jaka wkładka do philips AF-887
-
to moje ramię ma pewnie ze 2g więcej masy efektywnej -bo headshell oryginalny ma około 5g a mój ma 7g
- czyli moje ramię wychodzi około 13g. więc już jest "średnie" ?
z wkładką MF104 rezonans boczny mam 7Hz -troszkę nisko
-a wertykalny około 10-12Hz -jednak tego nie jestem pewien.
-o ile rezonans boczny jest dość wyraźnie widoczny i słyszalny przy użyciu płyty testowej -ramię wyraźnie wpada w drgania -
-to wertykalny jest niezauważalny -tylko jakieś minimalne wrażenie, że przy sygnale 10 oraz 12 Hz ton pilotujący jest minimalnie inny -tak na granicy słyszalności pojawiają się zakłócenia.
- czyli moje ramię wychodzi około 13g. więc już jest "średnie" ?
z wkładką MF104 rezonans boczny mam 7Hz -troszkę nisko
-a wertykalny około 10-12Hz -jednak tego nie jestem pewien.
-o ile rezonans boczny jest dość wyraźnie widoczny i słyszalny przy użyciu płyty testowej -ramię wyraźnie wpada w drgania -
-to wertykalny jest niezauważalny -tylko jakieś minimalne wrażenie, że przy sygnale 10 oraz 12 Hz ton pilotujący jest minimalnie inny -tak na granicy słyszalności pojawiają się zakłócenia.
-
Drogi Wicie
odświeżę temat
Mam gorącą prośbę o informację odnośnie wkładki jaką w końcu udało Ci się zamontować do tego philipsa. Ja posiadam AF 967 i niestety przez głupotę złamałem igłę we wkładce GP412II. Myślałem o AF-440 ale wolę się upewnić czy wszystko pasuje i skorzystać z doświadczeń forumowiczów.
Z góry dziękuję za informacje.
odświeżę temat
Mam gorącą prośbę o informację odnośnie wkładki jaką w końcu udało Ci się zamontować do tego philipsa. Ja posiadam AF 967 i niestety przez głupotę złamałem igłę we wkładce GP412II. Myślałem o AF-440 ale wolę się upewnić czy wszystko pasuje i skorzystać z doświadczeń forumowiczów.
Z góry dziękuję za informacje.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Chodzi Ci o AT-440MLa? Zapomnijkartopaw pisze:Myślałem o AF-440

Możesz kupić nową igłę do GP-412 II.
Jedyne co wiemy to to że pasują Philipsy i że ponoć przy AT-95E geometria się zgadza. Nic więcej.
Na dłuższą metę lepiej zmodyfikować headshell albo zmienić gramofon.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Tak rzeczywiście chodziło mi o AT-440.
Wiem, że można kupić nowe igły do GP-412II ale to zamienniki i szlifie sferycznym i spodziewam się dużo gorszej jakości reprodukowanego dźwięku.
Wojtku czy twoje zdanie poparte jest bezpośrednim doświadczeniem czy opierasz je na innych źródłach?
Wiem, że można kupić nowe igły do GP-412II ale to zamienniki i szlifie sferycznym i spodziewam się dużo gorszej jakości reprodukowanego dźwięku.
Wojtku czy twoje zdanie poparte jest bezpośrednim doświadczeniem czy opierasz je na innych źródłach?
- tollo
Gp412 to bardzo dobra wkładka. Tutaj masz oryginalną, nową igłę, teraz już dosyć rzadko spotykana, cena jest wysoka ale: http://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en ... ousPage=lr
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A kto mówi że musisz kupować tanie zamienniki ze sklepu Wamat?kartopaw pisze:Wiem, że można kupić nowe igły do GP-412II ale to zamienniki i szlifie sferycznym
Dostępne są rzeczy konkretniejsze.
Eliptyk: http://zum-shop.de/Philips-D-67-946-D67 ... 871_x2.htm
Shibata: http://zum-shop.de/Philips-D-68-946-D68 ... 872_x2.htm
Tylko proszę nie mów mi zaraz "ale te są drogie" bo padnę

