Wzmacniacz z wbudowanym pre MC - dobór wkładki
- chudy_b
Re: Wzmacniacz z wbudowanym pre MC - dobór wkładki
Bardzo liczę na Twoją opinię ahaja
Poniżej schemat prampa.
Pomijając DAC, phono preamp, to to jest zwykły przełącznik źródeł z regulacją głośności i tonów. A składa się z kilkuset elementów. W zasilaniu siedzi poważne trafo i konkretne kondensatory. Wiele końcówek mocy mogłoby pozazdrościć.
Poniżej schemat prampa.
Pomijając DAC, phono preamp, to to jest zwykły przełącznik źródeł z regulacją głośności i tonów. A składa się z kilkuset elementów. W zasilaniu siedzi poważne trafo i konkretne kondensatory. Wiele końcówek mocy mogłoby pozazdrościć.
-
Jak to w preampie ... 
Jakbyś wywalił te klucze, switche etc to by dużo nie zostało
.
Wiesz - jak się Tobie podoba to OK.
Sekcja phono - standard jaki pakowany był w wielu tego typu konstrukcjach. Można porównać schematy.
To miało byc funkcjonalne urzadzenie.
Nie chodzi tu o przewalanie iluś tam wkładek. Raczej - jak dla mnie - o złożenie takiego seta, który będzie grał i nie będzie mi się chciało kombinować z nową ... no chyba, że mi Terminator spróbuje kolejny raz wyczyscić igłę ...
. Każdy klocek w systemie musi być jak najbardziej neutralny i w miarę możliwości sklecony bez kompromisów (bo znowu by mnie naszła ochota na ulepszenie
).
Ja mam takie podejście.
To, że MCLO zagada znacznie lepiej od jakiejkolwiek MM to nie ulega.
Jeśli nie gada, to znaczy, że coś jest w torze 'popciute'.
Wojtek gdzieś tu napisał o wkładkach do tego pre - sekcję phono stworzyli pod swoje przetworniki jak wielu innych producentów.

Jakbyś wywalił te klucze, switche etc to by dużo nie zostało

Wiesz - jak się Tobie podoba to OK.
Sekcja phono - standard jaki pakowany był w wielu tego typu konstrukcjach. Można porównać schematy.
To miało byc funkcjonalne urzadzenie.
Nie chodzi tu o przewalanie iluś tam wkładek. Raczej - jak dla mnie - o złożenie takiego seta, który będzie grał i nie będzie mi się chciało kombinować z nową ... no chyba, że mi Terminator spróbuje kolejny raz wyczyscić igłę ...

Ja mam takie podejście.
To, że MCLO zagada znacznie lepiej od jakiejkolwiek MM to nie ulega.
Jeśli nie gada, to znaczy, że coś jest w torze 'popciute'.
Wojtek gdzieś tu napisał o wkładkach do tego pre - sekcję phono stworzyli pod swoje przetworniki jak wielu innych producentów.
- chudy_b
Wypatrzyłem na ebay-u dwie wkładki SONY MC:
XL-MC3
Masa 3g, Output Voltage 0,25mV, Load Impedance 40-100kOhm, Output Impedance 40ohm
XL-33L
Masa 6,2g, Output Voltage 0,3mV - reszta jak wyżej
Ta pierwsza ma igłę o szlifie NDMC3X super elliptical nude, druga to eliptyk.
Pierwsza sprzedawana jest w zestawie z oryginalnym headshellem SONY, co mi odpowiada, jednak jest to lekka wkładka. Zagra w ramieniu Technicsa SL1610MK2?
XL-MC3
Masa 3g, Output Voltage 0,25mV, Load Impedance 40-100kOhm, Output Impedance 40ohm
XL-33L
Masa 6,2g, Output Voltage 0,3mV - reszta jak wyżej
Ta pierwsza ma igłę o szlifie NDMC3X super elliptical nude, druga to eliptyk.
Pierwsza sprzedawana jest w zestawie z oryginalnym headshellem SONY, co mi odpowiada, jednak jest to lekka wkładka. Zagra w ramieniu Technicsa SL1610MK2?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie rozumiem. Pytasz nas o wkładki pod ten preamp, a sekcja MC jest właśnie pod MC LO.chudy_b pisze:O MCLO raczej nie myślę.
Dla mnie w takiej sytuacji logiczne jest, że chodzi właśnie o taki typ wkładki, a nie MC HI

Byłem raz. Nie wiem czy znajdziesz w kraju sklep gdzie dadzą Tobie popróbować drogich wkładek. Częstokroć nie mają ich nawet na staniechudy_b pisze:Wojtek, na Batorego jest sklep z gramofonami, wkładkami, itd... Byłeś u nich? Jest sens targać do nich sprzęt w celu potestowania różnych wkładek? A może jakiś inny sklep? Oczywiście chodzi mi o taki, co będzie miał parę wkładek MC i zechce je założyć.

Żadne legend tylko całkiem seriochudy_b pisze:Czytałem o czlowieku, który zafundował sobie osobne podłączenie prądu do domu na potrzeby audio, choć to pewnie urban-legend.

Nie bardzo. XL-33L powinna się zgrać.chudy_b pisze:Pierwsza sprzedawana jest w zestawie z oryginalnym headshellem SONY, co mi odpowiada, jednak jest to lekka wkładka. Zagra w ramieniu Technicsa SL1610MK2?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Wzmacniacz z wbudowanym pre MC - dobór wkładki
Ja mam zrobiony osobny obwód pod audio, z własnym zabezpieczeniem w skrzynce.Wojtek pisze:Żadne legend tylko całkiem seriochudy_b pisze:Czytałem o czlowieku, który zafundował sobie osobne podłączenie prądu do domu na potrzeby audio, choć to pewnie urban-legend.
Ale w audiofilskie gniazdka i magiczny wpływ metra drutu pomiędzy gniazdkiem a wzmacniaczem nie wierzę

- chudy_b
Kupiłem wkładkę MC SONY - XL33L. Nieużywany leżak magazynowy. Parę lat musi mieć, bo biały plastik pudełka zrobił się kremowy. Trochę bałem sie o zawieszenie igły, ale po przegraniu jednej płyty chyba się rozruszało. Wrażenia - na razie mogłem posłuchać jej tylko na słuchawkach. Pierwszy raz przestało brakować mi basów i wysokich. Wzmacniacz działa w trybie Direct i nie czuję potrzeby podkręcania tonów. Mozna więc chyba mówić o jakimś zbliżeniu do neutralności zestawu. Jestem zadowolony, bo wkładka kosztowała tyle co średnia MM-ka. Zobaczymy jak to zagra na moich kolumnach. To już ostatni element mojego zestawu z pierwotnej konfiguracji. A mówili "Bierz Daniela z AT95 i będziesz Pan zadowolony" 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Fajno 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX