Wojtek pisze: ↑12 lis 2023, 01:33
pablos pisze: ↑11 lis 2023, 17:19
Skonstruowana przez byłych inżynierów firmy Denon pod marką Highphonic i nie da się ukryć że wkładka ma charakter wkładek Denon, a dokładniej to bodajże klon Denon 1000a.
Klon DL-1000A - źródło poproszę, bo po mojemu to bajka jednak, ale bardzo chętnie bym się mylił
Denon dl-1000a jak i Highphonic MC -a3 zostały zaprojektowane przez Naohiro Aoki, Hirokazu Hashizume. Pierwsza w 1982 pod szyldem Denon, a po przejściu do Highphonic w 1983 ukazała się MC-a3. Idee budowy wkładki zostały przeniesione zapewne w dużym stopniu, a szczególnie jak się porówna specyfikacje obu oraz jak niewielka różnica czasowa dzieli te wkładki. Przeglądając opinie osób które słuchały czy to 1000a,304, MC-A3 opisują jako bardzo zbliżony charakter.
Oczywiście nie są to klony 1:1, a użyłem tego określenia jako do przeniesienia idei i charakteru - podobnie jak się używa tego określenia do np. klonu wzmacniaczy, czyli schemat budowy ten sam lub też wkładek skonstruowanych przez tych samych naukowców i posiadających podobną specyfikacje.
Również Tomek na łamach forum wspominał o bliskiej konstrukcji obu wkładek oraz rozmawiałem z nim o tym przez chwilę, a miał u siebie oba modele.
edit: ten temat jak kupowałem wkładkę również mnie interesował, niestety publikacje naukowe opisujące budowę wkładek tych autorów są dostępne odpłatnie:/