Pokaż mi swoją wkładkę
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
Re: Pokaż mi swoją wkładkę
Przyznaję się bez bicia, ostatnich X zakupów poczyniłem po rozmowach z Wojtkiem. Choć dopiero po jakimś czasie uzgadniamy zakupy i aukcje. Było kilka paradoksów o których nie wspominam i obaj licytowaliśmy to samo (choć jak chcecie się pośmiać to byliśmy twardzi i połowa licytacji to nasze podbicia). Zawsze uważałem że współpraca to klucz do wszystkiego.
Często wystawiam swoje wkładki przede wszystkim po to aby ułatwić wam zakupy
Często wystawiam swoje wkładki przede wszystkim po to aby ułatwić wam zakupy
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kiedyś wiedzieli jak pakować wkładki...
Empire 1000ZE/X
Dla zainteresowanych, specyfikacja całej serii z manuala:
Jak to brzmi?
...
Jeszcze nie wiem!
Igła NOS i ponoć fajny zamiennik niesprawdzonego producenta w drodze 
Empire 1000ZE/X
Dla zainteresowanych, specyfikacja całej serii z manuala:
Jak to brzmi?
...
Jeszcze nie wiem!

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kurde, pierwszy raz wrzucam jakieś fotki w tym wątku - myślałem że spotka się to z większym entuzjazmem 
Zwalam winę na zbyt egzotyczny model wkładki
Albo ludzie czekają na co innego 
Tak czy siak, przyszła igła z Wamatu
Wracamy do pytania zasadniczego: jak to brzmi?
Co się rzuca na uszy po pierwszych odsłuchach:
- mocny i szybki bas, taki "power",
- brzmienie ciepłe, ale nie powodujące zarazem jakiegoś "rozmycia" detali,
- niemęczące granie pełne powietrza (wspólna cecha wszystkich Empire które znam).
Już mniej więcej czuję co Empire zmieniło w następcach do tego modelu (seria 2000/4000), ale bardziej dogłębne odsłuchy porównawcze jeszcze przede mną
Wtedy postaram się odpowiedzieć czy w ogóle warto się interesować starszą generacją wkładek Empire.

Zwalam winę na zbyt egzotyczny model wkładki

Tak czy siak, przyszła igła z Wamatu

Wracamy do pytania zasadniczego: jak to brzmi?
Co się rzuca na uszy po pierwszych odsłuchach:
- mocny i szybki bas, taki "power",
- brzmienie ciepłe, ale nie powodujące zarazem jakiegoś "rozmycia" detali,
- niemęczące granie pełne powietrza (wspólna cecha wszystkich Empire które znam).
Już mniej więcej czuję co Empire zmieniło w następcach do tego modelu (seria 2000/4000), ale bardziej dogłębne odsłuchy porównawcze jeszcze przede mną

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
E-tam, ostatnio wielość ciekawych tematów na forum jakoś i chciałoby się wszędzie odezwać, ale wiadomo..nie wszystko się da. Zaglądam`y!
Niekoniecznie, to cechy osobowe. Osobiście mnie niszowość przyciąga.
Zaszalałeś
O, to coś dla mnie!
Pod względem desing/opaowania, to już ją chcę. Mogę nawet nie słuchać czas jakiś nieokreślony.
Mam tak z płytami, cała mnogość w ogóle nie słuchanych i tak sobie czasem wyciągam albo i nie. Natomiast jak coś mnie wciągnie to już ma swoje miejsce na stałe i jest mocno aktywne. Wczoraj wziąłem w łapke płytę od Blisa_px`a: Ornecik On Tenor (org.), cudowna. Wczoraj od razu dwa przesłuchania i dziś od rana leci ju kolene dwa, a zaraz zmienię na 5ty round. Blis ma tę cechę, że złośliwie blokuje mi zwykle słuchanie innych płyt. Jak już coś przyśle, to klękajcie narody.
Z wkładkami mam podobnie, jak już założę, to szybko nie schodzi z ramienia. Nawet jak mi się średnio podoba to daję jej większą szansę i 'niech se gra'.
Natomiast tego Excela to bym postawił sobie i tak gdzieś w witrynie pt " przyjdą koledzy" niech widzą

Pewnie się za nią rozejrzę, poczekam jeszcze Twojej ostatecznej relacji.
- Regsoft
Mnie po prostu przytkało

