Ustawianie wkładki

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chudy_b

Ustawianie wkładki

Post autor: chudy_b »

zbyszek1982 pisze:To sobie ustaw z prawdziwym. Procedura ta sama.
Jasna sprawa. Problem w tym że nie mam prawdziwego :D Chodzi mi tylko o to, że taki programowy oscyloskop może dawać nie do końca poprawne wskazania, więc ustawienie tez może być niewłaściwe. Ale pewnie lepiej programem niż na oko.
zbyszek1982

Ustawianie wkładki

Post autor: zbyszek1982 »

Ten program jest bardzo dobry, także bym się nie martwił. Poza tym, tu kluczowe nie są mierzone wartości jako takie, tylko relacje między nimi. Zawsze mozna tez zamienic kanały i sprawdzić, czy wyjdzie na to samo.
Awatar użytkownika
klin
Gramofon: Thorens 125 MK II

Ustawianie wkładki

Post autor: klin »

Ja w audacity patrzę na poziom tego przesłuchu w decybelach i tak ustawiam by był taki sam / najniższy w obu kanalach. Chyba wychodzi na to samo...
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Ustawianie wkładki

Post autor: Bacek »

klin pisze:Ja w audacity patrzę na poziom tego przesłuchu w decybelach i tak ustawiam by był taki sam / najniższy w obu kanalach. Chyba wychodzi na to samo...
Program nie ważny byle decybele się zgadzały. Niektórzy próbują ustawiać tak żeby przesłuch był równy pomiędzy kanałami, co oczywiście nie jest dobrą metodą bo chodzi o jak najniższy poziom/ekstrema lokalne.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
krychu337
Gramofon: JVC QL-F6

Ustawianie wkładki

Post autor: krychu337 »

Raz na kilka miesięcy lubię zagłębić się w tajniki ustawiania wkładki i różnych szablonów.. i tym razem naszła mnie pewna wątpliwość.

Mam JVC QL-F6 z trochę inną niż "technicsowska" geometrią ramienia - długość całkowita (effective length) to 233mm, overhang 15mm. Wkładkę ustawiałem najczęściej wg szablonu Lofgren B/Baerwald (próbowałem też Lofgren A, ale spadek jakości dźwięku był dość duży), ale po zagłębieniu się w instrukcję gramofonu zapragnąłem sprawdzić innego ustawienia, właśnie wg. overhangu 15mm który odpowiadałby szablonowi Stevensona.

Miałem też szablon od Shure'a (standardowy dwupunktowy protractor dołączany do wkładki), ale niespecjalnie mnie on przekonuje - wg instrukcji należy najpierw ustawić overhang na zalecany przez producenta, a potem dopasować azymut do linii na szablonie.. co chyba nie do końca ma sens, bo dla każdego overhangu odpowiedni kąt będzie inny? Dałem sobie z nim spokój.

Wracając do Stevensona - korzystam z popularnego template generatora. Trochę się zdziwiłem, bo wg. programu przy geometrii Stevensona overhang powinien wynosić dokładnie 15.7mm, czyli 0.7mm więcej niż Stevenson zakładany przez JVC. Pomniejszyłem więc odpowiednio wartość effective length podawaną przy generowaniu szablonu, tak żeby otrzymać równo 15mm łuk, i ustawiłem wkładkę równo w headshellu. I tu rodzą się pytania..

1) czy w ten sposób osiągnę geometrię Stevensona wg JVC?
2) skąd róznica 0.7mm przy tej samej geometrii?
3) jak odpowiednio używać protractora od Shure'a?
i finalne.. jaka geometria będzie najlepsza dla tego gramofonu?
JVC QL-F6 + AT440mlb/Sony TA-F570ES/Dali 104
Awatar użytkownika
Bacek

>Miałem też szablon od Shure'a (standardowy dwupunktowy protractor dołączany do wkładki), ale niespecjalnie mnie on przekonuje
>- wg instrukcji należy najpierw ustawić overhang na zalecany przez producenta, a potem dopasować azymut do linii
>na szablonie.. co chyba nie do końca ma sens, bo dla każdego overhangu odpowiedni kąt będzie inny? Dałem sobie z nim spokój.

Inaczej, dla danego ramienia (czyli odległości pivot-spingle a w wypadku tego gramofonu to 218mm) i wybranej geometrii wylicza się overhang. Do założonego z góry overhangu ciężko dobrać geometrię tak żeby działała

>1) czy w ten sposób osiągnę geometrię Stevensona wg JVC?

Tak (o ile dałeś dobry pivot-spindle) ale to bedzie Stevenson wg. Stewensona, innych nie ma.

>2) skąd róznica 0.7mm przy tej samej geometrii?
Jeżeli masz pewność że JVC używał Stewensona to różnica może wynikać z tego że JVC liczyło to dla innego standardu płyt czyli dla JIS a nie dla RIAA/IEC. ALbo dla jakiegoś ich odłamu

>3) jak odpowiednio używać protractora od Shure'a?

