Nie jest to reguła. Dla Technicsów tak. Dla Polskich Danieli i innych przy tych 230 efektywnej to 46mm od mocowania. To już nie zależy od geometrii jako takiej ale od tego gdzie jest zamontowane na ramieniu gniazdo headshellem.
Ustawianie wkładki
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Ustawianie wkładki
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A czemu? Zmienia to coś tobie na plus?
Na wkładkę wcale, ale na igłę tak.
Im większa siła naciska na rowek tym szybciej się ścianki degradują.
Zawieszenie - tak, normalne. To jak zawieszenie w aucie i wrzucenie na pakę większego ciężaru.
Diament też szybciej się ściera.
Jak bardzo? Trudne do prostej kwantyfikacji. "O 0.3g bardziej"

Ogólnie większy nacisk = szybsza degradacja.
O ile szybsza? Tutaj są różne różniste dysputy choć na gołą logikę - fizyka jest nieubłagana, a odtwarzanie odbywa się poprzez tarcie grota igły o ściany rowka.
Mamy chyba nawet dedykowany wątek o tym gdzie były szersze dyskusje na temat, ale trzeba poszukać.
Filtr subsonic - raczej nie powinno to mieć wpływu, a zarazem nie wiem jakie masz możliwe ustawienia.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Mam wrażenie że mniej słychać trzaski i brudy trochę kosztem wysokich tonów.
1965-1975 absolutnie i bezdyskusyjnie najlepsze lata dla uszu 

- bumbum
- Gramofon: PL30LII+Hana EH
Czy takie delikatne odchyłki w kalibracji są akceptowalne dla szlifu micro line? Czy walczyć dalej i ustawiać? Próbowałem tez z rysikiem i końcówki to odchyłki ułamków milimetra , dla mnie niewidoczne prawie gołym okiem musiałem uzyć lupy lub zrobić zdjęcia.
- Bacek
Z tej perspektywy to jak dla mnie ciężko powiedzieć czy odchyłka jest. Antyscating masz wyłączony przy tym sprawdzaniu?
- pawelgrab
jak dobrze gra dla ucha to zostawić

luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
- bumbum
- Bacek
Antyskating równoważy siłę działająca na igłę kiedy płyta się kręci, Ciągnie w drugą stronę. Przy ustawianiu nic się nie kręci więc jak jest włączony to trochę przekrzywia wkładkę bo antyscatking ciągnie w jedną stronę a płyta/rowek nie ciągnie w drugą, co czyni takie ustawienie bezsensownym.
Czyli do ustawiania geometrii (overhang, offset angle) antyscating zerujemy, po ustawieniu oczywiście z powrotem "załączamy".
Na jakiej płycie testowej? Takiej gładkiej/bez rowków? Jak tak to nie masz go dobrze ustawionego, było wielokrotnie w tym wątku o tym.
- bumbum
Tak, na takiej gładkiej. Zawsze myslałem że do tego służy by dobrze ustawić. Poszukam i poczytam skoro mówisz że tak się nie ustawia.Bacek pisze: ↑24 lip 2025, 23:13Na jakiej płycie testowej? Takiej gładkiej/bez rowków?
- Bacek
Jak nie będziesz tego ustawiał oscyloskopem i sygnałami testowymi to daruj sobię inne sztuczki, ustaw jak jest w instrukcji gramofonu.
-
Polecam takie oto 'urządzenie': szablon
Bardzo ułatwia justowanie wkładki.
Antiskating:
na płaskim nie ma sensu bo tam nie działają siły, jakie działają na diament pracujący w rowku.
Stąd np można przyjąć, że jeśli masz nacisk dla danej wkładki ustawiony na 1,5g to mnożysz to x1,5 i uzyskujesz przybliżoną wartość nastaw AS.
Im ostrzejszy szlif (bo wtedy działają większe siły w rowku na igłę) tym ten współczynnik można zwiększyć 1,6 ... 1,75.
Antiskating:
na płaskim nie ma sensu bo tam nie działają siły, jakie działają na diament pracujący w rowku.
Stąd np można przyjąć, że jeśli masz nacisk dla danej wkładki ustawiony na 1,5g to mnożysz to x1,5 i uzyskujesz przybliżoną wartość nastaw AS.
Im ostrzejszy szlif (bo wtedy działają większe siły w rowku na igłę) tym ten współczynnik można zwiększyć 1,6 ... 1,75.
- bumbum
mam takie urządzenie i to mam dobrze ustawione.ahaja pisze: ↑25 lip 2025, 10:08Polecam takie oto 'urządzenie': szablon
Czyli mam 1.9gram x 1.5 to AS ustawic na 2.85 ?ahaja pisze: ↑25 lip 2025, 10:08Stąd np można przyjąć, że jeśli masz nacisk dla danej wkładki ustawiony na 1,5g to mnożysz to x1,5 i uzyskujesz przybliżoną wartość nastaw AS.
1.5grama nacisk to trochę mało. Dla mojej wkładki producent zaleca 1.8-2.2
- Bacek
Ahaji raczej chodziło o zwiekszenie a nie o mnożenie. Czyli zamiast 1.9 np 2.0-2.2.
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
Amen!

Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+A70 Pro / Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
HusaRIAA v2
Topping E50+A70 Pro / Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S