Dla oczu niewątpliwie jest to imperium pięknych pudełek. Wygląda jak milion dolarów. Aż żal wrzucać na headshell

Ostatnio zmieniony 14 paź 2017, 10:04 przez Regsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
- darkman
- Kontakt:
Hihi, no właśnie dlatego napisałem jw. Se kupie, bo jestem snobem tak czy siak, 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No to miło 
Imperium Kontratakuje i takie tam 
MISSE na poprzedniej stronie zaprezentował Empire 4000/I i myślał początkowo że ma zapakowaną igłę od ww. 1000ZE/X.
Otóż siłą rzeczy są to inne igły, a jedynie front "osłonki" mogą mieć wspólny. Dlaczego?
Przekrój mocowania igły w 1000 jest okrągły, a w serii 2000/4000 jest to "diament/karo". Igły zupełnie niekompatybilne.
Ciężko znaleźć w sieci zdjęcie igły z takim frontem jak u MISSE, ale przypuszczam że może to być jakaś bardzo wczesna rewizja gdzie po prostu wykorzystali nadmiar osłonek pozostałych z produkcji poprzedniej generacji. Ewentualnie - ktoś zrobił przekładkę osłonki. Taka ciekawostka

Empire Panie, Empire!

MISSE na poprzedniej stronie zaprezentował Empire 4000/I i myślał początkowo że ma zapakowaną igłę od ww. 1000ZE/X.
Otóż siłą rzeczy są to inne igły, a jedynie front "osłonki" mogą mieć wspólny. Dlaczego?
Przekrój mocowania igły w 1000 jest okrągły, a w serii 2000/4000 jest to "diament/karo". Igły zupełnie niekompatybilne.
Ciężko znaleźć w sieci zdjęcie igły z takim frontem jak u MISSE, ale przypuszczam że może to być jakaś bardzo wczesna rewizja gdzie po prostu wykorzystali nadmiar osłonek pozostałych z produkcji poprzedniej generacji. Ewentualnie - ktoś zrobił przekładkę osłonki. Taka ciekawostka

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Chylę czoła, kolega docenia tak przyziemne i małoistotne wręcz marginalne cechy

Od marki, której nie wymienię to zapewne wielki mezalians estetyczny powstał by przecież.
Jak dojedzie coś co będzie punktem odniesienia do niej, to ja bym bardzo nieśmiało prosił o wypożyczkę do przesłuchań

Nie ma pośpiechu bo są u mnie wkładki Marka, których nie mam kiedy ......
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- Regsoft
Żebyś Ty się tak znał na ludziach jak na tworzeniu sprzętu to bym zaczął się bać ...

Na szczęście na razie to nie grozi choć z niepokojem zauważam pewien progres

Jakbym postanowił zrobić z gramofonu karuzelę dla pudełka na wkładki to może faktycznie by to zniszczyło system

Edit:
Chwila ... moment ... było dla mnie oczywiste, że moje Soniacze są za ładne to tych pudełek ale powoli zaczynam inaczej odbierać Twoje słowa ...

- darkman
- Kontakt:
No, Empirowy Pasjans, przecie. Tak mi wyszło excelistycznie, jak się za dużo myśli na raz.. to, ..szkodzi,
co do pudełek to mnie się przestało mieścić - muszę coś sobie wybudować konkretniejszego, jest postęp jak na mnie.
Chociaż jeszcze jedno pudełko po czekoladkach znajdę,
co do pudełek to mnie się przestało mieścić - muszę coś sobie wybudować konkretniejszego, jest postęp jak na mnie.
Chociaż jeszcze jedno pudełko po czekoladkach znajdę,

-
nie ma opakowania jak Empire ale gra na podobnym poziomie
Doszła wkładka zakupiona za oceanem, bardzo rzadka i mało popularna
Pioneer PC-50 , bardzo wysoki model z fioletową oprawką igły. Igła oryginalna i kolor body z fioletowego -lekko szary
Szkoda że koszyczek, też Pioneera nie ma uchwytu na palec ale coś dosztukuje w wolnej chwili
Igła gra topowo jak Shibata choć musiałem ją lekko prostować, jak zacznie się kończyć to u Eda jest Shibata z Astatika
Wkładka godna polecenia i dźwięk najwyższych lotów. U znajomego Hiszpana NOS nieużywany 700zł z fioletową igłą
Doszła wkładka zakupiona za oceanem, bardzo rzadka i mało popularna
Pioneer PC-50 , bardzo wysoki model z fioletową oprawką igły. Igła oryginalna i kolor body z fioletowego -lekko szary
Szkoda że koszyczek, też Pioneera nie ma uchwytu na palec ale coś dosztukuje w wolnej chwili
Igła gra topowo jak Shibata choć musiałem ją lekko prostować, jak zacznie się kończyć to u Eda jest Shibata z Astatika
Wkładka godna polecenia i dźwięk najwyższych lotów. U znajomego Hiszpana NOS nieużywany 700zł z fioletową igłą

