Wyrównanie wagi koszyków i wkładek
- Therion
Re: Wyrównanie wagi koszyków i wkładek
Tej od AT95E jestem pewny. 12g
Właśnie włączyłem ten zestaw (AT95E) i jestem w szoku. Moja poprzednia AT95E była najwyraźniej uszkodzona, bo teraz zabrzmiało to ... co najmniej ładnie. Nie mam uwag. I było mniej trzasków ? Ciekawostka.
Właśnie włączyłem ten zestaw (AT95E) i jestem w szoku. Moja poprzednia AT95E była najwyraźniej uszkodzona, bo teraz zabrzmiało to ... co najmniej ładnie. Nie mam uwag. I było mniej trzasków ? Ciekawostka.
- Therion
Re: Ustawianie wkładki
Pytanko takie:
Mam dwa identyczne headshelle, na których wiszą dwie różne wkładki. Ważą ważą identycznie i wymagają identycznej wysokości ramienia. Ponieważ jedna wymaga nacisku 1,5g druga 2,5, zatem przy każdym przepięciu z jednej wkładki na drugą, muszę przekręcać przeciwwagę z podziałki 1,5 na 2,5. A gdybym do headshella tej drugiej dokleił COŚ ważące 1g, (żeby już nie kręcić przeciwwagą) to chyba ani ramię ani brzmienie na tym nie ucierpi - dobrze myślę?
Mam dwa identyczne headshelle, na których wiszą dwie różne wkładki. Ważą ważą identycznie i wymagają identycznej wysokości ramienia. Ponieważ jedna wymaga nacisku 1,5g druga 2,5, zatem przy każdym przepięciu z jednej wkładki na drugą, muszę przekręcać przeciwwagę z podziałki 1,5 na 2,5. A gdybym do headshella tej drugiej dokleił COŚ ważące 1g, (żeby już nie kręcić przeciwwagą) to chyba ani ramię ani brzmienie na tym nie ucierpi - dobrze myślę?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czy aby nie powtarzasz się z pytaniem?
viewtopic.php?f=12&t=11175
viewtopic.php?f=12&t=11175
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Therion
Wiem, ale nie uzyskałem wówczas jasnej odpowiedzi dlatego dylemat pozostał.
Chyba musze sam poeksperymentowac, to sie dowiem.
Chyba musze sam poeksperymentowac, to sie dowiem.
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
- Therion
Tak, dziękuję, była jasna i czytelna, ale interesuje mnie jeszcze, czy to się odbywa bez szkody dla rezonansu / brzmienia.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Chyba żartujesz sobie.
Patrząc na dyskusję to chyba problem jest bardziej z Tobą niż z odpowiedziami jeśli nadal coś jest niejasne.
A czym jest "szkoda dla rezonansu"? Bo oczywistym jest że jak zmienisz układ masowy to zmieni się masa efektywna i zarazem rezonans.
Fizyka pozostaje fizyką.
To czy takie dociążenie jest dobre czy złe nie zależy od samej teorii, ale też od wkładki/igły i jej podatności, a mówiąc wprost - czy dociążając te 1g nie wyjdziemy poza ramy 8-12Hz. Z drugiej strony może się okazać że dociążona wkładka zagra lepiej niż jak bez dociążenia, ale to już kwestia eksperymentu

Dla mnie abstrakcyjne są dywagacje których celem jest osiągnięcie precyzyjnego wyważenia dwóch koszyków tylko po to żeby nie musieć kręcić przeciwwagą

Jako że oryginalnie pytałeś o to samo w grudniu - myślałem że ty już dawno po próbach i temat zamknięty

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czyli jednak problem był z Theorionem, a nie z brakiem jasnych odpowiedzi 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Therion
miałem problem ze zdrowiem (w zasadzie jest nadal) i temat się przeciągnął.
Doklejenie blaszki 1g nie powinno mieć wpływu, ale sprawdzę.
Ciekawsze byłoby gdybym chciał wyrównać wagę 3ciej mojej wkładki - AT-95. Tu różnica wynosi całe 2,02zł.

- Therion
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Masz na myśli rezonans? Oczywiście że będzie miało wpływ. Ile razy trzeba powtarzać?
Jak sprawdzisz? Pytanie kontrolne

Tragedia z tym sądzeniem.
Pomyśl - jedyne co robisz to wyrównujesz wagę lżejszego układu headshell+wkładka do cięższego układu headshell+wkładka.
Jeśli ramię miałoby nie domagać to już by nie domagało przy już wykorzystywanym przez Ciebie cięższym headshellu+wkładce.
Dlaczego? Bo koniec końców na drugim końcu ramienia jest ta sama masa - i to jest ważne z perspektywy fizyki, a nie jaki model headshella czy wkładki czy ile monet przykleisz.
Wszystkie te operacje mają zasadniczy wpływ przede wszystkim na zawieszenie igły.
Igła dostaje w kość jeśli jest zbyt podatna względem dokładanej masy efektywnej, ale wtedy też zarazem rezonans wylatuje poza zalecany zakres 8-12Hz.
Ot cała filozofia.
Nie, nie jest, z perspektywy chęci wyrównania tylko po to by nie musieć kręcić przeciwwagą.
Nie sądzę by było szerokie grono ludzi praktykujących tego typu "rozwiązania".
To nie powinno być ważne tutaj.
Jednak z perspektywy korygowania kwestii masa / podatność to jak najbardziej praktyka właściwa.
Ale z tego co rozumiem nie o to Tobie chodzi.
Stary, jak chcesz to sobie możesz nawet cegłówkę przykleić do headshella.
To nie jest "gwałcenie zasad", o ile ramię to przyjmie.
Pytanie tylko czy to ma w ogóle sens z perspektywy odtwarzania dźwięku.
Jeśli ma - spoko.
Jeśli nie ma - bezsensowne działanie na własną szkodę.
Przeczytaj ten wątek z przygodami Carpentera: viewtopic.php?f=11&t=11921
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Therion
Taka zagadka, dwie kulki i armatka:
Na ramieniu dynda headshell 14g + wkładka 9g. Łącznie 23g Brzmi ok. Wieszam inny zestaw: headshell 9g + wkładka 6g. Łącznie 15g. Czy jeżeli do tego zestawu dołożę ciężarek 8g, to będzie ok, czy zmaltretuję i igłę i płyty.
Na ramieniu dynda headshell 14g + wkładka 9g. Łącznie 23g Brzmi ok. Wieszam inny zestaw: headshell 9g + wkładka 6g. Łącznie 15g. Czy jeżeli do tego zestawu dołożę ciężarek 8g, to będzie ok, czy zmaltretuję i igłę i płyty.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Jeśli VTF będzie wg zaleceń ro spoko.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
Ja myślę, że Therion pyta, czy właśnie VTF będzie w tym przypadku taki sam

The story so far:
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.
― Douglas Adams, The Restaurant at the End of the Universe
In the beginning the Universe was created.
This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.
― Douglas Adams, The Restaurant at the End of the Universe