AT 3711 e

Źródła dźwięku
amaj

Re: AT 3711 e

Post autor: amaj »

Bacek pisze:
13 sty 2026, 11:15
Wojtek pisze:
13 sty 2026, 10:08
Nie wiem w sumie jak teraz wygląda sytuacja z igłami do tej wkładki, jeśli nadal da się coś dostać to może to wystarczy, a nowy właściciel już sobie zdecyduje co powiesi kolejnego.
Sporo tego w różnych miejscach jest jeszcze do kupienia, sferyki i eliptyki, jilco, tonar, analogis.
W dacapo mają nawet Hyper elliptical.
Mam pytanie czy Dacapo to Marka igieł, czy nazwa sklepu.
Nie spotkałem się wcześniej z określeniem hiper elliptical
amaj

Wojtek pisze:
14 sty 2026, 13:04
Wiesz, napisałeś że chcesz to opylić i nie chcesz wchodzić w koszta to zaproponowałem popularnego podstawczaka, nie wchodząc w szczegóły czy tobie się podobała czy nie (i jakie to ma znaczenie skoro cel to dalsza sprzedaż?).
amaj pisze:
14 sty 2026, 06:00
Czy igła w kolorze czarnym może mieć inne brzmienie niż ta w kolorze zielonym, oznaczenie mają takie samo.
Nie wiem czym się różni AT-VM95EBK od AT-VM95E poza kolorem oprawki.
Chcę go doprowadzić do w miarę dobrego stanu, ponieważ
Uważam że jest to dobry gramofon, ale chyba jedynie wymienię samą igłę tak jak mi radzono w kilku postach i ewentualnie nowy nabywca będzie mógł go sobie skonfigurować według własnych preferencji
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

amaj pisze:
14 sty 2026, 19:08
Mam pytanie czy Dacapo to Marka igieł, czy nazwa sklepu
Sklep, europejski

https://www.dacapoaudio.com/3-stylus-replacements
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
amaj

Bacek pisze:
14 sty 2026, 19:37
amaj pisze:
14 sty 2026, 19:08
Mam pytanie czy Dacapo to Marka igieł, czy nazwa sklepu
Sklep, europejski

https://www.dacapoaudio.com/3-stylus-replacements
Dziękuję
Znalazłem tą igłę hyper eliptical, ale to chyba nie ma sensu za takie pieniądze inwestować w tą wkładkę
Chyba całą wkładkę lepszej jakości mogę kupić za te pieniądze
Awatar użytkownika
Bacek

Oczywiście że nie ma sensu, nawet do at95e nie ma sensu, tym bardziej do tej co masz.

To jak z tą kalibracją?
amaj

Bacek pisze:
14 sty 2026, 20:39
Oczywiście że nie ma sensu, nawet do at95e nie ma sensu, tym bardziej do tej co masz.

To jak z tą kalibracją?
Napisałem wcześniej:

Płytę mam z tego co pamiętam chyba firmy Vinyl Spot
Natomiast instrukcję na której się wzorowałem to;

https://youtu.be/iDBX-WI1CKY?si=ulOVo6Ha4Q8bZTBO

Wydaje mi się, ale tylko mi się tak wydaje że to musi być ustawione prawidłowo, nie wiem co można zrobić źle
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

1. Film traktuje jedynie o regulacji wkładki w jednej - poziomej - płaszczyźnie. Czyli ustawienie kąta styczności (resztę komentarza do tego kąta zostawiam kolegom... ;) ).

Trzeba jeszcze regulować w dwóch pionowych płaszczyznach:
2. Wzdłuż osi symetrii wkładki, tzw. VTA - chodzi o to, żeby zachować kąt pomiędzy igłą a płytą - jest to podawane w specyfikacji wkładki. Dla igieł zamiennych czy retipów kąt może być inny!!! Dokonuje się podnosząc lub opuszczając ramię na jego pionowej osi. Przy braku tej regulacji trzeba stosować podkładki między wkładkę a headshela.
3. Prostopadle do osi symetrii wkładki, tzw. azymut, żeby - patrząc od przodu na czoło wkładki - igła jechała prostopadle do płyty. Albo ramię ma taką regulację, a jeśli nie, to trzeba mieć headshell z taką regulacją.

