W sensie "ta krzywa, a ta prosta" ? Trochę bez sensu
Pokaż mi swoją wkładkę
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Pokaż mi swoją wkładkę
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
dadycool
Nie tutaj, tylko na facebooku. Odpuściłem, gdy się zorientowałem kto i co sprzedaje. Audiomaniacy itd......
Tutaj to ja bywam zwykle przez minutę, bo mnie admin nie lubi, nie wiedzieć dlaczego
Przy okazji, cytat z samego siebie:
"Napisał pan na forum winyl.net, że pan opisze jak Acutex gra, więc zasugerowałem panu, że lepiej byłoby zamieścić pomiar, wtedy byłoby wiadomo, jaka jest odpowiedź częstotliwości , czy wkładka ma liniową odpowiedź częstotliwości, czy też podbija jakiś zakres pasma, a jak podbija to o ile i jaki zakres, czy odpowiedź częstotliwości w kanałach jest równa, czy może nie jest równa, czy głośność kanałów jest równa, czy przesłuch kanałów jest równy i jaki ma parametr, od tego zależy tzw scena stereo, czy zniekształcenia harmoniczne są niskie czy wysokie, równe w obu kanałach, czy też różne. Na takim wykresie z pomiaru, wszystko pan ładnie zobaczy. Jak coś będzie nie tak jak być powinno to może pan zrobić korektę w ustawieniu, korektę elektryczną w przedwzmacniaczu itd. Bez takiego pomiaru jest pan jak to przysłowiowe dziecko we mgle. Polacy prawie wogóle nie mierzę, wypisują bajki z Zielonego Lasu, jak co gra.
Proszę zrobić taki pomiar, to nie jest trudne. Wystarczy kupić tylko płytę z sygnałami pomiarowymi, - podałem panu link do zakupu (nie mam żadnych powiązań z tym sklepem, poza tym, że u nich taką płytę kupiłem) przegrać taki sygnał, do komputera, to około 2 minuty 30 sekund, następnie tak przegrany sygnał wgrać poprzez stronę www do skryptu pomiarowego, otrzyma pan ładny wykres na którym wszystko pan zobaczy, który zweryfikuje wszystko co pana napisał. Zdziwi się pan.
Do Admina.
Wszystko ładnie widać. Warto zmierzyć tego Acutex-a 320, bo on bardzo wiekowy.
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
To nie jest możliwe, nie mam i nie używam facebooka.
Pierwsza fotka przedstawia odesłany egzemplarz, tak jak pisze Wojtek. Tera wygląda lepiej.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2026, 22:21 przez MaciejT, łącznie zmieniany 1 raz.
-
dadycool
-
dadycool
Swoją drogą pomiar modelu który kupiłeś. 3 dni walczył z ustawieniami aby parametry kanałów były równe, nigdy wcześniej tego nie robił.
Najgorsze jest to, że ten jego egzemplarz, przebieg 20-30 godzin nie trzyma parametru przesłuchu przy 1 kHz, jest na poziomie budżetowej AT91/3600
Taki egzemplarz mu się trafił, kupił nowy w sklepie.
Odpowiedź częstotliwości taka sobie, tu podbite, tam obniżone, najgorsze jest to, że odpowiedz kanałów w wyższych czestotliwościach jest różna, nie jest to bardzo złe, w normie, ale jak na wkładkę za 2.5 tys to średnio to wygląda.
Druga wkładka którą kupił to używka, według opisu, w świetnym stanie, z minimalnym przebiegiem, wizualnie ok, pudełko, papiery, model z półki 7-8 tys. No i się chłop załamał, bo z pomiarów jasno wynika, że egzemplarz jest po prostu zajechany, grot, zawiesznie. Coś mu nie pasowało, w tym jak gra, ale nie wiedział co, cały czas się łudził, że to pewnie dlatego że źle coś ustawił. Teraz już wie.
Warto mierzyć, choćby po to aby prawidłowo ustawić. To jest banalnie proste.
To, że egzemplarz jest nowy z pudełka, niczego nie gwarantuje. Sam tego doświadczyłeś.
Najgorsze jest to, że ten jego egzemplarz, przebieg 20-30 godzin nie trzyma parametru przesłuchu przy 1 kHz, jest na poziomie budżetowej AT91/3600
Taki egzemplarz mu się trafił, kupił nowy w sklepie.
Odpowiedź częstotliwości taka sobie, tu podbite, tam obniżone, najgorsze jest to, że odpowiedz kanałów w wyższych czestotliwościach jest różna, nie jest to bardzo złe, w normie, ale jak na wkładkę za 2.5 tys to średnio to wygląda.
Druga wkładka którą kupił to używka, według opisu, w świetnym stanie, z minimalnym przebiegiem, wizualnie ok, pudełko, papiery, model z półki 7-8 tys. No i się chłop załamał, bo z pomiarów jasno wynika, że egzemplarz jest po prostu zajechany, grot, zawiesznie. Coś mu nie pasowało, w tym jak gra, ale nie wiedział co, cały czas się łudził, że to pewnie dlatego że źle coś ustawił. Teraz już wie.
Warto mierzyć, choćby po to aby prawidłowo ustawić. To jest banalnie proste.
To, że egzemplarz jest nowy z pudełka, niczego nie gwarantuje. Sam tego doświadczyłeś.