Zdanie dotyczące czego? Poruszyłem parę spraw.kartopaw pisze:Wojtku czy twoje zdanie poparte jest bezpośrednim doświadczeniem czy opierasz je na innych źródłach?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dziękuję za info TOLO
Dość długo szukałem czegoś takiego cena rzeczywiście jest dość wysoka ale co tam. Tylko jak to kupić z tej strony???
Do Wojtka
Strona WSS jest mi znana ale czy to co oferuje jest oryginalne?
Odnośnie
Dość długo szukałem czegoś takiego cena rzeczywiście jest dość wysoka ale co tam. Tylko jak to kupić z tej strony???
Do Wojtka
Strona WSS jest mi znana ale czy to co oferuje jest oryginalne?
Odnośnie
Zdanie na temat pasowania wkładki At-440 do mojedo philipsa AF967Wojtek pisze: kartopaw pisze:Wojtku czy twoje zdanie poparte jest bezpośrednim doświadczeniem czy opierasz je na innych źródłach?
Zdanie dotyczące czego? Poruszyłem parę spraw.
- Winters
Ale dlaczego tak chcesz to AT440? To żadna rewelacja, raczej niewarta tych pieniędzy.kartopaw pisze:Zdanie na temat pasowania wkładki At-440 do mojedo philipsa AF967
DIOMEDES KATO
-
Winters pisze:Ale dlaczego tak chcesz to AT440? To żadna rewelacja, raczej niewarta tych pieniędzy
Kierowałem się opiniami znalezionymi w necie. Cena jeszcze do zaakceptowania.
Tylko miałem wątpliwości czy geometria się zgodzi z ramieniem. Gdzieś wyczytałem że ktoś ją montował i było OK ale jak chciałem powrócić do tej informacji to nie mogłem znaleźć tej strony. W zasadzie wolałbym oryginalną igłę do wkładki (gramofon podpinam pod wzmacniacz Philipsa FA890 który ma zestrojony z firmową wkładką przedwzmacniacz)
- tollo
Re: jaka wkładka do philips AF-887
To jest strona rodzaju naszej Tablicy. Musisz się zarejestrować, napisać do gościa (Holender ale z angielskim to u nich nie ma problemów) i umówić się. Pisze tam, że przesyłka w obrębie Holadnii w cenie. Myślę, że dogadasz się z nim i może całość za 100 euro by poszła z wysyłką.kartopaw pisze:Dziękuję za info TOLO

- Winters
Ta wkładka ma sens jak masz:
a) płyty przeważnie w doskonałym stanie
b) płyty dobrej jakości
c) nowoczesny przedwzmacniacz i dobrej jakości okablowanie
d) kupę forsy na zmianę igły
e) gramofon, który pozwoli na idealne jej ustawienie; przy tym szlifie nawet niewielkie błędy odczytu są niewybaczalne
a) płyty przeważnie w doskonałym stanie
b) płyty dobrej jakości
c) nowoczesny przedwzmacniacz i dobrej jakości okablowanie
d) kupę forsy na zmianę igły
e) gramofon, który pozwoli na idealne jej ustawienie; przy tym szlifie nawet niewielkie błędy odczytu są niewybaczalne
DIOMEDES KATO
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie. To są po prostu dobre zamienniki.kartopaw pisze:Strona WSS jest mi znana ale czy to co oferuje jest oryginalne?
Nie mam pojęcia czy geometrycznie będzie to pasowało przy standardowym headshellu, ale mimo to nie polecam akurat tej wkładki do tego gramofonu, głównie z powodu "e" wymienionego powyżej przez Wintersa. Jeśli chcesz coś z szlifem bardziej zaawansowanym niż eliptyk to lepiej dokup do obecnej wkładki igłę Shibata.kartopaw pisze:Zdanie na temat pasowania wkładki At-440 do mojedo philipsa AF967
Takie jest moje zdanie.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Zamówiłem oryginał na Marktplaats, czekam bo przelew idzie wolno. Mam nadzieję że nie będzie to zmarnowane 100 Euro
-