Regulacja kątów 2. i 3. zwykle sprowadza się to do wyrównania górnej powierzchni wkładki, tak, żeby była równoległa do powierzchni płyty, w obydwu wymienionych wyżej osiach.

O regulacji VTF, czyli siły nacisku igły na płytę nie muszę wspominać. A na samiutkim początku - o wypoziomowaniu stolika, a zwłaszcza plinty, aby poziomica położona i obracana na talerzu w każdym kierunku wskazywała poziom.

A, i jeszcze antyskating. 8-)
Ostatnio zmieniony 14 sty 2026, 21:57 przez pavlos, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
pavlos

@amaj, a do czego i jak wykorzystujesz płytę testową?
amaj

pavlos pisze:
14 sty 2026, 21:50
@amaj, a do czego i jak wykorzystujesz płytę testową?
Tak właśnie ustawiam jak jest to na filmie o jak opisałeś to w punkcie pierwszym
Druga strona jest do sntyskalingu i ustawiam go zgodnie z opisem na połowie płyty takich regulacji jak opisałeś w punkcie 2 i 3 nie robiłem, nie wiem nawet czy mój gramofon ma taką możliwość
Wrzucę zdjęcia może wtedy będzie można stwierdzić czy jest taka możliwość
Oczywiście wypoziomowane, do nacisku mam wagę
Wizualnie wkładka jest równoległa do płyty ale nie sprawdzałem tego w żaden sposób dokładnie
amaj

Obrazek
Załączniki
IMG_2595.jpeg
Awatar użytkownika
pavlos

Żeby nie powtarzać wszystkiego, co na tym forum (i innych też) zostało w temacie kalibracji napisane rekomenduję choćby pobieżną lekturę stosownego wątku: viewtopic.php?f=12&t=1032. Zwróć uwagę na datę utworzenia wątku - powstał jako jeden z pierwszych na tym forum. Na szczęście wątek (jeszcze) nie ma 100 stron. :D

Ustawianie kąta styczności jak na filmie z użyciem uniwersalnego szablonu "dwóch punktów" jest jedynie grubym uproszczeniem zagadnienia. Dla ramion obracanych (99,9...% konstrukcji), a nie przesuwanych (tangencjalnych) NIE MA ŻADNEGO dokładnego rozwiązania tego zadania z geometrii. Są tylko przybliżone. Są różne strategie wyznaczania przybliżenia. I potem różne szablony do regulacji.
Polecam pobieżną chociaż lekturę https://alignmentprotractor.com/
amaj

pavlos pisze:
14 sty 2026, 22:16
Żeby nie powtarzać wszystkiego, co na tym forum (i innych też) zostało w temacie kalibracji napisane rekomenduję choćby pobieżną lekturę stosownego wątku: viewtopic.php?f=12&t=1032. Zwróć uwagę na datę utworzenia wątku - powstał jako jeden z pierwszych na tym forum. Na szczęście wątek (jeszcze) nie ma 100 stron. :D

Ustawianie kąta styczności jak na filmie z użyciem uniwersalnego szablonu "dwóch punktów" jest jedynie grubym uproszczeniem zagadnienia. Dla ramion obracanych (99,9...% konstrukcji), a nie przesuwanych (tangencjalnych) NIE MA ŻADNEGO dokładnego rozwiązania tego zadania z geometrii. Są tylko przybliżone. Są różne strategie wyznaczania przybliżenia. I potem różne szablony do regulacji.
Polecam pobieżną chociaż lekturę https://alignmentprotractor.com/
Dziękuję bardzo
Zapoznam się
Miłego wieczoru
Awatar użytkownika
pavlos