Nie używać, a jak już musisz to policzyć overhang dla geometrii z szablonu shure, ustawić go jakoś, a potem dopiero równoległość z ich szablonu. Jak dla mnie bez sensu.

Lepiej po prostu używać tego wydrukowanego z programu (przynajmniej jedno źródło danych i proste ustawianie overhangu) albo oryginały JVC i nie kombinować za dużo.
Awatar użytkownika
Bacek

Tylko przy drukowaniu z programu upewnij się mierząc linie kontrolne że odległości są takie jak powinny i że nie trzeba żadnej korekty dla wydruku stosować.
Awatar użytkownika
krychu337
Gramofon: JVC QL-F6

Ustawianie wkładki

Post autor: krychu337 »

Dzięki Bacek. Wydrukowałem trzy rózne szablony dla Stevensona proponowane przez program (dla trzech standardów płyt) plus jeden własny, gdzie pivot-to-spindle został na 218mm, ale manipulując inner i outer groove radius osiągnąłem równo 15mm overhang i kąt 22 stopni. Szczerze róznicy nie słyszę.

Tak się zastanawiam, jaka geometria byłaby najlepsza dla tego ramienia. Może lepiej wrócić do Baerwalda? Tollo, jako że pamiętam że masz JVC, może coś podpowiesz :)
JVC QL-F6 + AT440mlb/Sony TA-F570ES/Dali 104
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ustawianie wkładki

Post autor: Wojtek »

Jeśli nie słyszysz różnicy to czy nadal jest sens się bawić? :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
decu
Gramofon: Sansui SR-212

Post autor: decu »

Chcę skalibrować wkładkę w gramofonie Sansui SR-212. Wkładka to Audio Technica AT10. Kupiłem igłę w Wamacie i wczoraj korzystając z dołączonego szablonu blisko godzinę "kalibrowałem". Mój wniosek jest taki, że wkładka nie da się skalibrować przez to, że jej regulacja jest ograniczona pojemnością headshella. Kiedy wydaje mi się, że już niewiele potrzeba to optymalnego ustawienia, to czoło wkładki zapiera się o czoło headshella. Osoba która przede mną ustawiała wkładkę też poprzestała na tym ustawieniu, co również wskazuje na to, że mój wniosek jest słuszny. Czy to normalne, że mogę skorzystać tylko z mniej więcej połowy regulacji zanim wkładka się zablokuje, czy świadczy to o jej niedopasowaniu do headshella ?
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Ustawianie wkładki

Post autor: Obywatel »

decu pisze:czy świadczy to o jej niedopasowaniu do headshella ?
Dokładnie tak. Wkładka jest poza zakresem regulacji dla tego konkretnego headshella w tym konkretnym gramofonie i w związku z tym nie da się ustawić poprawnej wartości overhang. Jedyne wyjście to zmienić koszyk lub wkładkę albo pogodzić się z niedoskonałą kalibracją. Jaki jest błąd kąta prowadzenia w obydwyu punktach na szablonie? Czy po przesunięciu ramienia z jednego punktu na drugi błąd się "znosi" - czyli wkładka jest przekoszona w drugą stronę, czy też pogłębia się, a więc jest przekoszona jeszcze bardziej w tą samą stronę? Ta pierwsza sytuacja jest mniej groźna.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
zbyszek1982

Ustawianie wkładki

Wydrukuj sobie szablon z inną geometrią za pomocą generatora (było już w tym wątku). Jeżeli ustawiałeś wg geometrii Baervalda, to spróbuj z geometrią Stevensona.
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Ustawianie wkładki

Post autor: Obywatel »

zbyszek1982, a jeżeli jest ewidentnie źle wg jednego szablonu i nie chce być dobrze, to jest w ogóle taka opcja, że da się ustawić poprawnie wg innego szablonu?
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
Bacek

Różne geometrie mają różny overhang. Stewenson man najmniejszy. Można jeszcze poeksperymentować przy liczeniu z lead in i lead out płyty. Takie ustawienie i tak będzie o niebo lepsze niż takie na oko i własne widzimisię. Poza tym jeżeli ten szablon to taki z dwoma kropeczkami to ja osobiście nie podjął bym się ustawiania tylko z jego użyciem. Poszukaj programiku i wydrukuj pełny szablon z łukiem.
zbyszek1982

Ustawianie wkładki

Na ramieniu 9" wkładka ustawiona wg geometrii stevensona jest jakieś 2,5mm bliżej do osi obrotu ramienia, niż ma to miejsce w przypadku geometrii Baervalda. Ustawienie wg geometrii Loefgrena też ustawia wkłądkę odrobinę bliżej osi obrotu.

Wpływ mają też wybrane parametry płyty. W standardzie DIN wkładka będzie nieco bliżej osi obrotu niż w standardzie IEC. Trzeba poeksperymentować.
Tu są kalkulatory do tego:
http://www.vinylengine.com/tonearm_alig ... or_pro.php

Edit: widzę, że kolega Bacek mnie uprzedził.
ODPOWIEDZ