Mam wiele wkładek z igłą ze szlifem Shibata i tak, mogę potwierdzić że jest lepszy od zwykłych eliptycznych i wyciąga więcej z rowka.louis-cypher pisze: ↑05 sty 2018, 11:56bo w sieci wychwalają ten szlif niemal pod Niebiosa, że odczytuje komplet informacji z płyty, dźwięk w pełnym zakresie, że różnica między eliptycznym a Shibata to niby niebo a ziemia, piszę to co wyczytałem w komentarzach napisanych przez tych, którzy zmienili eliptyka na Shibatę
To ogólna prawidłowość.
Kij ten ma jednak dwa końca - jak wyciąga więcej z rowka to wyciągaj więcej z rowka, także zarówno tyczy się to detali jak i potencjalnych uszkodzeń.
Aż tyle? W takim razie cały plan jest mało sensowny jak dla mnie, ze względu na nieopłacalność.
Podejście "im droższe tym lepsze" potrafi być mocno zgubne w świecie audio

Myślę że jakby Ci się chciało poszukać to znalazłbyś na forum sporo opinii o różnych igłach Shibatalouis-cypher pisze: ↑05 sty 2018, 12:05poza tym trudno mi uwierzyć, że na tym forum nie ma nikogo kto by posiadał taką właśnie igłę w swojej wkładce i nie mógł wyrazić swojej opinii w tym temacie....

Co do gramofonu to już się domyślam że chodzi o Technics SL-BD3, bo kolega pytał w innym wątku.
Powiem tak - jeśli serio chciałbyś mieć wkładkę z ostrzejszym szlifem, bez konieczności zmiany gramofonu, to polecam taką kombinację:
Wkładka AT102EP + igła z ATN440ML czy nawet ATN150SA lub ATN150MLX
Nie dość że taniej wyjdzie, łatwiej dostać to i lepszy efekt końcowy + można później również wykorzystać przy zmianie gramofonu na 1/2''.