mimo to jest możliwość poruszenia headshellem w gnieździe przed dokręceniem. I chociaż jest to jakiś ułamek milimetra, to w efekcie końcowym igła może się ustawić pod innym kątem niż powinna, a efekt tego słychać całkiem wyraźnie.
- Bacek
Tym bardziej to słychać im bardziej zaawansowany profil igły a nie ma już wiele bardziej zaawansowanych niż at440.
-
- SMm
Witajcie,
I ja postanowilem zmienic wkladke,powiecie ze na bylejaka nie warto bylo wymieniac,ale ja i tak widze ogromny przeskok jakosciowy na sluch ale i przy samych proporcjach dzwieku ustawianych na Amplu... ale mam pytanie,wszystko skalibrowane,ustawione i teraz widze ze generalnie at91 prowadzi sie bardzo nisko nad plyta...max 1mm...moja poprzednia wkladka byla na wysokosci jakies 1,5-2mm(sanyo st-44D..).czy to jest okej i wynika to z konstrukcji? Czy moze cos gdzies jeszcze powinienem ustawic?dodam ze nacisk mialy taki sam te wkladki...
I ja postanowilem zmienic wkladke,powiecie ze na bylejaka nie warto bylo wymieniac,ale ja i tak widze ogromny przeskok jakosciowy na sluch ale i przy samych proporcjach dzwieku ustawianych na Amplu... ale mam pytanie,wszystko skalibrowane,ustawione i teraz widze ze generalnie at91 prowadzi sie bardzo nisko nad plyta...max 1mm...moja poprzednia wkladka byla na wysokosci jakies 1,5-2mm(sanyo st-44D..).czy to jest okej i wynika to z konstrukcji? Czy moze cos gdzies jeszcze powinienem ustawic?dodam ze nacisk mialy taki sam te wkladki...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ustawianie wkładki
Wygląda OK.SMm pisze:Czy moze cos gdzies jeszcze powinienem ustawic?dodam ze nacisk mialy taki sam te wkladki...
Jeśli jesteś pewien co do overhangu i wyważenia to pewnie jest dobrze.
Oczywiście nie zakładaj że poprzednia wkładka była dobrze ustawiona w koszyku, więc warto to zweryfikować.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- SMm
Wlasnie przed wymianą jeszcze chciałem sprawdzić i poćwiczyć kalibrację na starej wkładce więc ustawilem w/g jednego z wczesniejszych szablonów+ ustawilem nacisk i miała przed i po kalibracji jakieś 1,5-2mm luzu -więc zakładam że poprzednia była ustawiona dobrze, ale skoro AT jest okej na oko to być może ta poprzednia miała jakieś wysokie zawieszenie poprostu... Bałem się żeby w trakcie jazdy na pełnych obrotach ta AT nie opadła całkiem na talerz gdyby to była jakaś wada fabryczna:P ale skoro tak ma to okej:D