Pokaż mi swoją wkładkę
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Pokaż mi swoją wkładkę
Jak się ma XLMy od mk "0" po mk IV to chyba trzeba być zadowolonym 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Myszor
- Gramofon: PD-300
To znakomicie zrealizowana płyta i nie słyszałem żadnych sybilantów na ostrym szlifie. O ktorym fragmencie mowisz ?
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
Płyta jest bardzo fajna, możliwe że moja jest wadliwa. U mnie wkładki sobie nie radzą z momentem gdy na początku utworu Within wchodzą dzwonki studyjne (około 1:32) - mam na nich zniekształcony dźwięk. Dotyczy to empire 4000d III z igłą vividline i shure v15vxmr z sas od jico. Na at20sla moment ten jest odgrywany idealnie, bez zniekształceń. Nacisk nie ma znaczenia. Sprawdzę jeszcze na innych wkładkach jakie mam na stanie, choć pozostałe mam z prostszymi szlifami (eliptyki i sferyki).
Edit
Puściłem przed chwilą ten kawałek na szczurku i jest trochę lepiej. Może musi trochę godzin przepracować żeby zawieszenie uzyskało właściwą elastyczność

sony ps-x75, shure V15 V SAS, Audio-technica AT20SLa, at30e, empire 4000d III, shiit mani, Hypex Ncore nc252mp, DAC topping dx7 pro
-
- Gramofon: Marantz'e różne
Witam. Niejako przy okazji zakupu gramofonu wpadła mi wkładka ortofon om pro s. Da się na tym normalnie grać czy to tylko dla dj'a? Jest możliwość wymiany igły na cywilną
. Bo kariery djskiej nie planuje robić...

Marantz 6300, 6110, Dual 1239A
-
- Gramofon: Dual CS500 Dual 704
Ortofon Stylus 5e/10/20/30/40 od 150 do 1200pln
Ja do swojej wkładki kupiłem jakiś czas temu OM10, dziś mam igłę z tego sklepu https://mrstylus.com/ortofon-stylus-5e- ... k-diamond/,
cały wątek na temat tej igły
viewtopic.php?f=12&t=14714
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
To się nasłuchałem... Po jakiś 5-6h zawieszenie igły padło (VTF 1.5 gr) , zaczęła siać zniekształceniami

Jeszcze kupiłem igłę MF-100 zobaczymy, może ta dłużej pożyje...

Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
HusaRIAA v2
- dot87
- Gramofon: Akai AP D33/Technics
To mój osobisty eksperyment (chyba nie spotkałem się z takim połączeniem nigdzie w internecie ale może ktoś grzebal głębiej). Generator to shure m75 natomiast igła to vn35e (zamiennik z north). Skąd pomysł żeby w ogóle kupić te igle do tej wkładki? Nie było chwilowo dostępnych tanich, eliptycznych zamienników do m75 (albo m91 bo o ile się nie mylę to do tej wersji m75 igły z m91 też powinny pasować), mówię oczywiście o rynku krajowym, oprócz eliptycznego zamiennika z north za 126 zł (wiem, wiem żaden majątek). Vn35e kosztowała coś ok 70 i postanowiłem ja zakupić i zaryzykować (nie wiem skąd mi to przyszło do głowy bo wiedziałem że teoretycznie igły niekompatybilne ale uznałem że może coś się spiluje czy coś w końcu to nie majątek).
Jakież było moje zdziwienie gdy okazało się że trzpień mocujący igłe ma mniejszą średnicę niż otwór w m75 (jakoś w swojej niezmiezonej mądrości na to nie wpadłem). Niemniej jednak nie poddalem się i postanowiłem jednak zamocować ta igłe. Użyłem odrobiny taśmy na trzpień i weszła na sztywno do generatora. Jakież było moje zdziwienie gdy wkładka zagrała! To w tej chwili chyba najlepiej grające połączenie jakie posiadam. Stereofonia, szczegółowość (Na final cut słyszę sporo rzeczy których do tej pory nie słyszałem, nie tylko muzycznie ale również dźwięki w tle itp), całe spektrum pasma na świetnym poziomie. Ogólnie jeszcze odsluchuje to połączenie ale po pierwszym wrażeniu jestem naprawdę w szoku.
Bynajmniej nie zamierzam nikogo nakłaniac do takiego połączenia. Zdaje sobie sprawę że jest to swego rodzaju "składak". Bardziej zastanawia mnie teraz co potrafi ten generator z lepszej klasy igła do niego dedykowana a co dopiero potrafi v15.
Sorry za przydlugi wywód.
Jakież było moje zdziwienie gdy okazało się że trzpień mocujący igłe ma mniejszą średnicę niż otwór w m75 (jakoś w swojej niezmiezonej mądrości na to nie wpadłem). Niemniej jednak nie poddalem się i postanowiłem jednak zamocować ta igłe. Użyłem odrobiny taśmy na trzpień i weszła na sztywno do generatora. Jakież było moje zdziwienie gdy wkładka zagrała! To w tej chwili chyba najlepiej grające połączenie jakie posiadam. Stereofonia, szczegółowość (Na final cut słyszę sporo rzeczy których do tej pory nie słyszałem, nie tylko muzycznie ale również dźwięki w tle itp), całe spektrum pasma na świetnym poziomie. Ogólnie jeszcze odsluchuje to połączenie ale po pierwszym wrażeniu jestem naprawdę w szoku.
Bynajmniej nie zamierzam nikogo nakłaniac do takiego połączenia. Zdaje sobie sprawę że jest to swego rodzaju "składak". Bardziej zastanawia mnie teraz co potrafi ten generator z lepszej klasy igła do niego dedykowana a co dopiero potrafi v15.
Sorry za przydlugi wywód.
Luxman L230/Rotel RA820Bx3/Wega P120SH/Pickering V15/Stanton 680/Shure m75/Dual CD 1065/HK 27
Philips LFD 3428/Somic V2/AKG 240 Studio/Beyerdynamic DT 770/990 Pro
Philips LFD 3428/Somic V2/AKG 240 Studio/Beyerdynamic DT 770/990 Pro
-
- Gramofon: Dual 510
Coś musi być na rzeczy.
Skoro o mezaliansach mowa to całkiem niechcący włożyłem igłę (tani sferyk) z Wamatu od Shure 95 do Shure70. Pasuje jak oryginalna i gra jakby lepiej niż na 95.
Może to złudzenie, albo głód muzyczny, nie wiem. Jednak muszę powiedzieć że usłyszałem inny wymiar dźwięku którego nie umiem opisać. Chodzi właśnie o tło.
Sam nie wiem. Ot taka ciekawostka.
Po przemyśleniach możliwe jest że to inny wzmacniacz maczał w tym palce.
Skoro o mezaliansach mowa to całkiem niechcący włożyłem igłę (tani sferyk) z Wamatu od Shure 95 do Shure70. Pasuje jak oryginalna i gra jakby lepiej niż na 95.

Może to złudzenie, albo głód muzyczny, nie wiem. Jednak muszę powiedzieć że usłyszałem inny wymiar dźwięku którego nie umiem opisać. Chodzi właśnie o tło.

Sam nie wiem. Ot taka ciekawostka.
Po przemyśleniach możliwe jest że to inny wzmacniacz maczał w tym palce.
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
No i mam igłę NOS MF-100...
Jakie ustawienia w nudzie będą optymalne?
Póki co ustawiłem 48kOhm i max pF.
Aha i 100 imo brzmi lepiej niż 102
Jakie ustawienia w nudzie będą optymalne?
Póki co ustawiłem 48kOhm i max pF.
Aha i 100 imo brzmi lepiej niż 102

Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
HusaRIAA v2
- mcemsi
- Gramofon: PS-X600 , PS-X555ES
Mf-100 zawsze jak pamiętam brzmiała dla wielu lepiej , z wiekszym wykopem i nieco kolorowszym dźwiękiem.
- MMarek
- Gramofon: DP-59L / PS-X50
Pickering XSV 3000
Ogromne zaskoczenie - pozytywne rzecz jasna...
Ogromne zaskoczenie - pozytywne rzecz jasna...

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Te złote śruby to chyba ważą tyle co wkładka 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Haha bez paniki zelazny. Poza tym, waga śrubek czy w ogóle wkładki raczej nie ma wpływu na VTA.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum