Ustawianie wkładki

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
decu
Gramofon: Sansui SR-212

Re: Ustawianie wkładki

Post autor: decu »

Wojtek pisze:Ah pamiętam. No już wtedy ustaliliśmy że to jest do wymiany, chociażby patrząc na wkręcone śruby :) Dziwię się że nadal się za to nie zabrałeś.
Śrubki zgodnie z sugestią skróciłem (nie polecam tej operacji, przy tak drobnym gwincie łatwo o jego uszkodzenie), ale przed zmianą headshella chciałem pokombinować z różnymi szablonami. Niestety po dzisiejszej próbie z szablonem z łukiem jestem zmuszony się poddać i wysupłać tych parę złotych na headshell. Dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Zamiast skracać można je wkręcić od spodu i o nic nie powinny zawadzać.

Poddać się to było by sprzedać wszystko w diabły ty idziesz dalej w dobrą stronę :)
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
yamahafan
Gramofon: 1019

Post autor: yamahafan »

blackholesun pisze:Jeśli pobrałeś szablony w formacie PDF, w programie, w którym je otwierasz czyli Adobe Reader zapewne domyślnie masz ustawione skalowanie (pomniejszanie) wydruku.
Jak wybierzesz opcję drukuj, otworzy Ci się okienko "Drukuj", znajdź tam listę rozwijaną "Skalowanie strony" i wybierz opcję "Brak".
Dokładnie. Tyle że opcja skalowania jest widoczna dopiero z poziomu "zewnętrznego" programu do odczytu plików pdf. Musiałem zainstalować Acrobat Reader`a żeby to wyłączyć, natywny program otwierający pdf`y w Widows 10 nie miał możliwości sprawdzenia / wyłączenia skalowania. A tak podoba mi się brzmienie płyt po kalibracji przy długości wydruku 172mm ... :lol: ciekawe jak bardzo / czy w ogóle zmieni się po kalibracji na prawidłowo wydrukowanym szablonie.

A tak a`propos: czy można powiedzieć że są jakieś ogólne / generalne funkcje / efekty w brzmieniu pomiędzy kalibracją wkładki wg metody Baerwald`a / Loefgren`a i Stevensona ? Zamierzam poeksperymentować z każdym z nich, poćwiczę kalibrację :) Ciekaw jestem czy różnice będą na tyle widoczne / słyszalne, że możemy powiedzieć: ok, ten jest lepszy od tego, bo coś tam ... :think:
Pozdrawiam,
Piotr.

Moje cuda "under re-construction": Dual 1019 & 1229 / Yamaha A-700/T-700/K-700/KX-930 RS/Denon DCD-1015/EPI120C
blackholesun

Post autor: blackholesun »

.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 11:32 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bacek

Brzmieniowo geometrie ciężko porównać. W każdej z nich występują po dwa punkty na płycie gdzie ustawienie jest idealne (zerowy błąd prowadzenia) więc lepiej już ustawić się nie da. Tylko że w każdej są one w innych miejscach. Jedyne co pewnie od biedy dało by się jakoś wysłuchać to to jak to gra na samym końcu płyty. I to też nie zawsze powie czy to jest przewaga geometrii czy tego konkretnego ustawienia bo w końcu my też tego z dokładnością do kilku miejsc po przecinku nie ustawiamy.
Awatar użytkownika
yamahafan

zbyszek1982 pisze:Wystarczy podać odległość między szpindlem a osią obrotu ramienia i program nam wyliczy właściwy overhang oraz punkty w których należy ustawić wkładkę dla zadanej geometrii.
Pytanie techniczne: w jaki sposób najdokładniej zmierzyć tę odległość ? Zmierzyłem w swoim 1019 możliwie dokładnie, wydrukowałem szablon (skala wydruku ok), wkładka w położeniu maksymalnie z przodu headshella jest ustawiona równolegle / prostopadle do linii w pierwszym punkcie kontrolnym (zewnętrznym) i mniej więcej do połowy ruchu po łuku idzie dokładnie po linii tegoż łuku. Ale im bliżej środka (osi obrotu) tym bardziej zwiększa się różnica pomiędzy łukiem a położenie igły / wkładki, do ok. 3mm "poniżej" punktu kontrolnego B - dodam, że nie mam opcji przesunięcia wkładki bardziej do przodu. Przesunięcie w położenie środkowe jeszcze bardziej knoci całość, najbliżej właściwego ustawienia wydaje się więc położenie możliwie do przodu w headshellu. Zastanawiam się więc, czy ta sytuacja może być efektem jednak mało dokładnego pomiaru owej krytycznej odległości, dlatego pytam o sprawdzony sposób jak to robicie.
Pozdrawiam,
Piotr.

Moje cuda "under re-construction": Dual 1019 & 1229 / Yamaha A-700/T-700/K-700/KX-930 RS/Denon DCD-1015/EPI120C
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Ja mierzyłem dużą suwmiarką, a potem wyliczałem właściwą odległość biorąc poprawkę na grubość szpindla i grubość podstawy ramienia.
Awatar użytkownika
Bacek

Jak brakuje dziurek to albo dłuższy headshell albo albo geometria Stewensona. Jak weźniesz dłuższy headshell i uda Ci się poprawnie ustawić overhang to znaczy że dobrze zmierzyłeś i do weryfikacji tego proponował bym jakąś lupkę.
Awatar użytkownika
yamahafan

Bacek pisze:Jak brakuje dziurek to albo dłuższy headshell albo albo geometria Stewensona. Jak weźniesz dłuższy headshell i uda Ci się poprawnie ustawić overhang to znaczy że dobrze zmierzyłeś i do weryfikacji tego proponował bym jakąś lupkę.
Wymiana headshella w tym Dualu to raczej trudne zadanie, poza tym zależy mi żeby całość była oryginalna. Spróbuję zastosować szablon Stevensona, na razie eksperymentuję z ustawieniami.
Pozdrawiam,
Piotr.

zbyszek1982

Ustawianie wkładki

Tu może jeszcze być kwestia różnicy w geometrii wynikającej z parametrów samej płyty. Jak generowałeś szablon wg geometrii Baerwalda i wybrałeś płytę w standardzie DIN to wkładka będzie dalej na ramieniu, niż w przypadku kiedy wybrał byś standard IEC (koniec zapisu jest w nich w różnych miejscach, co wymusza zmianę punktów zerowych).
Awatar użytkownika
Bacek

Trzecia opcja to wkładka która ma oczka/fasolki zamiast okrągłych otworów montażowych jak np w denon dl304. Ale to tak tylko dla pełnej inwentaryzacji dodaje.

Szkoda ze w tym programie nie można ręcznie wpisać effective length i offset angle bo wtedy można by poeksperymentować z własnymi geometria mi z krótszym overhanging. Zawsze pozostaje jeszcze cyrkiel i robie nie takich szablonów odręcznie.
Awatar użytkownika
yamahafan

zbyszek1982 pisze:Tu może jeszcze być kwestia różnicy w geometrii wynikającej z parametrów samej płyty. Jak generowałeś szablon wg geometrii Baerwalda i wybrałeś płytę w standardzie DIN to wkładka będzie dalej na ramieniu, niż w przypadku kiedy wybrał byś standard IEC (koniec zapisu jest w nich w różnych miejscach, co wymusza zmianę punktów zerowych).
Zaczynam wg geometrii Baerwalda właśnie i standardu DIN. I ewidentnie wygenerowany łuk wskazuje że wkładka w miarę zbliżania się do środka płyty powinna być bardziej z przodu niż to możliwe. Pytanie tylko co zmienić?
Pozdrawiam,
Piotr.

zbyszek1982

Ustawianie wkładki

Spróbuj Baervalda i płyty w standardzie IEC.
Awatar użytkownika
Bacek

Stewnson jest na pewno krótszy. Jeśli jest tam standard japoński czyli jis jego też można użyć powinno być trochę mniej.

Dla ramienia o pivot spindle = 215 mm Baerwald jest dłuższy od Stewensona o 2mm. A stewenson wg iec jest dłuższy o 1mm od stewensona jis. Czyli łącznie kolo 3 mm na takim ramieniu do zaoszczędzenia. Jaki jest ten twój pivot spindle?
Awatar użytkownika
aarset
Gramofon: Scheu

Ustawianie wkładki

Post autor: aarset »

Mam pytanie, jakiego najlepiej użyć szablonu do sprawdzenia ustawienia wkładki (2M blue) zamontowanej na ramieniu Rega RB 303? Wydrukowałem sobie szablony i na tych "stupid" niby wszystko jest ok, ale na tych z łukiem już niekoniecznie. Z góry dzięki za pomoc.
Scheu Premier mkII -> Ikeda IT-407 (Scheu Classic mkII) -> Transfiguration Axia (Lyra Kleos) -> ASR Basis Exclusive -> ASR Emitter II -> Klipsch Forte IV
ODPOWIEDZ