amaj pisze:
14 sty 2026, 22:11
Obrazek
Koledzy pewnie od razu rozpoznają co to za ramię, ja za cienki jestem. Nie widzę regulacji VTA.
Regulacji azymutu trzeba szukać na drugim końcu ramienia, tuż przy gnieździe headshella, albo w samym headshellu.
amaj

pavlos pisze:
14 sty 2026, 22:24
amaj pisze:
14 sty 2026, 22:11
Obrazek
Koledzy pewnie od razu rozpoznają co to za ramię, ja za cienki jestem. Nie widzę regulacji VTA.
Regulacji azymutu trzeba szukać na drugim końcu ramienia, tuż przy gnieździe headshella, albo w samym headshellu.
Nie mam innego zdjęcia a jestem na wyjeździe więc na razie nie mam możliwości zrobienia zdjęcia
Awatar użytkownika
Bacek

Pavlos, idziesz w za duże zaawansowanie dla fikuśnych profili a kolega jest tu na poziomie podstawowym i nie do końca wie co ustawia więc na początek zajmijmy się podstawową geometrią gramofonu bo tu pewnie już sporo można poprawić.
amaj pisze:
14 sty 2026, 20:50
Wydaje mi się, ale tylko mi się tak wydaje że to musi być ustawione prawidłowo, nie wiem co można zrobić źle
Już nie jeden tu pisał tak a potem okazywało się że inną procedurą gra lepiej szczególnie pod koniec płyty.
Generalnie wybrałeś sobie najbardziej podatną na błędy metodę ustawiania czyli szablon dwukropkowy.
Zrobić źle można tu zarówno overhang jak i kąt. A nawet jak tylko jedno skopiesz to całość jest do duszy.

To jest Technics który w większej części gramofonów stosuje tę samą geometrię. Najprościej ją ustawić umieszczając czubek igły 52mm od mocowania gniazda headshella (w instrukcji znajdziesz rysunek) oraz wkładkę równolegle do headshella. Jak masz wątpliwości czy w ten sposób dobrze ustawisz to do weryfikacji możesz się posiłkować szablonem z łukiem dla geometrii fabrycznej Technics. Wydrukujesz, sprawdzisz linijką czy suwmiarką czy wydruk nie jest w skali. Jak raz trafisz igłą w łuk to po zablokowaniu obrotu talerza igła powinna trafiać idealnie w łuk w dowolnym miejscu płyty. I masz wtedy w 100% zweryfikowane ustawienie overhang. Jak nie trafia to jeździsz wkładką przód tyła aż trafia. Na szablonie dwukropkowym nie zweryfikujesz poprawności tego co ustawiłeś. Może być dobrze a może CI się wydawać. Na takim z łukiem od razu jest to jasne. Potem ustawiasz kąk ale on powinien być zbliżony do równległego do headshella. Po ustawieniu tego wracasz i sprawdzasz czy nie przesunąłeś overhang, ze dwie trzy iteracje i powino być perfect.

Dodatkowo tym dwukropkowym ustawiasz inną geometrię niż fabryczna co powinna wyglądać tak ze wkładka jest skrzywiona w headshelu. NIe jest to problem tale może wyglądać dziwnie albo w headshelu braknie miejsca na przesunięcie odpowiednio wkładki w przód czy w tył.

Co do antyskatingu, przed ustawianiem geometrii zerujesz go. Po ustawieniu geometrii dopiero go włączasz ustawiasz. Jak tego nie zrobisz to conajmiej kąt źle ustawisz (a na szablonie dwukropkowym jeszcze i overhang) Daj pokój gładkiej płycie, to nie jest poprawny sposób, a w zasadzie jest to zły sposób. Ustaw na pokrętle zgodnie z naciskiem i nie zawracaj sobie tym głowy.
Załączniki
Technics_Stevenson (4).pdf
(153.1 KiB) Pobrany 11 razy
ODPOWIEDZ