- Cracker
A ja myślałem że to PC-50 to jakieś gówno.
Leży to u mnie dobrych kilkanaście lat nieużywane.
Chyba kupiona z którymś Pioneerem a ponieważ igła była ułamana to wkładka wylądowała w szufladzie z takimi różnymi rupieciami.
Może by ją reanimować ?
To jak mówisz MISSE ? Która igła najlepsza ?

Leży to u mnie dobrych kilkanaście lat nieużywane.
Chyba kupiona z którymś Pioneerem a ponieważ igła była ułamana to wkładka wylądowała w szufladzie z takimi różnymi rupieciami.
Może by ją reanimować ?

To jak mówisz MISSE ? Która igła najlepsza ?
Ostatnio zmieniony 16 paź 2017, 02:07 przez Cracker, łącznie zmieniany 1 raz.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mam mieszane uczucia jak to czytam, ale nie chcę psuć parady

Nie, to dobra wkładka jak na swoje lata. Typ MI.
Produkcja Micro Seiki (warto zerknąć na serię wkładek VF tej marki).
PC-50 była wkładką standardowo montowaną na gramofonach Pioneer PL-41 czy PL-50, choć nie na wszystkich rynkach.
Fioletowa igła sferyczna (tak), generalnie patrząc w papiery to bez szału.
Brązowa igła zaś, przynajmniej w oryginale, to wczesna Shibata do wkładki PC-Q1.
Wydaje się że to jest ta igła na zdjęciu wkładki MISSE.
Z tego co wiem, generator PC-Q1 miał nieco inne parametry od PC-30/PC-50 (podobnie jak Philips GP412 kontra 422).
Pewnie niższa indukcyjność, typowo.
Dlaczego "wczesna" Shibata? Otóż przy pierwszych igłach z tego typu szlifem, zawieszenie było generalnie sztywne, a nie miękkie.
Tak jest też przy PC-Q1, bo optymalnie pracuje między 1.5g, a 2.5g.
Tak czy siak, są dostępne zamienniki Shibata od Pfanstiehla czy Astatica, tyle że z fioletową oprawką, tak jak do PC-50.
To dlatego że wyszło bardzo mało PC-Q1 i jest to faktycznie rzadka wkładka, za to PC-30 czy PC-50 wyszło całkiem sporo i to właśnie pod nie były strojone Shibaty producentów "trzecich". Lepiej niż oferowała fabryka

Chyba nikt nie oferuje prawidłowego zamiennika do brązowej igły rodem z PC-Q1.
Z tego też względu, jeśli u MISSE wisi oryginalna brązowa PN-Q1... to nie gra to do końca tak jak powinno, bo siedzi w body PC-50
Nie twierdzę że te wkładki kiepsko grają czy coś, ale patrząc na to co ówcześnie oferowała konkurencja, śmiem twierdzić że nie były to żadne cudeńka

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Już ktoś w mojej wkładce wpakował zamiennik od PN-Q1 i taka igłe kupię też od Eda.
Niestety to prawda że lubi ciężko
http://www.ebay.pl/itm/PHONOGRAPH-NEEDL ... SwHoFXq5Bl
Jak przyjdzie nowa igła to coś jeszcze skrobnę
Craker z igłą od Eda na pewno będziesz mile zaskoczony
Niestety to prawda że lubi ciężko

http://www.ebay.pl/itm/PHONOGRAPH-NEEDL ... SwHoFXq5Bl
Jak przyjdzie nowa igła to coś jeszcze skrobnę
Craker z igłą od Eda na pewno będziesz mile zaskoczony
-
Faktycznie to co Wojtek napisał o PC50 to prawda, że wkładkę robiło MICRO SEIKI i ich model VF3200 to to samo.
Chyba to dlatego przypadła mi do gustu
Chyba to dlatego przypadła mi do gustu